Netflix Originals: dit is een van de beste oorlogsfilms van Netflix zelf

Netflix Originals: dit is een van de beste oorlogsfilms van Netflix zelf

'Mosul' vertelt het waargebeurde verhaal van een belangrijk onderdeel van de strijd tegen ISIS.

Netflix heeft inmiddels een groot aantal eigen filmproducties uitgebracht. Hieronder lees je over één van de beste oorlogsfilms op de streamingdienst: Mosul van producenten Joe en Anthony Russo (Avengers: Endgame).

Afgelopen maand hebben we de oorlogsfilms Narvik en El fotógrafo de Mauthausen (The Photographer of Mauthausen) al in het zonnetje gezet. Onze eerste aanrader van 2024 is de film Mosul die in 2020 op Netflix verscheen.

Verhaal
Tussen 2014 en 2017 bezette ISIS de Iraakse stad Mosul. Gedurende die jaren was de enige groep die voortdurend tegen de bezetters vocht de SWAT-eenheid van de provincie Nineve. Die bestond uit lokale mannen die gewond waren geraakt of een familielid hadden verloren aan de hand van ISIS.

Kawa (Adam Bessa), een 21-jarige politieagent, heeft op het nippertje een vuurgevecht overleefd. Als de rook is opgetrokken, ontmoet hij de mannen die zijn leven hebben gered, de Nineveh SWAT, geleid door Jasem (Suhail Dabbach). Kawa's eigen oom werd onlangs vermoord door ISIS. Hij sluit zich aan bij de groep, al zijn ze gereduceerd tot slechts een dozijn mannen met drie Humvees en een overschot aan sigaretten.

Waargebeurd
De film portretteert de slag om Mosul die van oktober 2016 tot juli 2017 werd gestreden. De strijd was destijds de grootste militaire operatie ter wereld sinds de invasie van Irak in 2003 en werd beschouwd als de zwaarste stedelijke strijd sinds de Tweede Wereldoorlog.


Regisseur Matthew Michael Carnahan biedt met Mosul een aangrijpend eerbetoon aan de dappere strijders.

Ontvangst
Mosul ging in 2019 in première tijdens het Venice Film Festival en verscheen in november 2020 exclusief op Netflix. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat 2020 niet het gunstigste jaar was om een film uit te brengen, maar Mosul werd gelukkig goed bekeken en sterk ontvangen.


Op Rotten Tomatoes heeft de film namelijk een score van 84% onder de critici. De publieksscore is bijna net zo hoog, namelijk 83%.

NieuwsFilm

meest populair