Batman v Superman: Dawn of Justice

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Who will win?

Reviews (8)

Ed Crane

Avatar

Zoals sommigen van u misschien weten - ik meen dat ik het wel eens een keer heb laten vallen - is Man Of Steel één van m'n favoriete superheldenfilms. Naar het vervolg keek ik dan ook erg uit, ik had hoge verwachtingen.

Structuur en pacing zijn erg belangrijk voor mij bij een film. Ja, het was na de trailers duidelijk dat er voor BvS best flinke ambities waren en er nogal wat in één film zou worden gestopt. Maar dat was al helemaal het geval bij Watchmen en daar heeft Snyder toch een dijk van een superheldenfilm mee afgeleverd, al was dat uiteraard naar de blauwdruk van Alan Moore en Dave Gibbons. Nou verwachtte ik van BvS geen tweede Watchmen (al verwachtte ik wel thematische raakvlakken/ een 'modern age' superhelden epic), maar wie weet had Snyder toch het één en ander opgestoken van z'n twee leermeesters over hoe dat aan te pakken. Nou, ik kwam behoorlijk teleurgesteld de bioscoop uit. Er zaten wel aardige ideeën en coole beelden in, maar wat was de film een rommeltje zeg, ongelooflijk. Tweeënhalf uur zelfsabotage, die film.

Zoals ik in m'n oorspronkelijke bespreking zei, de film leed aan diezelfde vervelende kwaal van blockbusters als Revenge Of The Fallen, Age Of Ultron en The Dark Knight Rises: geen goed gezelschap... Oftewel: de film schiet non-stop heen en weer, niks wordt goed uitgewerkt of krijgt ruimte om te ademen want men moet vlug weer door, één onevenwichtige, ongefocuste, volgepropte, incoherente chaos, meerdere films in één. Dat was ik ook helemaal niet van Snyder gewend. Dat hij naar het Bay-pad was afgegeleden waar Whedon en Nolan al naar waren gezonken maakte me diep verdrietig, ik kwam met tranen de zaal uit. Goed, dat niet, maar het zou kúnnen zijn gebeurd.

Dat al bekend was dat dit niet de oorspronkelijke cut was en dat Snyders director's cut later op BluRay zou uitkomen, gaf me nog enige hoop voor de toekomst. Nou, ik heb me er aan gewaagd, maar er moest wel een klein wonder geschieden wilde ineens m'n grote problemen met de film spontaan zijn opgelost; dat alles wat is 'toegevoegd' de film miraculeus van een chaotische rommel naar een coherent, goed uitgewerkt en goed lopend organisch geheel zou maken... Het resultaat... ik moet zeggen, voor mij is het echt een verschil van dag en nacht, er is inderdaad een klein filmwondertje geschied imo, of eigenlijk is wat oorspronkelijk een prima superheldenfilm was, voor de bios aan gort geknipt.

Ineens schiet de film niet permanent heen en weer, maar bouwt juist eerst een uur en drie kwartier rustig, goed en solide op, laat alles ademen, verbindt de dingen, komt met benodigde details, sfeer, focus, evenwicht (Kents lijn is ook veel beter uitgewerkt) en zowaar een coherent geheel; heel aangenaam, prima pacing, geeft mij als kijker ook de tijd en rust om te reflecteren op de thema's, symboliek etc. En dan als alles staat volgt een lekkere derde akte, die nu veel beter werkt en logisch voortvloeit uit wat er voor is opgebouwd. Wanneer tenslotte de drie helden samenkomen om Doomsday aan te pakken, is dat toch echt wel een fijne climax hoor

De Ultimate Edition is alles bij elkaar een lekkere, drie uur durende epic. Het is een beetje de Empire Strikes Back van het (prille) DC universum, althans van de Superman-lijn: het volgt het eerste deel op, maar bouwt deze ook verder uit (de wereld eromheen, nieuwe personages) en er wordt geëindigd met een down-beat einde dat een passende climax is voor al het voorgaande ipv slechts een flauwe cliffhanger. De begrafenissequentie aan het einde in deze versie werkt namelijk ook veel beter en is mooier verbeeld.

Het grote verschil tussen de theatrical cut en de Ultimate Edition moet vooral erg naar zijn voor scenarist Terrio. Zo win je een oscar enzo schrijf je het scenario voor een film waarvan het slechtste van de theatrical cut dát is wat we onder scenario zouden scharen. De elementen en belangrijkste wendingen die erin moesten zitten kwamen ongetwijfeld niet van Terrio - zijn opdracht was denk ik eerder van het door Snyder, Goyer en allicht Affleck aangedragene een goed, coherent geheel te schrijven. Maar door de theatrical cut lijkt hij incompetent als schrijver, bij de Ultimate Edition vind ik het dus juist prijzenswaardig hoe hij dit alles tot een geheel maakt.

Man Of Steel vind ik beter, maar Batman v Superman - Ultimate Edition geef ik toch wel een:

8,5/10

Nature

Avatar

Deze film wordt nogal gemengd ontvangen. Het verhaal is nogal simplistisch, maar de actiescenes zijn geweldig, visueel een topfilm, verhaaltecnisch een rommeltje dus.
Prima film.

jaime91

Avatar

Het cijfer van de Bioscoop versie van deze film was bij mij uiteindelijk gezakt naar een 6. Hoe vaker ik aan de film dacht, hoe negatiever ik erover werd. Maar ik vond dat de film wel een voldoende verdiende omdat ik wel zag wat Zack Snyder wilde doen met de film.

Nu heb ik gisteren de Ultimate Edition op Bluray bekeken, en ondanks dat er nog steeds wat problemen in de film zitten die je met 30 minuten aan scenes niet kan fixen vind ik die versie velen malen beter dan de bios versie. Grote plotgaten waren voor mij grotendeels verdwenen. Het spel dat Lex Luthor speelt met Batman en Superman werd voor mij vele malen duidelijker. En ik vind het ook tof dat Clark Kent's onderzoek naar de Batman veel meer inhoud krijgt aangezien dat in de bios versie amper aan bod kwam. Daardoor voelde de bios versie voor mij ook veel meer aan, als een Justice League prequel terwijl de Ultimate Edition veel meer een Batman V Superman is, waarin het Justice League verhaal verwerkt zit. Zoals het hoort.

Maar zoals ik al zei, het is geen perfecte versie. Ondanks dat ik het tof vind dat ik nu een duidelijk beeld heb van Luthors plan vind ik zijn casting nog steeds vreselijk. Eisenberg is gewoon niet mijn Luthor, en ik vrees dat hij dat ook nooit zal worden ook. Het is een 3 uur durende versie, die ook wel even de tijd neemt om op gang te komen, waardoor ik het eerste uur wat traag vind. Maar het 2de en 3de uur maakte veel goed. En de Martha scene vind ik nog steeds niet werken.

Maar dit zijn veel kleinere problemen dan ik met de bioscoop versie had. De Ultimate cut, is de versie die ik in de bios had willen zien. En ik hoop dat als ze Justice League uitbrengen volgende jaar, dat WB dan wel de juiste versie uitbrengt. Want ik heb best een beetje medelijden met Snyder die er links en rechts nog steeds van langs krijgt terwijl er met zijn versie helemaal niet zo veel mis is naar mijn mening.

De Ultimate Editie van Batman V Superman krijgt van mij een 8.

Shifty777

Avatar

Ben geen Marvel noch een DC fanboy. Als kind wel opgegroeid met een grote liefde voor Batman en tevens door de Nolan trilogie weer geïnteresseerd geraakt in comic-verfilmingen. Dit is iets dat je tegenwoordig toch schijnbaar duidelijk moet maken, voordat je als fanboy van een van de twee wordt uitgemaakt.

De trailers van deze film konden mij vooraf niet interesseren, Man of Steel sloeg ik ook al over omdat deze mij ook niet leek te boeien, ik was niet blij met de keuze voor Affleck, geen fan van Zack Snyder... al met al dus niet meteen enthousiast voor deze film. Echter zit ik (toch dankzij Marvel) wel lekker in de comic-film flow en wil ik mijn favoriete superheld Batman toch altijd wel zien.

