Hollywood heeft een voorkeur voor lange titels

'Jaws'. Vier letters en het is duidelijk waar je het over hebt. 'Ghostbusters'. Een woord, drie lettergrepen; geen probleem. 'Spider-Man'. Hetzelfde laken een pak. Korte en simpele titels zijn ideaal voor filmstudio's en theaters. Ze brengen de boodschap over, passen perfect op de posters en iedereen herinnert zich de naam van de film, als ze een kaartje gaan kopen. Waarom komen er dan de laatste tijd zoveel films uit met een absurd lange titel?

Angelina Jolie, de ster van 'Lara Croft: Tomb Raider The Cradle of Life' zegt hier over: 'Ik denk niet dat mensen zullen refereren aan de volledige naam. Mensen die het over de film hebben, zullen hem gewoon `Tomb Raider 2' noemen'.

Hoewel het bioscooppubliek waarschijnlijk deze korte titels gebruikt, blijven de studio's maar met waanzinnig lange titels op de proppen komen. Dit weekend gaan in de Verenigde Staten de volgende films in première:'Terminator 3: Rise of the Machines', 'Legally Blonde 2: Red, White & Blonde' en 'Sinbad: Legend of the Seven Seas', en onlangs werden de films 'Charlie's Angels: Full Throttle' en 'Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd' in de bioscopen gebracht.

Binnenkort zullen 'Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl' en 'Spy Kids 3-D: Game Over', het vervolg op 'Spy Kids 2: The Island of Lost Dreams' worden uitgebracht. Maar daar blijft het niet bij. Op dit moment wordt gewerkt aan 'Master and Commander: The Far Side of the World', 'Looney Tunes: Back in Action', 'Dickie Roberts: Former Child Star', 'Dirty Dancing: Havana Nights' en het laatste deel van in de drie films gebaseerd op J.R.R. Tolkien's epos 'The Lord of the Rings: The Return of the King'.

De drie delen van 'Lord of the Rings' volgen gewoon de originele titels van Tolkien's werk. Filmmakers passen dezelfde methode toe bij deze zogenaamde sequels. Het gebruik van subtitels is zo populair omdat de filmstudio's het vervolg duidelijk willen onderscheiden van eerdere films in een serie. Zo geven ze de kijker het gevoel dat een deel van het avontuur nog moet plaatsvinden.

'Met een subtitel zeg je iets meer over een verhaal' zegt Arnold Schwarzenegger, de ster van de Terminator-films. ''Rise of the Machines' maakt duidelijk dat in deze film de machines de controle overnemen'.

De vorige sequel, 'Terminator 2: Judgment Day' uit 1991 volgde dezelfde logica. Het marketingteam gebruikt echter ook de afkortingen 'T2' en 'T3', als variaties die perfect in de advertenties passen en makkelijk over de tong gaan bij de kaartjeskopers.

De makers van het vervolg op Charlie's Angels' hebben verschillende titels geprobeerd, waaronder 'CA-2' , aldus producer en actrice Drew Barrymore. Omdat de film explosieve motorcross-scènes en veel stunts bevat kozen de filmmakers voor de subtitel 'Full Throttle'. De subtitel geeft aan dat mensen meer stunts en gevechten kunnen verwachten.



NieuwsFilm

meest populair