Dallas Buyers Club (2013)

Dare to Live

McConaughey en Leto op hun best in deze biografie van de medicijndealende aidspatiënt Ron Woodroof.
play

7,8 details

  • 117 Min
  • Biografie
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigde Staten
117 Min Verenigde Staten

McConaughey speelt Ron Woodroof, een Texaanse levensgenieter waarbij vroegtijdig HIV wordt vastgesteld. Aangezien de tijd dringt wil hij het uiterste doen met zijn laatste levensdagen. Ron verdiept zich in alternatieve behandelingen en smokkelt al snel allerlei buitenlandse medicijnen de Verenigde Staten binnen. Dit trekt de aandacht van andere HIV-patiënten, wat leidt tot het ontstaat van de 'Dallas Buyers Club'. Samen met zijn dokter Eve Saks en zijn mede-patiënt Rayon is Ron de eerste die Amerikaanse patiënten aan illegale medicijnen helpt.

Regie
Jean-Marc Vallée
Cast
Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Steve Zahn, Griffin Dunne, Denis O'Hare, Dallas Roberts, Kevin Rankin, Michael O'Neill, J.D. Evermore, Donna DuPlantier, Deneen Tyler, Ian Casselberry, Bradford Cox, Noelle Wilcox.
Budget
$ 5.000.000
Opbrengst
$ 55.198.285
Release
22.11.2013
Release NL
23.01.2014
Release DVD
06.05.2014

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean-Marc Vallée | Cast: Matthew McConaughey (Ron Woodroof), Jared Leto (Rayon), Jennifer Garner (Dr. Eve Saks), Denis O’Hare (Dr. Sevard), Kevin Rankin (T.J.), Steve Zahn (Tucker), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2013

Hoewel zijn laatste optreden in een romantische komedie van nog geen vijf jaar geleden dateert, liggen de dagen waarin we Matthew McConaughey nog uitsluitend zagen als vrouwelijk lustobject in matige chickflicks inmiddels al ver achter ons. In de afgelopen paar jaren heeft de vierenveertigjarige acteur zijn oppervlakkige imago met verve van zich af weten te schudden dankzij een indrukwekkende canon van overtuigende rollen. De ‘McConaissance’, zoals zijn hernieuwde carrière al gekscherend door diverse media is omgedoopt, is ook in Hollywood niet onopgemerkt gebleven. In 2014 wordt de reeks uitgebreid met hoofdrollen in onder andere Christopher Nolans Interstellar en HBO-serie True Detective, maar eerst zal McConaughey nog mee mogen dingen naar een Oscar voor zijn vertolking als grofgebekte Ron Woodroof in Jean-Marc Valées Dallas Buyers Club.

Mocht de acteur over anderhalve maand het felbegeerde beeldje in ontvangst nemen, is het in ieder geval dik verdiend. McConaughey viel ruim twintig kilo af voor de transformatie naar aidspatiënt en is op het eerste gezicht nauwelijks te herkennen. Woodroof zelf is wat je noemt een typische underdog. De Texaanse elektromonteur slijt zijn dagen het liefst met drank, drugs, stierenrijden en onveilige seks met goedkope prostituees. Wanneer hij voor een klein ongelukje naar het ziekenhuis moet, krijgt Ron na een bloedonderzoek plotsklaps te horen met hiv besmet te zijn. De doktoren geven hem nog zo’n dertig dagen te leven, maar daar moet Ron niks van weten. Aids stond in de jaren tachtig nog vooral bekend als een ziekte voor homoseksuelen en de homofobe Woodroof is niet van plan om zich daardoor te laten kisten. Zodoende begint hij met het illegaal importeren van afgekeurde medicijnen om zichzelf te behandelen.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Dallas Buyers Club Nieuwsberichten

Laatste reacties

MovieMazzter

"...Erg overtuigende en goede film over aids met een indrukwekkende Matthew McConaughey. Film geeft een......"

Tarkus

"...Zeer goede film over Aids. Met een super goede Matthew McConaughey, die bijna onherkenbaar is voora......"

ronj

"...Dit belooft wat. Ben een enorme fan van Jared Leto dus het is fijn te zien dat er weer eens een film......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Dallas Buyers Club

acties