Batman was dan ook het enige dat niet teleurstelde. Ben Affleck bleek uiteindelijk namelijk perfect als zowel Bruce Wayne alsook Batman, en ik kan niet wachten meer hiervan te zien. De verbitterde versie van dit personage en zijn alter ego in deze film heeft meer weg van zowel de Arkham games en de Animated Series, fans zoals ik hopen dat het meer deze kant op gaat en deze richting is verfrissend voor Batman/Bruce.

Andere uiterste is Jesse Eisenberg. Daar ik niet zeer bekend ben met het personage van Lex Luthor, bekeek ik hem onbevooroordeeld. In het begin kon ik het nog wel behappen, op een gegeven moment werd hij echter té irritant. Het is niet dat het acteerwerk van Eisenberg slecht is, wat ik vooral jammer vind is dat hij hetzelfde neurotische typetje (tot in extremen) speelt dat we reeds al te goed van hem kennen.

Visueel is het vaak allemaal erg mooi geschoten, soms echter ook wat te plastic en nep door de overdaad aan alles (en met name CGI). Dit is eigenlijk vaste prik bij Snyder en je houdt ervan of niet. Bij het vinden van een toegankelijke toon, personageopbouw of een coherent plot raakt Snyder en zijn scenaristen echter kant noch wal. Het is duidelijk dat de producenten van Warner Bros. zich ook veel met de film bemoeit hebben en ze veel te snel veel te veel willen. De film zit propvol met van alles, maar met weinig inhoud. Dit is alles heel jammer, want er zit toch voldoende potentie in, maar er lijkt overal een verkeerde richting genomen te worden. Het echte gevecht tussen beide superhelden duurt maar zo'n schamele 7 minuten en de conclusie is om jezelf te facepalmen.

Samengevat is dit een film die voor de lezers van de comics en de echte fans zeker zal bevallen, zij zullen alle easter eggs begrijpen en genoeg herkenning vinden uit het uitgebreide bronmateriaal. Er zitten zeker een aantal leuke vondsten en spectaculaire scènes in, maar uiteindelijk is de film incoherent, langdradig en vermoeiend. Als ik de bioscoop uitkom en volledig vermoeid ben van een film in plaats van energiek uit enthousiasme, klopt er voor mij iets niet. En als je inmiddels Civil War gezien hebt, kan je niet ontkennen dat het een wereld van verschil is.

5.6/10

jaime91

Avatar

Het klinkt misschien een beetje stom als ik dit zeg maar op een film als dit wacht ik al mijn hele leven. Batman en Superman zijn mijn favoriete superhelden omdat ik met beide ben opgegroeid. Met Michael Keaton en Christoper Reeve als de live action superhelden , en Kevin Conroy als Batman in de animatieserie en Tim Daly als Superman in zijn animatieserie. Ook met carnaval moest ik Batman of Superman zijn kortom ik ben een groot fan. Ik had echter nooit durven dromen dat deze helden het witte doek zouden delen ondanks dat ze allebei DC superhelden zijn en in games,strips en animatieseries wel vaker een bezoekje aan elkaar brachten. Maar om een of andere reden is er nooit iemand op het idee gekomen om dat ook in een live action film te doen. Gelukkig is de dag eindelijk gekomen dat ze de handen ineen slaan maar voor dat gebeurt slaan ze eerst elkaars hersens in. Met 2 superhelden die zo verschillend zijn zou dat een fantastische film moeten opleveren helaas is het tegenovergestelde waar.

De film heet dan wel Batman V Superman en de marketing doet dan wel geloven dat deze film draait om het conflict tussen Batman en Superman daar klopt helemaal niks van. De film is een Justice League prequel die gaat over hoe de Justice League wordt gevormd. De film had dan ook simpel Dawn Of Justice moeten heten. Ik heb de film dan ook de tweede keer bekeken vanuit dat oogpunt en toen beviel mij de film al veel beter. Al heeft de film verder nog genoeg problemen. Zo vind ik Eisenberg als Lex Luthor een vreselijke keus. Hij zet Luthor neer al een gestoord mannetje met rare trekjes en dat is niet zoals ik Luthor zie of had willen zien. In mijn ogen is Luthor een slimme kalme zakeman geen Joker 2.0. Daarnaast heeft de film ook teveel zijplotjes die niet allemaal goed met elkaar samen gaan. Zo is er dus het gevecht, de Justice League opzet, maar ook nog Lois Lane, Wonder Woman, Doomsday, Lex Luthor en de daily planet.

