Dit belangrijke Marvel-personage voelt al ruim 20 jaar als achtergronddecoratie in de 'X-Men'-films

Dit belangrijke Marvel-personage voelt al ruim 20 jaar als achtergronddecoratie in de 'X-Men'-films

Scott Summers alias Cyclops werd in de 'X-Men'-films naar de zijlijn geduwd.

Er zijn veel personages te zien in de X-Men-films, van Charles Xavier tot Wolverine, ze hebben allemaal wel een rol in het verhaal. Maar een van de personages in de X-Men-films werd wel naar de zijlijn geduwd en voelt als achtergronddecoratie.

Dat personage is Scott Summers, beter bekend als Cyclops. Ondanks zijn cruciale rol als Charles Xavier's beste student en leider van de X-Men, werd hij helaas naar de zijlijn geduwd in de originele X-Men-trilogie, waarin hij werd gespeeld door James Marsden. Ook in de andere X-Men-films kreeg Cyclops maar een kleine rol.

Cyclops
Cyclops, een personage uit de Marvel Comics, is een mutant die geboren werd met bovenmenselijke vermogens. Cyclops zendt krachtige energiebundels uit zijn ogen en kan deze bundels alleen beheersen met behulp van speciale brillen die hij altijd moet dragen. Hij wordt doorgaans beschouwd als de eerste van de X-Men en een van de voornaamste leiders van het team.

In de X-Men-films verschijnt Cyclops voor het eerst in X-Men (2000) en is daarna ook te zien in X2 (2003) en X-Men: The Last Stand (2006), gespeeld door Marsden. In deze films dient hij als veldleider van de X-Men totdat hij wordt gedood. Een jongere versie van het personage werd gespeeld door Tim Pocock in de prequelfilm X-Men Origins: Wolverine (2009) en hij werd gespeeld door Tye Sheridan in X-Men: Apocalypse (2016) en Dark Phoenix (2019), evenals een cameo in Deadpool 2 (2018).

Boksbal
Cyclops wordt in de films vaak afgebeeld als niet meer dan een boksbal, die constant wordt verslagen in gevechten. Zelfs in zijn romantische pogingen met Jean Grey wordt hij overschaduwd door de grotere aanwezigheid van Wolverine (Hugh Jackman), waardoor Cyclops de tweede viool speelt in zijn eigen verhaal.


Vanwege zijn steeds kleiner wordende rol, als reactie op de populariteit van Logan, raakten verschillende fans en critici hierdoor overstuur. Een bijdrager van IGN schreef: "Cyclops werd verkeerd begrepen, verkeerd geschreven, verkeerd geregisseerd en over het algemeen slecht beheerd in deze serie."

Goedmaken
In X-Men: Apocalypse en Dark Phoenix werd Cyclops gespeeld door Sheridan, waar niet alleen zijn familierelatie met zijn broer Alex Summers alias Havok werd veranderd, maar de lagen van tragedie en sterk leiderschap die zijn karakter definiëren, bleven ook hier ontbreken.


Cyclops is een geliefd personage en verdiende veel meer erkenning in de X-Men-films. Maar nu dat de X-Men-franchise overgenomen is door Disney en waarschijnlijk opnieuw zal komen, hebben ze een kans om dit goed te maken.

Kijken?
Wil je Cyclops zien in de X-Men-films? Je kan ze allemaal bekijken op Disney+. Recent was Cyclops ook te zien in de animatieserie X-Men '97 die ook te vinden is op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair