Dit is een van de weinige 'Lord of the Rings'-personages die door meerdere acteurs is vertolkt

Dit is een van de weinige 'Lord of the Rings'-personages die door meerdere acteurs is vertolkt

Bilbo Baggins wordt gespeeld door zowel Martin Freeman als Ian Holm.

Er zijn veel personages in de wereld van The Lord of the Rings en The Hobbit en veel van die personages werden gespeeld door dezelfde acteurs in beide trilogieën. Maar het personage van Bilbo Baggins, die te zien is als een jongere en oudere versie, werd gespeeld door twee verschillende acteurs.

Bilbo is de Hobbit waar het boek The Hobbit en de films die erop gebaseerd zijn, zijn naam aan te danken hebben. We zien Bilbo voor de eerste keer in de eerste Lord of the Rings-film The Fellowship of the Ring waarin hij de Ring vindt.

Van Frodo naar Bilbo
Nadat hij Frodo Baggins had gespeeld in een radio-adaptatie van The Lord of the Rings, leek acteur Ian Holm een voor de hand liggende keuze om een Hobbit op het scherm te vertolken. Holm, een doorgewinterde podiumartiest met een voorliefde voor theatrale elementen, sprak zowel het leeftijdsbereik aan als het verdrietige berouw dat Bilbo zo'n intrigerende schakel maakte in deze films. Hij speelde uiteindelijk de rol van Bilbo in The Fellowship of the Ring en The Return of the King.

Bilbo was niet zoveel te zien in deze films, maar het oude gezegde dat er geen kleine rollen zijn, alleen kleine acteurs, kreeg een geheel nieuwe betekenis. Peter Jackson's trilogie bleek een van de grootste filmverhalen ooit te zijn en een prequel-adaptatie van The Hobbit-serie bevestigde dat we het laatste van de oudere Bilbo nog niet hadden gezien.

The Hobbit
We kregen Bilbo opnieuw te zien in de Hobbit-films waarin een jongere versie van Bilbo verscheen. In deze films speelt Bilbo de hoofdrol en is hij dus veel meer te zien. Acteur Martin Freeman nam de rol in deze films over. Fantastisch in het evenaren van Holm's uiterlijk en bescheiden voorkomen, is Freeman's vermogen om op te bouwen naar de man die hij uiteindelijk zou worden cruciaal voor de effectiviteit van de franchise, vooral wanneer Holm langskomt om de zaken samen te binden in The Battle of the Five Armies.


Want niet enkel de jonge versie van Bilbo is te zien in de Hobbit-films, maar we krijgen ook de oudere versie te zien met Holm die zijn rol als Bilbo hernam. Hij is zowel te zien in An Unexpected Journey, in de proloog, als in de laatste Hobbit-film The Battle of the Five Armies, aan het einde van de film.

Geboren voor deze rol
Er was wel een kans dat Freeman helemaal niet de rol van Bilbo zou spelen. Hij had de rol oorspronkelijk afgewezen vanwege conflicten met zijn planning voor de show Sherlock waarin hij toen ook speelde. Uiteindelijk nam hij de rol wel en daar was regisseur Jackson heel blij mee.


"Ondanks de verschillende geruchten en speculaties rond deze rol, is er voor ons maar één Bilbo Baggins geweest. Er zijn een paar momenten in je carrière waarin je een acteur tegenkomt van wie je weet dat hij geboren is om een rol te spelen en dat was het geval zodra ik Martin Freeman ontmoette. Hij is intelligent, grappig, verrassend en moedig - precies zoals Bilbo - en ik voel me ongelooflijk trots dat ik kan aankondigen dat hij onze Hobbit is."

Kijken?
Je kan Holm zien als Bilbo in de Lord of the Rings-films op Netflix en op Prime Video. Freeman kan je zien als Bilbo in de Hobbit-films op Prime Video.

NieuwsFilm

meest populair