Ondanks dat niet alles goed met elkaar matcht is het geen vreselijke film. Wat de film namelijk goed doet, doet hij ook echt zeer goed. Zo heeft regisseur Zack Snyder vaak genoeg laten zien dat hij visueel zeer sterk is. En ook deze film is weer prachtig in beeld gebracht. Ben Affleck als Batman is fenomenaal! En waarschijnlijk mijn favoriete live action Batman. Hij zet een zeer harde Batman neer die door de 20 jaar dat hij al bezig is een grens over gaat waar hij voorheen niet overheen wou gaan. Ook Superman krijgt in deze film een wat rauwer randje en dat is ook de hele sfeer die DC met zijn universum wil neerzetten, en ook daar ben ik blij mee. Er is natuurlijk niks mis met humor in dit soort films, maar daar zit Marvel met zijn MCU al vol mee. Ik ben blij dat DC iets totaal anders doet in het nogal drukke Superhelden wereldje. En hoewel ik Amy Adams als Lois Lane in de Man Of Steel film wat beter tot haar recht vind komen,is ze de perfecte Lois in deze DC wereld. Ze is een vrouw met ballen en dat is tof om te zien. En Jeremy Irons een fenomenale Alfred. Hij heeft een geweldige chemie met Affleck wat ook zeer belangrijk is. Die 2 moeten goed op elkaar ingespeeld zijn omdat ze het werk al ruim 20 jaar doen. Over Gal Gadot als Wonder Woman kan en wil ik nog geen oordeel vellen. Haar rol is daarvoor simpelweg te klein in deze film. De momenten die ze heeft zijn tof maar daar is ook alles mee gezegd.

Ook de opbouw is fantastisch, en ik vind het uitgangspunt van de wereld VS Superman ontzettend slim bedacht. Want als zo'n alien naar onze planeet zou komen zouden we hem echt niet allemaal vereren. Er zouden ook genoeg mensen bang van hem zijn en die angst is ook zeer begrijpelijk. Daarnaast begrijp ik de woede van Bruce Wayne richting Superman ook heel goed. Helaas vind ik de reden waarom Superman uiteindelijk tegenover Batman komt te staan minder indrukwekkend en ronduit teleurstellend net als de conclusie van hun gevecht. Het eind van de film wist dat dan wel weer deels goed te maken.

De score vind ik helaas ook teleurstellend. Hans Zimmer die al eerder de Man Of Steel score gedaan heeft, heeft voor deze film de hulp in geroepen van nederlander Junkie XL. Dit omdat Zimmer al eerder voor de Christopher Nolan Batman Trilogie de muziek gedaan heeft en niet in herhaling wou vallen. En ondanks dat Junkie XL fantastisch werk doet in Hollywood vind ik zijn muziek voor Batman niet zo best. Het is teveel lawaai, te bombastisch en niet herkenbaar. Als ik die muziek zo zou horen zou ik niet weten dat het de theme van Batman is. De theme van Wonder Woman werkte dan weer wel prima.

Concluderend kan ik stellen dat hoewel de marketing de plank volledig misslaat ik toch genoten heb van deze film. Ja de film heeft zeker zijn problemen en ik snap de critici ook die de film er flink van langs geven maar ik denk dat deze film best wat vermaak te bieden heeft en vind hem lang niet zo slecht. Het is een film die 2 en een half uur duurt en best wat tijd neemt voor zijn opbouw. Ook is de toon zeer duister en is het daarom niet geschikt voor de allerkleinste die misschien wel naar de wat lichtere Marvel films gaan. Ik hou daarvan en kan niet wachten om te zien hoe DC verder aan zijn Universum zal gaan bouwen. Hopelijk krijgen ze de kans daarvoor want het zo zonde zijn als een film met zoveel set up geen conclusie krijgt. Ik geef Batman V Superman een 7

Roeltje

Avatar

Batman v Superman: Dawn of Justice

Marvel heeft de afgelopen jaren het superheldengenre gedomineerd, dat was iedereen duidelijk. DC is nu bezig een flinke inhaalslag te maken, en dit doen ze met de film Batman v Superman. Persoonlijk heb ik heel erg naar deze film uitgekeken en ben relatief laat naar de bios geweest, want we wilden de film in IMAX gaan zien en dat is achteraf een goede keuze geweest.

Los van dat het scherm in Arnhem gigantisch is, en het geluid fantastisch, was de film het absoluut waard in het IMAX formaat om de 4 scenes die gefilmd waren met IMAX-camera's. Deze scenes waren haarscherp en een lust voor het oog om naar te kijken. Ook de geluidsmix was extra goed, ik denk wel de beste geluidsmix die ik ooit gehoord heb ik IMAX. En dit is alweer mijn zesde keer.

Nu deze technische dingen zijn behandeld, hoe goed is de film? Ik ben blij te zeggen dat het een erg sterke film is geworden. Allereerst, Ben Affleck als Bruce Wayne/Batman is perfect! Hij heeft het karakter echt eigen gemaakt en als kijker begrijp je zijn wrok (en zijn overeenkomsten) met Superman. Hij maakt een belangrijke ontwikkeling door en hier focust de film dan ook het meest op, wat mij erg goed beviel.

Henry Cavill doet het ook weer goed als Superman, maar vooral Lex Luthor en Wonder Woman springen eruit. Gal Gadot als Wonder Woman heeft beperkte screen-time gekregen, maar de tijd die ze heeft gebruikt ze en ze steelt haar scenes. Lex Luthor is echt een bijzonder personage geworden! Hij heeft overeenkomsten met de trekjes van The Joker, maar zijn visie op het leven en zijn beweegredenen zijn anders en Eisenberg heeft de rol echt naar zich toegetrokken en overtuigend gespeeld.

Ik heb veel kritiek meegekregen over het script. Er wordt veel gezegd dat het script te onevenwichtig is en rommelig. Hier begrijp ik werkelijk waar niets van. Er zitten veel verhaallijnen in de film, daarom is het een uitdaging geweest dit allemaal in evenwicht in de film te stoppen. Dit is erg goed gelukt! De opbouw naar de 2 finales (Batman vs Superman en het gevecht met Doomsday) worden verrassend logisch naast elkaar opgebouwd. Ik had gedacht dat het eerste deel van de film Batman tegen Superman zou zijn en het tweede deel de "Dawn of Justice". Maar gelukkig is dit niet zo en werken die twee verhaallijnen perfect samen.

De actiescenes zijn erg mooi en spannend in beeld gebracht, behalve 1. En dit is meteen het enige, grote minpunt dat ik met deze film heb en wat ook de reden is dat de prent van mij geen 10 krijgt, maar 2 punten minder. Ik heb het over het eind-gevecht met Doomsday. De manier waarop de villian in het verhaal is geïntroduceerd klopt in het verhaal en is misschien een beetje vergezocht en cheesy, maar dit is niet mijn probleem met de finale. De finale was namelijk een natte scheet vergeleken met de rest van de film. Onoverzichtelijke verwoesting, continuiteit fouten en over- de top en onlogische wendingen. De schrijvers hebben het eindstuk veel te complex gemaakt en het komt over als een wanhopige poging tot een overtreffende trap.

De bittere nasmaak die de laatste actiescene bij mij heeft nagelaten is heel jammer en heeft mijn persoonlijke beoordeling naar beneden gehaald. Los hiervan heb ik ontzettend van de film genoten. Er is zoveel om over te praten en ik heb het ook lang niet allemaal behandeld. Conclusie is dat het een goed geschreven, puik geacteerde, epische rit is, met niet te vergeten: een overdonderd goede soundtrack! Bijna elk hoofdpersonage heeft zijn eigen thema gekregen en ze klinken stuk voor stuk hartstikke tof en episch. De film heeft een goede indruk nagelaten op mij, maar de finale is hartstikke jammer. Ga het in IMAX zien als je nog moet gaan!

