Good Will Hunting (1997)

Some people can never believe in themselves, until someone believes in them.

Reviews (7)

Glennekeeeee

Avatar

Het duurde bijna 20 jaar voor dat ik dit meesterwerk heb kunnen bekijken en het bleek ook een schitterend eindproduct te zijn.

Het beste aan heel de film blijft het scenario. Zeer sterk geschreven door toen nog snotneuzen Damon en Affleck. Ze zorgen ervoor dat het scenario redelijk normaal is en van de cliché's wegblijft. Zo is de hoogbegaafde geen asociaal beperkt wezen maar een gewone jongen in de puberteit in een 'verkeerd' milieu. De film gaat ook niet over de weg naar de top van de hoogbegaafde. Integendeel, GWH zoekt deze simpele, voorspelbare paden niet op. Men wil het vooral hebben over hoe je met die zaken moet omgaan, welke keuzes je moet maken, welke weg je wil bewandelen en een heerlijke portie zelfreflectie. Redelijk zwaar zou je dan denken maar dit is niet het geval. Affleck en Damon hebben ervoor gezorgd dat er voldoende humor inzit en dit eerder een tragikomedie of dramedy word. Toch is het vooral in de serieuze stukken dat de film de perfectie benadert. Met dank aan een uitstekende cast met als uitschieters Damon en Williams zijn de dialogen maar vaak ook de monologen om stil bij te worden. Bij Hunting word je zo in het personage meegezogen dat op het moment dat Damon zijn eerste emotionele uitlaat krijgt je zelf de opgekropte frustraties los voelt komen. Het einde is dan misschien iets te veel eind goed al goed maar het neemt niet weg dat de film een constant hoog niveau heeft gehouden zonder een zwak moment. Moest de cinematografie van een hoger niveau geweest zijn dan had deze film de perfectie geweest voor mij persoonlijk. Alleen liet Van Sant dat liggen terwijl dat het enige was waar hij voor moest zorgen want een schitterende cast en een ijzersterk scenario was al voorhanden.

Good Will Hunting is een ijzersterk drama met glansrollen voor Damon & Williams gedragen door een schitterend scenario.

9/10

MovieMazzter

Avatar

Opvallend en volwassen filmscript van het (destijds) jonge duo Matt Damon en Ben Affleck. Goede film, mooi verhaal / drama en ondanks gebrek aan actie of tempo verveelt de film nooit. Mooi rol ook van Robin Williams, van wie ik graag wat meer serieuze rollen had gezien. Weinig op aan te merken, al vind ik het wel vreemd dat het hoofdpersonage kennelijk alles schijnt te weten en alles gelezen te hebben, maar je ziet hem in de film daar geen enkele moeite voor doen cq tijd aan besteden. Wiskunde-talent ok, maar boeken moet je toch echt gelezen hebben. Klein minpuntje. Einde met de aftiteling is ook mooi met de auto die precies uit beeld verdwijnt. 8/10

Palumara

Avatar

Prachtig drama.
Ik heb deze misschien 5 of 6 jaar geleden al eens gezien, maar ik kon me enkel herinneren dat het ging om een jongen die goed in wiskunde was.En alhoewel dat het beginpunt is, draait de film om zoveel meer. Verhaal is mooi en is goed uitgewerkt.Er wordt voorts prima in geacteerd. Er is vaak veel commentaar op Matt Damon en Ben Affleck, maar ik vind het persoonlijk allebei goede acteurs. Ook in de films van Kevin Smith doen ze t altijd erg leuk. Maar Robin Williams steekt er in deze film toch wel bovenuit. Heeft een oscar gekregen voor deze rol staat op de voorkant van m'n dvd-hoesje... en niet onterecht.
Einde is een beetje over-the-top.... quasi-emotioneel: iedereen wordt vriendjes, Will komt helemaal goed terecht... maar ja, stoorde niet.

nokid

Avatar

Dit is absoluut een film met een ziel.Je moet het alleen zien.Echte Costa!-freaks hebben daar moeite mee.Da's hun probleem.Natuurlijk is het een beetje vals sentiment, dat is nl. elke film, omdat het film is!Echter, ik kon mijn tranen niet onderdrukken op het laatst, is nat. ook een stukje herkenning, iets wat je dus wel of niet hebt, een 8 op de schaal van 10 zeker wat mij betreft.

CAGE

Avatar

You all Suck! Deze film is echt goed hoor acteren en alles andere gewoon meeslepend! Het spijt me dat deze film niks voor jacq is en blijkbaar ook niet voor de anonieme! Ik darentegen had hem net alweer eens voor de zoveelste keer gezien! Hij blijft goed! En ik blijf soms te hopen dat ik eens erachter kom hoe deze film verder gaat want ik blijf nieuwsgierig! Want: I am sorry but I have to see about a girl!:B

jacq

Avatar

OHHH euhh Bolo ik lees OOK boeken heb ik hier nu OOK niks te zoeken. Maaruhhh ik HEB het nooit over boeken maar over de films dusssuhhh maak ik nu nog een kans hier gewoon op de site te kennen blijven kijken en gewoon gezellig mijn mening geven op de FILMS niet op de BOEKEN die ik dus ook lees. ENFIN, ik vind idd Good Will Hunting ook overschat ja heel leuk dat hij geschreven is door Ben Affleck en Matt Damon maar so what?? Heb hem een paar keer bekeken en helaas ik kon er ook net als wat Bolo zegt, niet meer dan een standaardverhaaltje in zien, helaas een paar keer voor niks gekeken.

CAGE

Avatar

Echt een mooie film! Alleen zou ik willen weten wat er gaat gebeuren na het einde want Matt Damon gaat aan het einde achter zijn grote liefde na! maar dan is de film al voorbij das wel jammer want ik begon hem toen pas echt goed en leuk te vinden want toen werd ik echt nieuwsgierig over wat er verder gaat gebeuren! Wel jammer! Matt Damon is in deze film top! En Robin williams zoals meestal ook troewens! Top vermaak naar mijn smaak en mening!:+