The Discovery of Heaven

The Discovery of Heaven (2001)

Coincidence doesn't exit, everything happens for a reason

Reviews (5)

Kaliba

Avatar

Ik heb het boek gelezen. Aardig verhaal, dat zonder het gezever van Mulisch eromheen erg leesbaar zou zijn. De nodige opschepperige 'kijk eens wat een kennis'. Als ik het me goed herinner had hij ook nogal een verkeerd beeld van het werk van een astronoom, maargoed.
Daarnaast was het boek echt geschreven.. alsof hij van tevoren een schema had gemaakt ofzo. Het kwam te technisch over. Zonder gevoel. Maargoed, dat was het boek. De film heb ik nog niet gezien. Misschien kijk ik 'm eens. Smiley face

filmsmurf

Avatar

Ik was niet bijster onder de indruk van de film en ook niet van het boek. Ruim 900 pagina's Mulischiaanse encyclopediewijsheden en andere trivia. Het boek is op zich nog wel vermakelijk, alhoewel er zeker tientallen zoniet honderden pagina’s uit hadden gekund. Een goede editor blijkt toch altijd zijn/haar gewicht in goud waard te zijn, zo ook hier wordt bewezen. Hoogstaande literatuur is het zeker niet. Misschien dat mijn liefde voor W.F. Hermans mijn blik vertroebelt, maar oordeelt u hierover maar zelf.

Het boek, en derhalve de film, is in wezen niets anders dan een variatie op "Indiana Jones and the raiders of the lost ark" met een lange proloog in Drenthe.

Het is inderdaad (vaak) moeilijk om een boek van 900 pagina’s te verfilmen. Over het algemeen (natuurlijk niet altijd) zegt het pagina aantal ook iets over de lengte die een film nodig heeft om alle verhaallijnen en andere essentialia te vertellen. Dit verklaard veel van de zwakte van de film.

De opbouw van de film, trouwens ook van het boek, had beter gekund. Stephen Fry oogt redelijk als Onno, zoals ik hem ten minste in gedachte had, maar dit is zeker niet zijn beste vertolking. Alles aan de film is een beetje half en eigenlijk net niks. Greg Wise geeft een ronduit slappe vertolking. Ondanks alles had er toch meer diepgang in de rol gezeten, maar hij haalt het er niet uit.

De verwekkingscène van Quiten is wel slim in beeld gebracht, terwijl dat in het boek niet geheel synchroon loopt. Maar verder blijft het een zeer zwakke film.

De interviews met Krabbé en Mulisch voorafgaande aan de filmpremière staan mij helaas nog bij. De één complimenteerde ander nog meer andersom. Werkelijk misselijkmakend.

Op de vraag van een journalist of het een goede film is:

Krabbé: Ja, maar dat komt omdat ik een geweldig regisseur ben (Mulisch zit naast hem hard ja te knikken) en natuurlijk dat Mulisch het beste boek uit de wereldgeschiedenis heeft geschreven. (Uit de ogen van Jeroen Krabbé straalt de blik; het is een schande dat deze man nog geen Nobelprijs heeft!!)

De Journalist vraagt: En meneer Mulisch wat vond u van de film?

Mulisch: Het is een geweldige goede film want het is immers het beste boek van mij en dus het beste boek van uit de gehele wereldliteratuur (Jeroen Krabbé zit naast hem hard ja te knikken) en verder is Jeroen Krabbé de beste regisseur uit de geschiedenis van de cinematografie, louter vanwege het feit dat hij, als klein en sterfelijk mens, mij (lees de grote meester Harry Mulisch) heeft kunnen begrijpen.

Wat stampen we hard samen zegt de muis tegen de olifant!

Etc etc etc.

De verbale soixante-neuf (standje 69) tussen de twee had niet groter kunnen zijn.

Enfin, uiteindelijk zijn volgens mij alleen de middelbare scholieren blij met deze verfilming. Drie uur afzien met de film of weken in het boek ploeteren. Aan u de keuze.

BertjeDH

Avatar

Het boek is van zeer hoog niveau, heb het met plezier al een aantal keer gelezen. Helaas haalt deze film dat bij lange na niet. Als dat wel zo was geweest had zo'n 70% van de bevolking de film niet gesnapt en was de film een regelrechte flop geworden.
De film is wat makkelijk geworden, "dumbing down"heet dat in het engels zodat hij ook aantrekkelijk is voor een breeder publiek.
Stephen Fry acteert overigeens wel meesterlijk in deze film!!

LekkerDoen

Avatar

Boek niet gelezen... en wat doet het ertoe? :E Dit is geen boekenclub >Smiley face De film wel gezien. Ik vind het knap als je er niet bij in slaap valt. Echt zo'n film waarbij je iets ander kunt/wilt gaan doen terwijl de tv aan staat. De effecten vallen zwaar tegen, de "snelheid" van de film ligt veel te laag en ik vond het verhaal te simpel.
MAAR voor een nederlandse film was het best aardig. Echter niet te vergelijken met films uit Amerika/Canada. :N

jufnouk

Avatar

Ik heb de film gezien en het boek gelezen (ook in die volgorde) het boek is veel sterker dan de film (is meestal zo), maar het is een geweldige film die ik zeker kan aanbevelen. ik daag de mensen hier uit naar de verborgen verwijzinkjes te zoeken en deze te vinden.
er zijn alleen wel wat dingen verandert uit het boek, niet essentieel, maar ik vraag me alleen af waarom deze dan zijn verandert.