Moonraker

Moonraker (1979)

Roger Moore James Bond 007

Reviews (6)

johnwayne

Avatar

In de jaren '60 was Bond trendsettend, maar met Moonraker werd Bond trendvolger. De producers besloten dat, in navolging van de toen uiterst populaire scifi's (o.a. Close Encounters of the Third Kind en natuurlijk Star Wars), ook Bond de ruimte in moest. Men citeerde nogal hevig uit andere populaire films (muziek uit 'The Magnificent Seven" als Bond verkleed als Clint's Man With No Name te paard aan komt rijden) en filmcitaten die verkeerd gebruikt worden (Play it again Sam). Men herhaalt zelfs de bootachtervolgingen uit de eigen reeks (Live and let Die en The Man With The Golden Gun). Moonraker heeft zeker zijn entertainment-waarde, maar eigenlijk ging men hier te ver in de absurditeiten (Bond's ontsnapping met gondel over het San Marco-plein is grappig, maar ook onlogisch en belachelijk). Het verhaal bevat plotholes waar je een spaceshuttle doorheen zou kunnen laten vliegen. Teveel wordt de komische noot gespeeld en dat haalt alle spanning uit de film. Zodra Jaws (Richard Kiel) in beeld komt weet je al dat er een actiescène gaat komen met grappige afloop. Jaws fungeert als Wile E. Coyote en Bond als Roadrunner die hem steeds te slim af is.
Ondanks dit alles (of misschien juist dankzij) werd Moonraker, niet alleen de succesvolste Bond met Roger Moore, maar überhaupt één van de grootste kassuccessen uit de reeks.

MovieMazzter

Avatar

Ook deze film opnieuw bekeken en ben het wel eens met de gangbare opinie dat dit 1 van de minderen is uit de hele reeks. Op het moment dat het circus naar de ruimte verplaatst krijgt het een starwars-achtig karakter en dat past niet bij James Bond. De bad guy Drax is te vlak. De terugkeer van Jaws is een positief punt en krijgt een verrassende wending. De eerste anderhalf uur gaat het allemaal nog wel op plaatsen als Venetie en Rio, maar het laatste half uur verpest veel. Ik geef de film een mager 6-je. De film is overigens wel een enorme kaskraker geworden met ruim 200 miljoen dollar opbrengst.

JamesBond

Avatar

Goede film!

Ook deze film opnieuw bekeken, en de eerste keer was ik niet zo enthousiast over de film, maar nu heb ik hem toch wel weten te waarderen! Het verhaal van de film is redelijk simpel, het feit dat iemand een superras wil creëren in de ruimte klinkt misschien wat over de top maar voor deze film is het goed genoeg. Het meesterbrein achter dit plan Hugo Drax, gespeeld door Michael Lonsdale vind ik wel één van de betere Bond-schurken.

Roger Moore speelt hier voor zijn vierde keer James Bond en zoals altijd maakt hij weer briljante opmerkingen! De Bond-girl Holly Goodhead, gespeeld door Lois Chiles vind ik ook een goede Bond-girl!

De film is misschien wel de meest vreemde van allen, vooral door het feit dat James Bond gecombineerd wordt met sciencefiction. Dat is aan de ene kant wel leuk omdat er dan een beetje variatie komt, maar aan de andere kant hoort James Bond helemaal niet gecombineerd te worden met sciencefiction, maar voor een keertje is leuk.

Het verhaal is niet iets waar ik me aan erger, maar wat de film het minst ten goede komt is het feit dat Jaws hier verliefd wordt. Het is totaal onnodig en ik vraag me ook af waarom ze het deden.

Al met al vind ik het een geslaagde Bond-film met genoeg leuke actiescènes!

8/10

Tarkus

Avatar

Zoals ik al eerder zei is het verhaal toch wel een beetje over de top, en daar blijf ik dus bij.
Bovendien is het duidelijk, nu ik de film nog eens heb bekeken op blu-ray, dat er hier en daar toch iets is fout gelopen in de montage, sommige beelden springen wel op een heel rare manier over.
Dit zou toch niet mogen in een productie als deze.

Commentaar 2011:
Redelijk goede Bond-film, die ik echter wat overdreven vind wat betreft het ruimteavontuur.
De invloed van Star Wars is duidelijk merkbaar en hoort eigenlijk niet thuis in een spionageverhaal.
Voor mij is het allemaal een beetje té veel van het goede.

Meninho

Avatar

Positief:

Locaties: Rio, venetie, Het huis van drax..allemaal geweldig

De openingsscene

de Bondgirl is knap en intelligent. Een tikje saai.

De achtervolging per speedboat in de amazone.

De scene op de suikerberg in Rio

Negatief

star wars rip off

Hugo Drax was vrij vlak als Bad guy

een bij elkaar gejat verhaal van oude Bond films: een mix van star wars en the spy who loved me

moore was toen al oud aan het worden

Jaws zijn karakter kreeg een belachelijke wending in deze film

Totaal niet realistisch

Conclusie

Een van de minste, niettemin iets meer gaan waarderen de laatste tijd. Maar is meer dan ooit een popcorn film en heeft niks met spionage van doen helaas.

Meninho

Avatar

Ik vond dit vroeger ook de slechtste Bond, maar sinds de laatste tijd heb ik wat meer sympathy voor deze film. Het verhaal gaat feitelijk weer nergens over en is zo erg over the top, dat realisme (toch al niet het sterke punt van Bond films) ver te zoeken is. Mijn sympathie komt voornamelijk door de prachtige locaties van Venetie en Rio. Aangezien ik in Januarie nog in Rio zelf was en de gondola heb genomen op de suikerberg, voelde ik me toch een klein beetje James Bond. ;) Niet de minste, Bond film, want hij heeft leuke gadgets, mooie locaties, mooie Bond vrouw, goede schurk. Alleen dat Star wars achtige verhaal nekt hem. Kwa achterlijkheid is dat trouwens ruimschoots overtroffen door Die another Day.