Birdman (2014)

Reviews (4)

Roeltje

Avatar

Hoge verwachtingen had ik van deze film, ook omdat het een Oscar had gewonnen. Is het dat meesterwerk wat iedereen zegt dat het is? Nou, het komt in de buurt voor mij. Deze film is namelijk vrij briljant. Ten eerste is het technisch gewoon constant een puur kunstwerk. 95% van de film is gemaakt als één shot. Alle spelers spelen ongelofelijk overtuigend. Ontzettend knap dat ze zo lang achter elkaar kunnen spelen. Daar heb ik zeker respect voor.

Verder snijd deze film veel thema's aan over het harde theaterleven. Deze film laat mij wel 2 keer nadenken over of ik later wel écht het theatervak in wil. Verder bevat deze film een aantal theater-nachtmerries waar ik over gedroomd heb (zoals bijna te laat opkomen zonder kostuum), daardoor was deze voor mij erg interessant.

Het bovennatuurlijke verhaaltje is goed gedaan, maar vind ik helaas totaal niet passen in deze film. De rol van Michael Keaton was vooral mooi. Een man die zo hard probeert de top te bereiken door iets anders te doen, terwijl hij zo makkelijk naar het oude succes terug kan pakken. Daar zit een mooie boodschap in voor alle Jason Statham's en Johnny Depp's in Hollywood. Verder gewoon een prachtig gefilmd en gespeeld product, maar niet het meesterwerk waar iedereen over praat.

8/10

benjamin

Avatar

Alejandro Gonzalez Innaritu leerden we kennen als de maker van mozaiekdrama's als Babel of Amores Perros. Maar de man kan meer dan dat, vandaag de dag pakt hij uit met Birdman, één van de meest originele films die je dit jaar kan (en eigenlijk gewoon moet) zien.

De film draait rond Riggan Thomson, ooit populair als acteur in de films rond superheld Birdman, maar nu op zoek naar een comeback op Broadway als serieuze acteur. Birdman speelt zich af tijdens de laatste repetities van het stuk voorafgaand aan de première waar Riggan problemen krijgt, niet in het minst door de getalenteerde maar onhandelbare Mike Shiner. Het verhaal is een interessant opstapje om wat te vertellen over de grenzen tussen kunst en populariteit, maar wat Birdman zo geweldig maakt is de manier van vertellen.

Zo is er bijvoorbeeld de opvallende beslissing om de indruk te geven alles in één take gedaan te hebben met een camera die constant de acteurs op de huid zit in de smalle gangen van het theater en de aparte drumsoundtrack. Of het tikkeltje surrealisme waarbij Birdman zelf ook lijkt te praten tot Riggan wat allemaal de vraag doet stellen wat er nu precies aan het gebeuren is.

Kortom, Birdman is een belevenis die je gewoon als filmliefhebber moet ondergaan en die zeker enkele Oscarnominaties mag verzilveren. Aanrader.

Frietgezicht

Avatar

Goede film maar naar mijn mening ook flink overrated.

De film kent veel pluspunten waaronder natuurlijk het acteerwerk. Eigenlijk is de hele cast top tot goed en zelfs Galfinakis doet het goed hoewel iets teveel een typetje die alleen moet zorgen voor komische noten maar dat heeft mij niet gestoord. Ook de humor is sterk.

Dat de film moest lijken op 1 lang geschoten scene is verfrissend en hoewel ik dat zeker niet vaak zal willen zien(zal ook niet gebeuren) was het zeker een pluspunt.

De film bevat goede dialogen en ook wat kritiek op de media,blockbusters en recensenten maar die kritiek is ook wat belegen en niet zo bijzonder als men het wil doen lijken.

Norton speelt een fantastische rol maar de verhaallijn van zijn karakter loopt een beetje dood.
De relatie met Stone draait uit op een open einde(op niks dus) en ook hoe zijn interessante karakter in elkaar zit gebeurd uiteindelijk niks meer mee. Zo'n sterke rol maar het karakter is zo duidelijk in dienst voor het verhaal van Keaton's karakter.

Ook wist de film mij nooit echt te raken. Ik heb zeker genoten maar emotioneel deed de film mij weinig. Bij sommige scenes lijkt het toch de bedoeling dat we emotioneel geraakt worden zoals de scenes tussen Keaton en zijn ex-vrouw of huidige vriendin maar die snaar werd bij mij niet geraakt.
Alleen de scene waar Stone dr vader de waarheid vertelde nadat hij een joint had gevonden vond ik zielig en raakte mij lichtelijk maar dat was dan ook de enige keer in de hele film.

Het einde vond ik ook niks.
Van mij had de film mogen eindigen nadat hij zichzelf een kogel door de kop schoot met prachtige recensies enz. Nee,hij schiet zijn neus eraf,jammer

Al met al zeker een film die je als filmliefhebber gezien moet hebben want heb mij prima vermaakt maar echt onder de indruk was ik niet en liep dus niet met een wow-gevoel de zaal uit.
Herkijken zal ik deze denk ik niet snel.

Een 6

Olrik

Avatar

Geweldige film!
Birdman is een van de grote kanshebbers op de Oscars dit jaar en het is heel goed te zien waarom. De film is geregisseerd door Alejandro Gonzáles Añárittu, die ons eerder al films gaf als 21 Grams en Babel, maar deze keer een totaal andere weg inslaat met inplaats van een bloedserieus drama als Biutiful een zeer komische film als Birdman. Ja, de film is zeer komisch, maar dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor drama. Iedereen levert in deze film puik werk af, Edward Norton, Zach Galifinakis, Emma Stone, Naomi Watts, maar vooral Michael Keaton. Wat heb ik deze man gemist! Nog nooit heb ik de man zo'n sterke rol zien geven als in Birdman en nog nooit heb ik hem zo gefocust en alert gezien als in deze film die gerust een meesterwerkje mag worden genoemd. Deze film focust zich op behoorlijk veel onderwerpen, maar nooit voelde dit als teveel. Ik was erg geïntrigeerd door wat er in de film afspeelde en ik een ding beloven ... voor fans van superhelden zitten er heel wat leuke momenten in deze film! Erg geslaagde film met een zeer sterk plot, prachtig cameramerk, veel onderwerpen om over na te denken en bovendien fantastisch acteerwerk. Top film!T+)

8.5 / 10