Van 1988 tot nu: acteur Johnny Depp door de jaren heen

Van 1988 tot nu: acteur Johnny Depp door de jaren heen

Johnny Depp begon als tieneridool en groeide uit tot een van de bestbetaalde acteurs ter wereld.

Johnny Depp is al jaren bezig als acteur. Hij heeft in zijn carrière in tal films en series gespeeld en heeft heel wat prijzen gewonnen, waaronder een Golden Globe. Zijn films, waarin hij vaak excentrieke personages speelt, hebben wereldwijd meer dan 8 miljard dollar opgebracht, waardoor hij een van de meest winstgevende sterren van Hollywood is. Dit is Depp door de jaren heen.

Depp begon zijn carrière eigenlijk als muzikant en speelde in verschillende amateurrockbands voordat hij overstapte naar de filmwereld. In 1988 werd hij uiteindelijk een tieneridool toen hij in de serie 21 Jump Street speelde. Maar daarvoor speelde hij al in een aantal films.

A Nightmare on Elm Street
Depp maakte zijn filmdebuut in de horrorfilm A Nightmare on Elm Street (1984). Hij kreeg de rol van het vriendje van het hoofdpersonage, een van de slachtoffers van Freddy Krueger, met de hulp van Nicolas Cage, die een drinkmaatje was geworden. Het is Cage die Depp adviseerde om te acteren en hem hielp aan een auditie bij Wes Craven voor A Nightmare on Elm Street.

Depp, die toen geen acteerervaring had, zei dat hij "per ongeluk acteur was geworden". Hoewel Depp geen wens had om acteur te worden, bleef hij in films spelen. Hij verdiende genoeg geld om de rekeningen te betalen die zijn muzikale carrière onbetaald had gelaten. Na hoofdrollen in de jeugdfilms Private Resort en Slow Burn, speelde Depp een kleine bijrol als een Vietnamees sprekende soldaat in Oliver Stone's oorlogsdrama Platoon (1986).

21 Jump Street
Maar het is pas in 1988 dat Depp's acteercarrière echt begint en dat hij wereldwijd bekend wordt als tieneridool door zijn rol als Tom Hanson, een undercover-politieagent op een middelbare school in de televisieserie 21 Jump Street. Hij accepteerde de rol om samen te kunnen werken met acteur Frederic Forrest, die hem inspireerde.


Ondanks zijn succes vond Depp dat de serie hem veranderde in een 'product'. Het was een imago waar Depp eigenlijk niet op zat te wachten. Hij probeerde van alles om onder zijn contract uit te komen en was opgelucht toen hem dat na vier seizoenen eindelijk lukte. Zonder hem bleek de serie niet meer levensvatbaar en na nog een seizoen viel het doek.

Onafhankelijke films en Tim Burton
Gedesillusioneerd door zijn ervaringen als tieneridool in 21 Jump Street, begon Depp rollen aan te nemen die hij interessanter vond, in plaats van rollen waarvan hij dacht dat ze succesvol zouden zijn aan de kassa. Hij speelde in die periode in heel wat onafhankelijke films, waaronder Cry-Baby (1990), What's Eating Gilbert Grape (1993), Benny and Joon (1993), Dead Man (1995), Donnie Brasco (1997), Fear and Loathing in Las Vegas (1998) en The Ninth Gate (1999).


Tijdens die periode werkte hij ook voor de eerste keer samen met regisseur Tim Burton aan de film Edward Scissorhands (1990). De film bezorgde Depp zijn eerste Golden Globe-nominatie en zorgde ervoor dat hij het imago van tieneridool volledig af kon schudden. Depp zou daarna nog vaak samenwerken met Burton, waaronder in Ed Wood (1994), Sleepy Hollow (1999), Charlie and the Chocolate Factory (2005), Corpse Bride (2005), Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) en Alice in Wonderland (2010).

Pirates of the Caribbean
Er kwam een omslag in Depps carrière toen hij besloot om de rol van piraat te gaan spelen. Aanvankelijk werd hij niet serieus genomen: het piratengenre was al tientallen jaren commercieel dood. Depp wist (aanvankelijk tot grote schrik van Walt Disney Pictures) de piratenkapitein Jack Sparrow een heel eigen gezicht te geven, waardoor Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) onverwacht een grote hit werd.


Depp kreeg veel bijval voor zijn komische optreden als Jack Sparrow en ontving nominaties bij de Oscars, Golden Globes en BAFTA's en won een SAG Award voor beste acteur. Studio-executives reageerden verdeeld over Depps invulling van zijn personage, maar Jack Sparrow werd populair bij het publiek.

Bestbetaalde acteur ter wereld
Depp zou de rol van Jack Sparrow blijven spelen in de volgende Pirates of the Caribbean-films Dead Man's Chest (2006), At World's End (2007), On Stranger Tides (2011) en Dead Men Tell No Tales (2017). Volgens een onderzoek van Fandango was Depp in de rol van Jack Sparrow de belangrijkste reden voor veel bioscoopbezoekers om een Pirates-film te gaan zien.


In 2012 was Depp een van 's werelds grootste filmsterren en werd in het Guinness Book of Records vermeld als de bestbetaalde acteur ter wereld met een jaarinkomen van 75 miljoen dollar. Dat jaar speelden hij en zijn 21 Jump Street-co-sterren Peter DeLuise en Holly Robinson hun oude rollen in cameo-optredens in de film 21 Jump Street (2012).

Tegenslagen
Depp ondervond daarna, rond de periode van 2018, heel wat tegenslagen in zijn carrière. Zo was de release van de film City of Lies, waarin hij de hoofdrol speelde als Russell Poole, was gepland voor september 2018, maar werd het uit het releaseschema gehaald nadat een medewerker Depp had aangeklaagd wegens mishandeling. Disney bevestigde toen ook dat ze hem niet in nieuwe Pirates-films zouden casten.


In 2022 was Depp vooral in het nieuws door zijn rechtszaak tegen zijn ex-vrouw Amber Heard. Het proces werd toen live uitgezonden en door veel mensen gevolgd. De jury oordeelde toen dat alle drie de beweringen in Heards opiniestuk vals waren, lasterlijk en gemaakt met slechte intenties en Depp kreeg een schadevergoeding.

Toekomst
Depp heeft intussen een comeback gemaakt in de filmindustrie en heeft heel wat ereprijzen op tal van Europese filmfestivals ontvangen. Er werd in 2021 ook een online petitie gestart om Depp terug te brengen naar de Pirates-franchise, die het doel van 500.000 handtekeningen bereikte. Zijn Pirates-tegenspeler Kevin McNally sprak ook zijn steun uit voor Depp om terug te keren als Jack Sparrow. Of Depp ooit terug zal keren als Jack Sparrow is niet zeker, want de acteur twijfelt zelf.


De voorlopig laatste film waarin Depp heeft gespeeld is de Franse historische film Jeanne du Barry waarin hij de rol speelt van Lodewijk XV van Frankrijk. De film ging in première op het Filmfestival van Cannes in 2023. Naast acteur is Depp ook regisseur en werkt hij sinds 2022 aan zijn film Modì, die hij regisseert. De film is nu in post-productie en het is nog afwachten wanneer die uitkomt.

NieuwsFilm

meest populair