8/10

johnwayne

Avatar

Ik ben geen persoon die zich laat indelen in in het kamp van Marvel of DC. Bij sommigen lijkt het wel een doodzonde om te zeggen dat de films van de één beter zijn dan van de ander. Ik kan beide goed waarderen. De eerste comic-verfilming die ik ooit zag was Superman met de onvergetelijke Christopher Reeve als de titelheld. Ik vind deze film nog steeds geweldig en het is ook nog steeds een voorbeeld voor andere studios. De Spider-Man-verfilmingen van Raimi volgen zelfs het thematische stramien van de eerste 3 Superman-films (oorsprong in de eerste film, held wil normaal zijn en voor de liefde gaan in de 2e film, held leert door een invloed van buitenaf zijn donkere kant kennen in de 3e film). Zowel Marvel als DC hebben een schier onuitputtelijke bron aan verhalen om hun helden op het witte doek te brengen. Marvel heeft gekozen voor een langzame opbouw en DC wil nu een inhaalslag maken om op het succes van Marvel in te haken. DC heeft daarbij het grote voordeel dat zij 2 van de oudste en populairste superhelden, t.w. Batman en Superman in huis heeft.

DC wil zich bovendien onderscheiden door de films een duisterder en harder randje mee te geven dan de films van Marvel. Die hardheid werd al getoond in Man of Steel, maar gaat in BvS nog een stap verder. Vooral Batman wordt nu getoond als hij nog nooit eerder op film te zien was, ongenadig hard en dodelijk. Ben Affleck speelt hem werkelijk fenomenaal. Ik was positief verrast, zeker na alle fan-haat die er van tevoren was. Daarentegen is Henry Cavill minder geslaagd als Superman. Hij speelt zowel Clark Kent als Superman op dezelfde serieuze wijze. Het geheim van Superman is niet de bril, maar de 2 totaal verschillende karakters. Zowel Christopher Reeve als Brandon Routh konden dat perfect weergeven. Superman werkt in deze film eerder tragisch alsof hij de zondelast van de wereld met zich meetorst.
De meeste kritieken zijn nogal erg negatief over de film. Het is inderdaad zo dat het geen meesterwerk is geworden, maar slecht is de film ook niet. De film mist enige luchtigheid (de enige humor is het sarcasme van Alfred) en kleur. De film is erg donker en triest. Er lijkt in zowel Metropolis als in Gotham zelden of nooit een zonnestraal te zien.
Desondanks is de film spectaculair wanneer het op de actie aankomt en toont Zack Snyder zijn visuele flair.
Het verhaal is groots en soms rommelig, maar toch, naar mijn idee duidelijk genoeg. De enige waaraan ik echt moest wennen was Jesse Eisenberg als Lex Luthor de 2e zoals de film ons leert (Lexcorp is vernoemd naar zijn vader). Luthor is in deze film een wetenschapper met psychopathische neigingen en een getroebleerd vadercomplex. Hij speelt Luthor naar mijn smaak irritant. Het is teveel Joker. Desondanks was dit anders dan de eerdere versies van Hackman en Spacey, die zich omringden met clowns. Hier is Luthor de clown, maar wel een dodelijke.
Ik vond de knipogen naar de comics The Dark Knight Returns en The Death of Superman goed gedaan. Minder geslaagd waren de onzinnige introducties van Cyborg, Aquaman en The Flash (die de meest overbodige cameo in de film heeft).
Al met al de moeite waard, hoewel er nog ruimte is om zaken in de toekomst beter te doen.

JamesBond

Avatar

Batman V Superman: Dawn Of Justice (2016, Zack Snyder)

Of het nu met hoge, lage of geen verwachtingen was, iedereen was wel een beetje benieuwd naar Batman V Superman: Dawn Of Justice; het langverwachte vervolg op Man Of Steel. Regisseur Zack Snyder nam de taak op zich om Amerika's grootste helden naar het witte doek te brengen voor een episch gevecht. Toch zijn er vooralsnog weinig mensen die Snyder's poging tot het verfilmen van The Dark Knight Returns (wat het in principe is) lijken te waarderen... Ook ik had geen torenhoge verwachtingen van de film, maar Snyder heeft mij positief weten te verrassen!

