Wat 'Baba Yaga' precies betekent in de 'John Wick'-films

Wat 'Baba Yaga' precies betekent in de 'John Wick'-films

De bijnaam van John Wick in de films is 'Baba Yaga', maar wat betekent het precies?

Intussen zijn er al vier John Wick-films gemaakt en is er een vijfde op komst. Daarnaast kwam onlangs nog de spin-off miniserie The Continental: From the World of John Wick uit en komt er ook een spin-off film genaamd Ballerina uit. In de films krijgt John Wick de bijnaam Baba Yaga, maar wat betekent dat precies?

De eerste John Wick-film kwam uit in 2014, de vierde en voorlopig laatste film kwam uit in 2023. De volledige franchise is bedacht door Derek Kolstad en alle vier de films zijn geregisseerd door Chad Stahelski, een stuntman die fungeerde als stuntdubbel van hoofdrolspeler Keanu Reeves in Point Break, The Replacements, Constantine en de The Matrix-trilogie. In de films volgen we John Wick (Reeves), een legendarische huurmoordenaar die tegen zijn zin teruggetrokken wordt in de criminele onderwereld na zijn pensioen.

Baba Yaga
John Wick is een huurmoordenaar die gevreesd wordt in de Russische criminele onderwereld als Baba Yaga, wat verondersteld wordt "boeman" te betekenen. Het eerste deel van de franchise volgde John Wick terwijl hij wraak nam op de mannen die zijn hond hebben gedood. Daisy, de hond, was een onverwacht laatste geschenk van John's overleden vrouw Helen (Bridget Moynahan) en de hele onderwereld is doodsbang bij het idee alleen al van de terugkeer van de Baba Yaga.

Door Daisy te doden zetten de huurmoordenaars John's wraaktocht in gang over alle vier John Wick-films, wat leidt tot de tragische conclusie van John Wick 4. Gedurende John Wick wordt hij beschreven in mythische termen. Hij loert in de schaduwen en verschijnt wanneer hij wraak moet nemen voor de misstappen van anderen, waarbij elk wapen dat John Wick gebruikt zijn legendarische reputatie verder versterkt. Uiteindelijk heeft zijn verleden hem de bijnaam Baba Yaga gegeven, maar de ware betekenis ervan gaat dieper dan alleen maar betekenen dat John de boeman is van de criminele onderwereld.

Russische folklore
De John Wick-franchise heeft het eigenlijk fout over Baba Yaga die de "Russische boeman" is. Dit heeft voor verwarring gezorgd bij mensen die bekend zijn met de naam, evenals bij fans die tijd besteden aan het begrijpen van John Wick's achtergrondverhaal. De echte wortels en oorsprong van Baba Yaga in de Russische folklore geven een nog diepere betekenis aan John Wick, wat het verrassend maakt dat de franchise niet zo attent was op dit detail om het verhaal te versterken.


Baba Yaga is helemaal niet de "Russische boeman", ze is een heel ander wezen. Maar gezien het aantal slachtoffers van John Wick, verschilt de Baba Yaga niet zo veel van de moderne huurmoordenaar. In de Russische folklore is Baba Yaga een heks die in een verwaarloosd huis woont dat op kippenpoten staat. De echte Baba Yaga lokt kinderen naar haar huis om ze op te eten en ze omringt haar huis met de menselijke resten van haar slachtoffers. In de mythe van Baba Yaga leeft ze in deze wereld en verschijnt ze overal naar believen zonder waarschuwing, net als John.

Babay
Als John Wick's bijnaam echt verwees naar de boeman, zou hij een Babay genoemd worden. De term vertaalt zich naar "een boeman", niet naar een specifiek individu. Bovendien is Baba Yaga een bijnaam die misschien beter past bij een lid van John Wick's High Table - iemand met de persoonlijkheid en invloed die eigenlijk overeenkomt met die van de Russische heks.


In feite deelt John Wick, behalve hun neiging tot moord, geen enkele andere gelijkenis met Baba Yaga. Hij is niet kwaadaardig en hij streeft er niet naar de onschuldigen kwaad te doen. Integendeel, hij wil wraak nemen op degenen die kwaad hebben gedaan. Het gebruik van Baba Yaga in de John Wick-franchise is verwarrend en een beetje verontrustend als zijn karakter voornamelijk is gebaseerd op zijn bijnaam.

Deel van succes
Ondanks deze problemen met de Baba Yaga bijnaam, is het een feit dat het deel uitmaakt van wat de franchise succesvol maakt. Net zoals veel van de kleine maar stijlvolle details in de wereld van John Wick, is de bijnaam van John Wick op zichzelf al een verhaal, direct verbonden met de zaken van de Continental, de Russische maffia en het bestaan van de High Table. Deze elementen komen samen om de kenmerkende sfeer en concrete lore te bieden die John Wick onderscheidt van elke andere actiefilmfranchise in de recente geschiedenis.


De John Wick-franchise is dan ook een grote populaire franchise geworden, die intussen al meer dan 1 miljard dollar wereldwijd heeft opgebracht. En het einde van de franchise is nog niet in zicht met een vijfde John Wick-film die gepland staat en de spin-off film Ballerina, die zich zal afspelen tussen de gebeurtenissen van John Wick: Chapter 3 - Parabellum en John Wick: Chapter 4 en die gepland staat voor de zomer van 2025. Reeves herneemt zijn rol als John Wick in Ballerina met Ana de Armas die de hoofdrol zal spelen.

Kijken?
Wil je John Wick alias Baba Yaga in actie zien in de films? De eerste John Wick-film kan je bekijken op Videoland en kan je ook huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis, John Wick 2 is te zien op zowel HBO Max als Prime Video, John Wick 3 is ook te zien op zowel HBO Max als Prime Video en John Wick 4 kan je kopen en huren op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair