FEATURED: Superheldenfilms op een rijtje

Bijna alle superheldenfilms die we kunnen verwachten op een rijtje.

Er komen ondertussen zoveel superheldenfilms uit dat je het overzicht snel kwijt raakt. Vandaar ook dat gebruiker Spijker het idee opperde om eens een overzichtje te maken van de aankomende Marvelfilms. Maar omdat er nog meer productiemaatschappijen zijn die superheldenfilms maken heb ik besloten om maar zoveel mogelijk aankomende superheldenfilms te noemen.

Allereerst had ik het idee om maar gewoon een waslijst te maken met de films die we kunnen verwachten, maar omdat zoiets ten eerste saai is om te schrijven (ik schrijf deze artikeltjes omdat ik het leuk vind) en ten tweede saai om te lezen, heb ik maar besloten om zoveel mogelijk informatie te geven over de films die ik hier ga noemen. Vandaar dat het artikel misschien iets langer wordt dan ik in gedachten heb voor een feature (de afgelopen features waren allemaal op z’n hoogst anderhalf a4’tje lang). Overigens kun je helemaal onderaan dit artikel wel een overzicht zien van alle genoemde superheldenfilms en hun releasedata. Gewoon, omdat het wel zo gemakkelijk is.

Om het geheel overzichtelijk te houden zet ik de films neer op basis van de releasedatum. Omdat die niet bij iedere film bekend is (het overzicht gaat tot 2012) sorteer ik ze, als de datum niet bekend is, op naam. Ook moet ik dit nog vertellen: ik neem in dit overzicht geen animatiefilms op. Zoals altijd sta ik open voor commentaar en suggesties. Ik moet overigens wel dit zeggen: het overzicht dat je hier te zien krijgt zal vast en zeker verre van compleet zijn, maar goed, het is niet echt makkelijk om alle superheldenfilms te vinden. Dan rest mij enkel nog jullie veel leesplezier te wensen!

Dit jaar komt op het filmfestival in Toronto nog een superheldenfilm uit, genaamd Defendor. In deze film draagt Woody Harrelson de hoofdrol. De film gaat over een gewone man die denkt dat hij een superheld is, en probeert zijn aartsvijand Captain Industry ten val te brengen. Een Nederlandse releasedatum is niet bekend. De film wordt overigens geregisseerd door Peter Stebbings, die tegelijkertijd ook verantwoordelijk is voor het scenario.

Verder komen er als het goed is geen superheldenfilms meer uit dit jaar. Die zijn voor zover mij bekend is allemaal al uitgekomen. Voor volgend jaar staan er maar vier op de lijst. Dat zijn: Iron Man 2, Jonah Hex, The Last Airbender en The Green Hornet.

Iron Man 2 zal vanaf 29 april 2010 in de Nederlandse bioscopen draaien en wordt geproduceerd door Marvel. Over deze film zal ik niet teveel uitweiden, met name omdat jullie hier bijna alles wat er te weten valt kunnen vinden. De film begint zes maanden na het einde van het eerste deel. Tony Stark moet zijn krachten bundelen met de leider van S.H.I.E.L.D., Nick Fury. Samen nemen ze het op tegen onder andere Black Widow en Whiplash. De voornaamste rollen worden gespeeld door Robert Downey Jr. (die terugkeert als Tony Stark), Don Cheadle (die de rol van James Rhodes overneemt van Terrence Howard), Mickey Rourke (als Whiplash), Scarlett Johansson (die slechterik Black Widow speelt) en Samuel L. Jackson (als Nick Fury). Ook deze Iron Man film wordt geregisseerd door Jon Favreau.

Op 22 juli 2010 kunnen we The Last Airbender verwachten. Dit is de nieuwste film van M. Night Shyamalan, en zal de opzet zijn van een trilogie over de Avatar. In deze wereld leven vier verschillende stammen, die elk hun eigen element beheersen, namelijk vuur, lucht, water en aarde. De Avatar kan ze allemaal beheersen. Als deze na een aanslag van de vuurnatie verdwijnt vervalt de wereld in chaos. 100 jaar nadat de Avatar is verdwenen duikt hij weer op, in de vorm van de laatste luchtmeester, een 11-jarig jochie genaamd Aang. Rollen zijn weggelegd voor Dev Patel als Zuko, Noah Ringer als Aang, Jessica Andres als Suki, Jackson Rathbone als Sokka en Nicola Peltz als Katara.

Op 5 augustus 2010 komt dan The Green Hornet uit. Deze film wordt een superhelden-spoof en gaat over Britt Reid, die overdag voor een krant werkt en ’s nachts bekend staat als superheld The Green Hornet. Hij moet samen met zijn hulpje Kato Mr. X tegenhouden in zijn gemene plannen. Britt Reid wordt gespeeld door Seth Rogen, Mr X. door Nicolas Cage en Cameron Diaz zal de rol van Lenore Case voor haar rekening nemen. Verder gaat het gerucht dat Jay Chou de rol van Kato zal spelen en Edward James Olmos zou ook een rol hebben.

Jonah Hex zal vanaf 9 september 2010 in Nederland draaien. Van de film weten we nog maar heel weinig. Een van de paar dingen die we wel weten: Jonah Hex wordt gespeeld door Josh Brolin. Hij moet slechterik Quentin Turnbull (John Malkovich) tegenhouden voordat hij met een leger ondoden zijn vreselijke plannen uit kan voeren. Ook Megan Fox zal een rol spelen in de film, namelijk die van Leila, het schietgrage liefje van Jonah.

2011 zal, zoals het er nu uitziet, een druk jaar worden. Er komen minstens twaalf superheldenfilms uit. Dit is deels te wijten aan Samuel L. Jackson, die met het tekenen van een contract bij Marvel voor de rol van Nick Fury zich vastlegde aan een hele reeks opkomende superheldenfilms. In 2012 kunnen we nog meer superheldenfilms verwachten met Jackson erin, en in 2012 komt dan ook eindelijk de film uit waar het allemaal om draait: The Avengers. Maar daarover meer.

Eerst 2011. Het jaar begint met Spider-Man 4, die vooralsnog op 4 mei 2011 uit moet komen. Van twee acteurs weten we dat ze terugkomen: Kirsten Dunst als Mary Jane Watson en Tobey Maguire als Peter Parker alias Spider-Man. Verder gaat het gerucht dat J.K. Simmons terugkomt als J. Jonah Jameson. Verder weten we dat Columbia Pictures heeft besloten om een maximum van twee slechteriken toe te laten in deze film, met name omdat ze vonden dat er teveel in de vorige film zaten. Er wordt onder andere gespeculeerd dat de voornaamste slechterik Lizard zal zijn, omdat Dr. Curt Connors, die in Spider-Man 2 en 3 meespeelde, in Lizard verandert. Verder gaf regisseur Sam Raimi aan dat vampier Morbius hem wel interessant leek als slechterik. Ook staat Carnage op de lijst als mogelijke kandidaat, maar wie het wordt weten we nog niet.

Niet lang na Spider-Man 4 komt de film Thor uit, op 19 mei 2011. Thor zal gaan over de student Donald Blake, die per ongeluk zijn alter ego Thor ontdekt. Chris Hemsworth zal de rol van Thor voor zijn rekening nemen. Verder zal Natalie Portman Jane Foster spelen, Tom Hiddleston Loki en Brian Blessed Odin. Ook gaan de geruchten dat Jessica Biel de rol van Sif zal spelen en Samuel L. Jackson Nick Fury.

Op 17 juni 2011 komt in Amerika The Green Lantern uit. Deze film gaat over een man die een mysterieuze groene ring vindt, die hem bovenmenselijke krachten geeft, evenals lidmaatschap van een intergalactische groep superhelden die de vrede in het universum moeten bewaren. Green Lantern wordt waarschijnlijk gespeeld door Ryan Reynolds. Een andere film waarin Ryan Reynolds misschien de hoofdrol gaat spelen is Deadpool, die ook in 2011 moet uitkomen. Van deze film is niks bekend. In welke van de twee films Reynolds de hoofdrol zal spelen is nog niet zeker, zoals je hier kunt lezen. Wel weten we dat Reynolds in X-Men Origins: Wolverine al de rol van Deadpool speelde, wat het waarschijnlijker maakt dat hij die rol blijft houden en Green Lantern niet zal spelen. Hij kan ze natuurlijk ook combineren, maar staat dat niet wat raar?

Voor 21 juli staat de release van The First Avenger: Captain America gepland. Deze film gaat over Steve Rogers, een man die het Amerikaanse leger in wil, maar schijnbaar ongeschikt is. Hij blijkt echter wel geschikt voor een geheim programma, wat hem verandert in Captain America, een superheld die de Amerikaanse idealen moet verdedigen. De rol van Captain America zou door Jensen Ackles gespeeld worden. Dit is logischerwijs een van de vele films die de opbouw vormen naar – of onderdeel zijn van – The Avengers.

Daarna staat Deathlok op de lijst. Deze film gaat over een man die deel uitmaakt van een experiment waarin hij langzaam een cyborg wordt. Hij wordt een soort robocop, want bijna zijn hele lichaam wordt vervangen door mechanische delen. De film The Hands of Shang-Chi staat ook voor 2011 gepland. Deze moet gaan over een jonge Kung-Fu meester, die leert dat zijn vader ’s werelds grootste crimineel is.

Luke Cage is de volgende film op ons lijstje. Deze film gaat over een man die onterecht is veroordeeld voor een misdaad. Hij ontsnapt uit de gevangenis nadat hij superkrachten heeft gekregen. Tyrese Gibson zal de titelrol spelen en Kevin Navayne speelt Willis Stryker.

TRON Legacy kunnen we ook ergens in 2011 verwachten. Onder andere John Hurt, Olivia Wilde en Jeff Bridges spelen een rol in deze film, die geregisseerd wordt door Joseph Kosinski.

Van DC Comics kunnen we nog een Superman-film verwachten. Hierover is, behalve de titel Superman: Man of Steel, voor zover ik weet, nog niks bekend.

De langverwachte film X-Men Origins: Magneto moet ook ergens in 2011 uitkomen. Deze film gaat over de jeugd van Eric Lensherr, over hoe hij Magneto werd en hoe zijn vriendschap met Charles Xavier veranderde in vijandschap. Ook het vervolg op X-Men Origins: Wolverine komt dat jaar uit. We weten dat Hugh Jackman de rol van Wolverine voor de vijfde keer gaat spelen en dat hij in deze film naar Japan reist om de strijd met een samurai-krijger aan te gaan.

Daarmee zijn we aangekomen bij 2012. Ook dit wordt een druk jaar met veel superheldenfilms. Als eerste op de lijst staat een van de grotere superheldenfilms, namelijk The Avengers, die op 3 mei 2012 uit moet komen. Dit wordt een film waarin een aantal superhelden samenkomen, vandaar ook dat we in 2011 zoveel superheldenfilms voorgeschoteld krijgen. Nu is het alleen maar hopen dat men de superheldenfilms niet beu is tegen die tijd. Welke superhelden zijn al bevestigd voor The Avengers? Tony Stark, Black Widow, Thor en Nick Fury. Verder gaat het gerucht dat Bruce banner / Hulk, Loki en James Rhodes in de film voorkomen.

Maar voordat The Avengers in de bioscopen gaat draaien komt er bijna zeker nog een film over Nick Fury uit. De film, die gaat over een amateurboxer, gespeeld door Samuel L. Jackson, moet ons laten zien hoe Fury kapitein werd van S.H.I.E.L.D. en hoe hij zijn gevechtsteam samenstelt. Naast Jackson zou ook Clark Gregg een rol spelen in Nick Fury, namelijk die van Agent Coulson.

Ook komt in 2012 de film Ant-Man uit. Deze gaat over Dr. Hank Pym, die zijn nieuwste ontdekking gebruikt om een formule te ontwikkelen waarmee hij de grootte van dieren kan veranderen. Zijn eerste test – die hij op zichzelf uitvoert – loopt verkeerd af, waardoor hij uiteindelijk insecten kan beheersen en met ze kan communiceren.

Doctor Strange gaat over een chirurg die door een tovenaar opgeleid wordt om de nieuwe Sorcerer Supreme van de Aarde te worden.

Iron Man 3 komt ook ergens in 2012 uit.

We kunnen verder een film over de Silver Surfer verwachten. Deze film laat ons het ontstaan van deze superheld zien, die zijn opwachting maakte in Fantasic Four: Rise of the Silver Surfer.

Van de Spider-Man franchise kunnen we een vijfde deel verwachten en een film die de naam Venom gaat dragen. In 2013 kunnen we het zesde deel in de reeks verwachten.

Ook kunnen we nog een film over de Ghostbusters verwachten. Het gerucht gaat dat de film zal gaan over een ghostbustersschool, die geleid wordt door het welbekende trio dat alles in gang zette. Bill Murray, Dan Aykroyd en Harold Ramis zullen weer terugkeren als de ghostbusters.

Ten slotte berichtten we laatst dat er waarschijnlijk nog een film over Spawn zal komen. Wanneer die uitkomt heb ik niet kunnen vinden.

Voor het overzicht een lijstje met alle films die hierboven genoemd staan, gesorteerd op releasedatum / naam.
Defendor; 2009
Iron Man 2; 29 april 2010
The Last Airbender; 22 juli 2010
The Green Hornet; 5 augustus 2010
Jonah Hex; 9 september 2010
Spider-Man 4; 4 mei 2011
Thor; 19 mei 2011
The Green Lantern; 17 juni 2011
The First Avenger: Captain America; 21 juli 2011
Deadpool; 2011
Deathlok; 2011
The Hands of Shang-Chi; 2011
Luke Cage; 2011
TRON Legacy; 2011
Superman: Man of Steel; 2011
X-Men Origins: Magneto; 2011
X-Men Origins: Wolverine 2; 2011
The Avengers; 3 mei 2012
Nick Fury; 2012
Ant-Man; 2012
Doctor Strange; 2012
Iron Man 3; 2012
Silver Surfer; 2012
Spider-Man 5; 2012
Venom; 2012
Ghostbusters; 2012
Spider-Man 6; 2013
Spawn; T.B.A.



NieuwsFilm

meest populair