Om het maar even gezegd te hebben, Batman V Superman: Dawn Of Justice is geen Man Of Steel 2. Een zijplot van de film draait wel om het verantwoordlijk houden van Superman voor de destructie die hij aanricht, maar de film behandelt veel meer dan dat en dat is meteen mijn grootste minpunt: er zit te weinig Superman in. In een film die Batman V Superman heet verwacht je dat beide helden ongeveer evenveel aandacht krijgen, maar Superman wordt redelijk onderbelicht in deze film. Henry Cavill is wel erg sterk in de rol van Superman, ondanks dat hij wat minder te doen heeft. Vooral in de derde akte van de film laat hij zich van zijn sterkste kant zien!

De tweede superheld in de titel heeft een stuk meer te doen dan zijn collega. Het was eerder al bevestigd dat de producenten bij Warner Bros. zo tevreden waren over Ben Afflecks Batman dat ze hem de ster van de film wilde maken (zijn naam staat daarnaast ook voor die van Cavill in de opening credits). Right off the bat (no pun intended), Affleck is fantastisch als Bruce Wayne / Batman. Hij is een stuk bruter en meer verbitterd dan zijn voorgangers en ik had echt het idee dat ik naar de Batman uit The Dark Knight Returns zat te kijken. Zijn actiescènes deden mij ook sterk aan de Arkham-games denken. Ondanks dat Affleck fantastisch is in de rol, en ik ontzettend uitkijk naar zijn solofilms, zat er simpelweg teveel Batman in de film (nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen). De eerste helft van de film draait voornamelijk om zijn personage en de film weet simpelweg niet de juiste balans te vinden tussen de twee helden.

Naast Superman en Batman zijn er nog genoeg andere personages. Wonder Woman wordt geweldig neergezet door Gal Gadot, maar de rollen van de overige Justice League-leden zijn zeer beperkt, waardoor de film niet overvol wordt. De Lex Luthor van Jesse Eisenberg zal niet iedereen bekoren, maar als iemand die niet echt bekend is met het personage was ik zeer over hem te spreken. De eerste vergelijking die ik zou trekken is eentje met de Joker van Heath Ledger. Nu is de rol van Ledger moeilijk te evenaren, maar Lex Luthor heeft in deze film zeker wel wat psychotische trekjes die mij sterk deden denken aan de Joker. De rest van de cast levert ook goed werk af. Jeremy Irons is erg goed als Alfred en ook Amy Adams zet weer een sterke rol neer als Lois Lane.

Het scenario van Batman V Superman is niet op het niveau van het acteerwerk, maar het is zeker een degelijk script. De film duurt 151 minuten maar hij dendert lekker voort, allicht af en toe iets té snel. Het plot voelt af en toe wat afgeraffeld en op sommige momenten gaat het zo snel dat het lastig te volgen is. Hopelijk weet de R-rated cut van drie uur op dit vlak wat zaken te verduidelijken. Het gevecht waar de film zijn naam aan te danken heeft is gelukkig niet te grootschalig. Het is spannend, bruut en vol woede maar wordt nergens over-the-top. Er wordt in de derde akte weer genoeg kapot gemaakt, al is het eindgevecht een stuk spannender dan in Man Of Steel en is de destructie geconcentreerder.

Snyder heeft duidelijk oog voor visueel spektakel en het creëren van sfeer. Hij weet een prachtige en donkere comic book wereld te schapen die totaal anders is dan wat we tot nu van DC gezien hebben. Sferisch is Batman V Superman: Dawn Of Justice behoorlijk somber, wat de film alleen maar te goede komt. Of je de film kan waarderen zal heel erg liggen aan je waardering voor Zack Snyder, dan wel Man Of Steel. Als beide je niet aanspreken is deze film wellicht niet voor jou bestemd. Persoonlijk kan ik de visuele stijl van Snyder en zijn manier van verhalen vertellen zeer waarderen. Batman V Superman: Dawn Of Justice is wellicht geen meesterwerk zoals Snyder's Watchmen, maar dat neemt niet weg dat de film een spannende, sterk geacteerde, visueel adembenemende en spectaculaire comic book-film is die absoluut in de bioscoop bezichtigd moet worden!

8/10