Algemeen

Filmflop Top 10 over 2009

Welke films waren er naast Dragonball Evolution de grote flops.

door Bram de Groot op 04.01.2010 om 08:00 in Algemeen
Er zijn afgelopen jaar heel wat films voorbijgekomen die flink onder vuur lagen. De film Dragonball: Evolution is hiervan misschien wel het grootste voorbeeld. Hieronder zie je een door FilmTotaal samengestelde Flop Top 10 over het jaar 2009. Er wordt rekening gehouden met het budget, de eventueel aanwezige sterrencast, de verwachtingen en opbrengsten aan de Box Office. Inkomsten vanuit DVD verhuur/verkoop zijn niet meegenomen.

Uiteraard kan je het hier niet mee eens zijn. We nodigen je daarom graag uit om je mening te geven.

10. Terminator Salvation


Productiebudget: $200 miljoen
Box Office: $125 miljoen (States), $372 miljoen (totaal wereldwijd)

De verwachtingen waren hooggespannen toen de Terminator "reboot", met sterren als Christian Bale en Sam Worthington, begin 2008 werd aangekondigd. Er waren echter wel enige twijfels bij regisseur McG, maar kon het met een budget van $200 miljoen eigenlijk wel fout gaan? Het lukte uiteindelijk maar half. De sci-fi film is heel braaf uitgewerkt, de box office resultaten waren wereldwijd redelijk en Sam Worthington zette een goede rol neer als Marcus Wright. Toch is het te matig voor een Terminator film, want er had veel meer in de Terminator franchise gezeten. Ook mede omdat de "originele T800" op een wel heel aparte wijze terugkeert, leek ons deze notering op z'n plaats.

9. WatchmenProductiebudget: $130 miljoen
Box Office: $107 miljoen (States), $185 miljoen (totaal wereldwijd)

Na The Dark Knight was dit de volgende DC Comics superheldenfilm. Niemand minder dan Zack Snyder (300) nam de regie op zich van het meest succesvolle stripverhaal ooit. De viral-marketing campagne aan het begin van het jaar was nog nooit zo groot en een verbod op de verfilming werd op het laatste moment voorkomen door de filmmaatschappij Warner Bros. Uiteindelijk stelt de film financieel flink teleur en zijn ook niet alle fans blij met Snyders aanpak. Of er meer in had gezeten blijft een vraag, want het was geen alledaagse superheldenfilm.

8. The SoloistProductiebudget: $60 miljoen
Box Office: $32 miljoen (States), $34 miljoen (totaal wereldwijd)

Met sterren als Jamie Foxx en Robert Downey Jr. had er veel meer in deze kwalitatief goede film gezeten. Desondanks kan het drama het niet waar maken op het witte doek en wordt de film zelfs niet wereldwijd gereleased. Een slippertje? Nee, want het is een uitstekende film, maar of het pbliek laat de film links liggen of het budget (salaris Foxx en Downey Jr.) is te hoog.

7. Jennifer's BodyProductiebudget: $16 miljoen
Box Office: $16 miljoen (States), $19 miljoen (totaal wereldwijd)

Megan Fox wordt de afgelopen jaren gezien als de grootste Hollywood babe. De eerste grote film waarin ze zonder Shia LaBeouf en de autobots te zien is, valt zowel de critici als de bioscoopbezoeker zwaar tegen. Met de films Jonah Hex en Passion Play krijgt deze chick een nieuwe kans in 2010.

6. Funny PeopleProductiebudget: $75 miljoen
Box Office: $52 miljoen (States), $62 miljoen (totaal wereldwijd)

Na de box office knallers The 40 Year Old Virgin en Knocked Up kwam regisseur Judd Apatow met Funny People. De komedie draait in tegenstelling tot zijn andere komedies vrij matig. Ook het Adam Sandler, één van Amerika's ideale schoonzonen, weet de film niet te redden. Duidelijk een slippertje van de doorgaans succesvolle regisserende, schrijvende en producerende Apatow.

5. Imagine ThatProductiebudget: $55 miljoen
Box Office: $16 miljoen (States), $18 miljoen (totaal wereldwijd)

Ooit was hij de grote ster van Hollywood. Tegenwoordig lijkt het voor Eddie Murphy erg moeilijk om een succesvolle film te maken. Met een budget van $55 wordt er wereldwijd slechts $18 miljoen terugverdiend. Misschien kan een vierde Beverly Hills Cop hem redden?

4. All About SteveProductiebudget: onbekend
Box Office: $34 miljoen (States), $ onbekend (totaal wereldwijd)

Met de sterren Sandra Bullock (The Proposal, The Blind Side) en Bradley Cooper (The Hangover, Yes Man) werd er een stuk meer verwacht van All About Steve. De $34 miljoen opbrengst in de States zorgde er hoogstwaarschijnlijk voor dat de film in weinig landen in de bioscoop te zien is geweest.

