Stillwater

Stillwater (2021)

Matt Damons beste rol in jaren brengt hem van Oklahoma naar Marseille voor een cultuurclash en een persoonlijke kruistocht.
play

6,5 details

  • 139 Min
  • Misdaad
  • Drama
  • Thriller
  • Verenigde Staten
139 Min Verenigde Staten

Amerikaan Bill Baker (Matt Damon) reist uit Oklahoma naar Marseille om zijn dochter in de gevangenis te bezoeken voor een moord die ze beweert niet te hebben gepleegd. In zijn missie om zijn dochter vrij te krijgen wordt hij geconfronteerd met de taalbarrières en de cultuurverschillen en wordt hij tegengewerkt door de Franse autoriteiten. Hij blijft volharden om de onschuld van zijn dochter te bewijzen en besluit om in Frankrijk te blijven en alles op alles te zetten om de echte moordenaar te vinden.

Regie
Thomas McCarthy
Cast
Matt Damon, Robert Peters, Abigail Breslin, Moussa Maaskri, Eric Starkey, Deanna Dunagan, Camille Cottin, Gary Sievers, Kyle Jacob Henry, Thomas Rivas, Ginifer Ree, April Warren, Justin France, Lisandro Boccacci, Naidra Ayadi, Anne Le Ny, William Nadylam, Isabelle Tanakil, Jean-Marc Michelangeli, Gilbert Traina, Idir Azougli, Pierre Piacentino, Hamza Baggour, Mama Bouras.
Budget
$ 20.000.000
Release
08.07.2021
Release NL
19.08.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Tom McCarthy | Scenario: Thomas Bidegain, Noé Debré, Marcus Hinchey, Tom McCarthy | Cast: Matt Damon (Bill), Camille Cottin (Virginie), Lilou Siauvaud (Maya), Abigail Breslin (Allison), Anne Le Ny (Leparq), e.a. | Speelduur: 139 minuten | Jaar: 2021

Matt Damon liet zich enige tijd geleden ontvallen dat hij zijn filmkeuze laat afhangen van de betrokken regisseur. Het is een luxepositie die maar weinig acteurs zich kunnen veroorloven, maar voor iemand met zijn status een begrijpelijk criterium. Waar hij zich als jonge acteur moest bewijzen om te mogen opdraven in films van Gus Van Sant, Francis Ford Coppola en Steven Spielberg, is het nu aan regisseurs om te laten zien dat zij kwalitatief dusdanig goed werk verrichten voordat Damon zich laat overtuigen. Voor regisseur Tom McCarthy lijkt het dan ook een beloning voor zijn Oscarwinnende film Spotlight dat hij in de opvolger daarvan met Damon mag samenwerken. Dat klinkt wellicht ietwat overtrokken, maar McCarthy mag wel degelijk van geluk spreken, want Damon zet in Stillwater zijn beste rol in jaren neer.

Damon mag zijn gebruikelijke charme thuislaten en op doorleefde wijze tegen zijn imago in acteren als een stugge olieboorder uit het zuidelijke Oklahoma. Deze Bill Baker is een man die nooit meer zegt dan het noodzakelijke, maar wiens uiterlijk boekdelen spreekt: ingestopte flanellen bloes, ringbaardje, altijd een pet op (vaak met een zonnebril op de rand) en tatoeages die weinig aan de verbeelding overlaten. Uiteraard rijdt hij in een pick-uptruck en beschikt hij over enkele wapens. Het is het type Amerikaan dat Europeanen vooral te zien krijgen in televisiereportages over de achterban van Donald Trump, maar praktisch nooit zullen ontmoeten. En toch zien we Bill naar Marseille vliegen met een vertrouwdheid alsof hij de bus naar zijn werk neemt. Het "welkom terug" van de hotelreceptioniste bevestigt de indruk dat hij hier vaker is geweest en al snel zien we waarom: zijn dochter Allison zit hier in de gevangenis voor moord.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Stillwater Nieuwsberichten