Cillian Murphy's meest ondergewaardeerde film: een missie om de stervende zon weer aan te wakkeren

Cillian Murphy's meest ondergewaardeerde film: een missie om de stervende zon weer aan te wakkeren

In 'Sunshine' volgen we een groep astronauten die de zon moeten redden.

Heel wat mensen leerden Cillian Murphy kennen door de serie Peaky Blinders, maar het is vooral zijn rol in Oppenheimer die hem recentelijk helemaal op de kaart heeft gezet. Hij werd onlangs zelfs genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in de film. Maar voordat hij de rol in Oppenheimer aannam, speelde hij in heel wat andere films en een van die films die ongewaardeerd wordt is Sunshine.

Sunshine is een sciencefictionfilm uit 2007 die geregisseerd is door Danny Boyle. Naast Murphy spelen heel wat andere bekende namen in de film. Zo bestaat de cast ook uit Chris Evans, Rose Byrne, Michelle Yeoh, Cliff Curtis, Troy Garity, Hiroyuki Sanada, Benedict Wong, Chipo Chung en Mark Strong. Regisseur Boyle koos bewust voor een groep internationale acteurs voor de film om het doel van de missie namens de hele mensheid te weerspiegelen en was geïnspireerd door oudere sciencefictionfilms als Stanley Kubrick's film 2001: A Space Odyssey (1968), Andrei Tarkovsky's film Solaris (1972) en Ridley Scott's film Alien (1979).

Verhaal
Sunshine speelt zich af in het jaar 2057 en volgt een groep astronauten op een gevaarlijke missie om de stervende zon te redden door een nucleaire lading af te leveren die deze opnieuw zou kunnen ontsteken. De zon is aan het vervagen, wat leidt tot een drastische daling van de temperatuur op aarde en waardoor het voortbestaan van al het leven wordt bedreigd.

De bemanning aan boord van het ruimtevaartuig genaamd Icarus II, wat verwijst naar de Griekse held die volgens de legende te dicht bij de zon vloog en neerstortte, staat voor tal van uitdagingen en spanningen naarmate ze de zon naderen, waaronder de gevolgen van een mislukte eerdere missie, psychologische stress en onverwachte technische problemen. Terwijl de bemanning dichter bij hun bestemming komt, ontdekken ze de restanten van het eerste ruimtevaartuig, Icarus I, en staan ze voor moeilijke beslissingen die het succes van hun missie in gevaar kunnen brengen.

Method acting
Regisseur Boyle liet de acteurs samenleven en meer leren over onderwerpen die verband hielden met hun rollen, als een vorm van method acting. Aan het begin van de film waren de personages al zestien maanden samen, dus wilde Boyle een gevoel van samenhorigheid onder de acteurs vastleggen door ze samen te laten wonen. Hij schreef de cast ook in voor ruimtetraining en duiklessen en liet ze samen films kijken zoals The Right Stuff (1983) en de documentaire For All Mankind (1989).


Boyle nam de cast ook mee op een rondleiding in een nucleaire onderzeeër om de claustrofobische leefomstandigheden te begrijpen en liet de cast ook gewichtloosheid ervaren in de omgeving van een acrobatisch vliegtuig. Murphy, die de rol van natuurkundige Robert Capa speelt in de film, werkte samen met natuurkundige Brian Cox om meer te leren over geavanceerde natuurkunde. De acteur zei dat zijn betrokkenheid bij de film ertoe leidde dat hij zijn opvattingen over religie veranderde van agnosticisme naar atheïsme.

Prijzen
Na de brede release in bioscopen ontving de film verschillende nominaties voor prijzen vanwege zijn acteerprestaties, regie en productiekwaliteiten. Het won ook een prijs voor Beste Technische Prestatie voor production designer Mark Tildesley bij de British Independent Film Awards.


Uiteindelijk bracht de film wereldwijd 32 miljoen dollar op. Voorafgaand aan de eerste vertoning voor het publiek werd de film over het algemeen positief ontvangen door critici, maar was het een financiële teleurstelling in de box office. Toch is het een film die de moeite waard is om eens te zien.

Kijken?
Je kan Murphy zien in Sunshine op Disney+. Je kan de film ook huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair