Nimona

Nimona (2023)

In een techno-middeleeuwse surveillancestaat strijden een voortvluchtige en een gedaanteverwisselaar om gerechtigdheid.
play

7,4 details

  • 101 Min
  • Animatie
  • Actie
  • Avontuur
  • Verenigde Staten
101 Min Verenigde Staten

Nimona is een tiener die de kracht heeft om van gedaante te verwisselen. Ze wordt het doelwit van een ridder die haar leven wil beëindigen. Zijn missie wordt een stuk lastiger als hij van een verschrikkelijke misdaad wordt beschuldigd. Om zijn onschuld te bewijzen, wendt hij zich tot Nimona, het 'monster' dat hij eigenlijk hoort te doden.

Regie
Nick Bruno
Troy Quane
Cast
Lorraine Toussaint, Frances Conroy, RuPaul, Chloë Grace Moretz, Riz Ahmed, Beck Bennett, Indya Moore, Sarah Sherman, Eugene Lee Yang, Julio Torres, Jordan Gubian, Sharleen Shayan.
Release
14.06.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Nick Bruno, Troy Quane | Scenario: Robert L. Baird, Lloyd Taylor | Cast (stemmen): Chloë Grace Moretz (Nimona), Riz Ahmed (Ballister), Eugene Lee Yang (Ambrosius), Lorraine Toussaint (Valerin), Frances Conroy (Directeur) e.a. | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2023

Sinds mensenheugenis vormen epische verhalen over de strijd tussen helden en monsters de ruggengraat van mythen en legenden. De hardnekkige overtuiging dat het kwaad diep in deze monsters geworteld zit, wordt ontwricht in de animatiefilm Nimona door het gelijknamige hoofdpersonage. De stoere gedaanteverwisselaar belichaamt gelijktijdig de verwoesting en de redding van de fantasiewereld waar zij zich slopend en klierend doorheen beweegt. De moraal over inclusie en acceptatie hamert ze er haast letterlijk bij haar kijkers en tegenstanders in: Nimona is Nimona, en waag het niet om haar ooit een monster te noemen.

In de stijl van een eeuwenoud sprookjesboek wordt een techno-middeleeuwse metropool geïntroduceerd, waar vliegende politiewagens en geharnaste ridders samenkomen in een streng bewaakte surveillancestaat. Tal van ironische verwijzingen maken de parallellen met het heden duidelijk zonder te vervallen in de parodie van Shrek. Een aristocratische klasse van ridders maakt in het koninkrijk de dienst uit. Koningin Valerin wil de eeuwenlange traditie verbreken dat enkel uit nobele families ridders kunnen voortkomen. Haar wens valt in duigen wanneer het ridderen van de eerste schildknaap zonder blauw bloed een aanslag blijkt te zijn op haar leven.

videotrailers & clips

alle artikelen (4)

Nimona Nieuwsberichten