Gosford Park

Gosford Park (2001)

Tea At Four. Dinner At Eight. Murder At Midnight.

discussie

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Deze film heeft een geweldig basis idee: zowel de bovenklasse als hun staf en bedienden in gelijke mate portretteren om zo twee heel verschillende werelden in hetzelfde huis te laten zien.
Het probleem is echter dat er heel veel personages zijn en ze steeds in korte gesprekken in beeld komen, waardoor het voelt alsof je ze nooit allemaal goed leert kennen. Slechts een aantal komen wat meer op de voorgrond, waardoor je je afvraagt waarom er voor zoveel gekozen is. Aan de andere kant geeft die grote hoeveelheid ook weer een sterke levendigheid aan de film, wat waarschijnlijk de reden is.

Uiteindelijk heeft de film een bevredigende Agatha Christie achtige ontknoping, maar de moord en het mysterie dienen zich pas na meer dan een uur aan. Niet dat het daarvoor saai is, want je kijkt je ogen uit naar de vele bekende, uitstekende acteurs, waarvan sommige (zoals Clive Owen) pas later grotere bekendheid kregen. Het was ook niet zozeer de bedoeling een standaard whodunit te maken, maar een studie van het Britse klassensysteem (dat bij Christie natuurlijk wel op de achtergrond vaak meespeelt). Door ook al het personeel op de voorgrond te plaatsen krijgt de film een unieke sfeer en het geeft een nieuwe betekenis aan het cliché 'de butler heeft het gedaan'. Maar je hebt ook dubbel zoveel personages te volgen als gewoonlijk. Het zou beter gewerkt hebben naar mijn idee als een langere film of een serie, er zijn te veel personages om je als kijker werkelijk met één van hen te kunnen identificeren. Maar door het interessante gegeven en de vele bekende gezichten is dit er toch wel één die de moeite is een keer gezien te hebben.

Tarkus

Avatar

Ondanks een cast met allemaal grote namen vond ik deze film maar heel saai.
Veel te lang ook, er gebeurt weinig of niets.
Heb hem met moeite uitgekeken.
Toch nog drie sterren voor de vertolkingen.

Ellenst

Avatar

Oke strider, ik wist het wel van haar maar had niet begrepen dat hij er ook de hand in had gehad. Bedankt voor je oplossing. Ik vond het een mooie film. Alleen lullig dat je dan zo gaat slapen met het mysterie nog in je hoofd. Ben helemaal weer bij nu. !! Bedankt !!

Ellenst

Avatar

Van de week de film gezien op de tv. Maar...........Ik snap nog steeds niet hoe het nu zit. Wie kan mij de plot uitleggen. Ik zal geen specifieke vraag stellen anders verpest ik het voor de mensen die de film nog gaan zien. Het zal wel oerdom zijn maar ik snap niet wie wat gedaan heeft. Erg he.

Thiver

Avatar

Best een mooie film maar wel behoorlijk langdradig en het moordmysterie stelt weinig voor (ik was er althans vrij snel achter). Het is mooi om te zien dat er zoveel goede Engelse acteurs in één film bijeen zijn gebracht, maar de grote hoeveelheid personages maakt het verhaal vaak niet al te makkelijk te volgen.

Birdarcade

Avatar

Connâitre Vous "Cluedo" ?
Mooie film, vooral de klassenverschillen, edoch de onlosmakelijke verbondenheid.
Ik ga voor KRISTIN. :W

Ik was in eerste instantie vergeten m'n puntenwaardering te vermelden; ik ken hem een ruime 7 toe.

Kaliba

Avatar

Klinkt interessant, dat wordt een videotje.
Met de examens niet veel tijd voor films Smiley face

Se7en

Avatar

Destijds ook gezien in de bioscoop, een lange zit maar zeker de moeite waard. Het is ook niet zozeer het verhaal wat je bijblijft, maar de geweldig mooie setting en de cameravoering van Robert Altman. Let er maar eens op hoe in elke scene en in elk shot van de film in beweging is!

Kenji

Avatar

Mooie film met een verhaal dat ik helaas alweer grotendeels vergeten ben. Ongelofelijke cast met, naast de mensen die hierboven genoemd worden, namen als Clive Owen, Helen Mirren (die erg sterk is hier), Emily Watson, Derek Jacobi en Stephen Fry. Maar Maggie Smith steelt toch wel de show. Een aanrader! (Dat weet ik nog wel gelukkig.)