Deze Nederlandse werkte aan James Bond, 'Black Widow' en 'House of the Dragon', maar niemand kent haar bij naam

Deze Nederlandse werkte aan James Bond, 'Black Widow' en 'House of the Dragon', maar niemand kent haar bij naam

Deze vrouw werkte achter de schermen aan het succes van onder andere James Bond films en House of the Dragon.

Je zou het haast vergeten, maar er zijn voldoende mensen die niet op het witte doek verschijnen, maar uiterst belangrijk zijn voor de productie van een film.

Deze in Algerije geboren Frans-Nederlandse kostuumontwerper is daar zeker één van en gezien haar prestaties zal je haar vanaf nu niet gauw vergeten.

Jany Temime
Als dochter van kledingmakers groeide Jany Temime op in Parijs. De appel viel niet ver van de boom en al van jongs af aan was Temime bezig met het ontwerpen van kleding en ging ze graag naar de bioscoop.

Als modejournalist bij het blad Elle kreeg ze het advies om de filmindustrie in te gaan. Al snel bleek bleek ze als stagiair costume designer te goed te zijn.

Nederland
In de jaren '70 verhuisde Temime naar Nederland om de kostuums voor de film Rooie Sien uit 1975 te ontwerpen. Deze film van regisseur Frans Weisz, met onder andere Peter Faber en Willeke Alberti, betekende het begin van een succesvolle carrière in de filmindustrie.


Zo bedacht en maakte ze ook de kostuums voor de film De Lift van Dick Maas met Huub Stapel, voor Ciske de Rat en de met Academy Award bekroonde Karakter.

Buitenlands succes
Niet alleen in Nederland maar ook ver daarbuiten zijn de werken van kostuumontwerpster succesvol. Haar kostuums zullen je vast welbekend zijn, hoewel je waarschijnlijk nog nooit van haar gehoord hebt.


Zo maakte Temime voor de laatste zes Harry Potter-films, Children of Men, Gravity met Sandra Bullock en de James Bond-films Skyfall en Spectre de onvergetelijke kleding.

Geliefd
Dat niet alleen regisseurs blij zijn met haar werk, blijkt wel wanneer Temime voor Scarlett Johansson in Black Widow een uiterst cool pak maakte. Johansson zei dat ze nog nooit een kostuum had dat zó lekker zat en bedankte Temime voor het ontwerp dat perfect paste bij haar rol.

Dat Jany Temime een geliefde is achter de schermen in Hollywood is wel duidelijk. Ook voor de HBO-serie House of the Dragon werd ze geroemd voor haar geweldige kostuums. Ze heeft inmiddels meer dan vijf filmprijzen gewonnen, maar er zullen er zeker nog meer volgen.

NieuwsFilm

meest populair