3. Street Fighter: The Legend of Chun-LiProductiebudget: $50 miljoen
Box Office: $9 miljoen (States), $13 miljoen (totaal wereldwijd)

De film kwam niet bijzonder in the picture, maar toch kreeg het een Amerikaanse release. Het budget van $50 miljoen is duidelijk niet terugverdiend en wederom gaat er een gameverfilming zonder veel succes het archief in.

2. Dragonball EvolutionProductiebudget: $45 miljoen
Box Office: $9 miljoen (States), $57 miljoen (totaal wereldwijd)

De enige reden waarom deze film niet op nummer één staat, is omdat er al bijzonder weinig van de film werd verwacht. Dit maakte de film ook waar en aan de Box Office was het ook niet alles. Desondanks haalde de film wereldwijd meer op dan het geschatte productiebudget van $45 miljoen.

1. Land of the LostProductiebudget: $100 miljoen
Box Office: $49 miljoen (States), $65 miljoen (totaal wereldwijd)

De films van komiek Will Ferell scoren in de States doorgaans voldoende om uit te groeien tot een succes. Met de eerste bigbudget-film Land Of The Lost slaat hij de plank echter volledig mis. De film kostte zo'n $100 miljoen om te maken en haalt wereldwijd nog geen $65 miljoen op. De nummer één positie lijkt ons daarom geheel op zijn plaats.

Andere flops
Andere (minder) grote flops afgelopen jaar zijn Everybody's Fine, Pandorum, Cirque du Freak: The Vampire's Assistant, Amelia, The Box, Pirate Radio en Ninja Assassin.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Timothy

Avatar

Als ik - net als Terminator Salvation volgens dit lijstje - 297 miljoen zou verdienen (zelfs in dollars) zou mijn jaar toch best geslaags zijn...

SunChaser

Avatar

Ja, alleen verdient de maatschappij dat niet, gaan marketingkosten en distributiekosten vanaf en ook de bioscopen willen wel winst maken.

De film gaat pas wat opleveren zodra die op DVD komt.

Zelf vond ik Funny Men wel aardig, was niet grappig maar wel boeiend, alleen laatste akte is wat slecht uitgewerkt.

SunChaser

Avatar

Overigens jammer dat The Boat that Rocked/Pirate Radio flopte, dat was een goede film.

Darthmar

Avatar

Timothy "Als ik - net als Terminator Salvation volgens dit lijstje - 297 miljoen zou verdienen (zelfs in dollars) zou mijn jaar toch best geslaags zijn..."


Ja maar met een budget van 200 miljoen is de winst in verhouding zeer slecht. Denk eraan dat filmmaatschappijen winstgevend films gebruiken om hun verliezen te dekken en te investeren in nieuwe films.

filmgast

Avatar

Als Dragonball fan vond ik het toch wel jammer hoe ze het hebben aangepakt. Dragonball heeft een goede basis voor een leuke comedy/fighter/avonturen mix. Maar dan moet het niet zo Amerikaans aangepakt worden. Enige die er misschien wat mee had kunnen doen was Jerry Bruckheimer geweest. (PotC meets Bruce Lee :P)

LuCos

Avatar

SunChaser "Ja, alleen verdient de maatschappij dat niet, gaan marketingkosten en distributiekosten vanaf en ook de bioscopen willen wel winst maken.."


Ik dacht dat marketing enzo ook de budgetkosten waren voor het maken van films.

krisiz

Avatar

Als films pas echt wat op gaan leveren als ze op dvd komen, doet Terminator Salvation het toch behoorlijk goed nu, hij staat hoog bij zowel blu-ray als dvd verkopen in de winkels!

Vond Terminator & Watchmen persoonlijk toch erg goede films, maar goed, als het niets oplevert...

Papigiulio

Avatar

Watchmen en Terminator flops? Damn, niet verwacht, vond het zeer geslaagde films.

Lord Voldemort

Avatar

Het budget was trouwens geen 45 maar 30 miljoen. De mensen van Fox zijn liegbeestjes.

Darthmar

Avatar

krisiz "Als films pas echt wat op gaan leveren als ze op dvd komen, doet Terminator Salvation het toch behoorlijk goed nu, hij staat hoog bij zowel blu-ray als dvd verkopen in de winkels!

Vond Terminator & Watchmen persoonlijk toch erg goede films, maar goed, als het niets oplevert..."


Als ze als DVD goed verkopen maar in de zalen te weinig opleveren worden ze nog steeds als flop beschouwd. Showgirls was ook zo'n film die in het in de bios slecht deed maar de DVD's/videos waren niet aan te slepen.

MrBettyBlack

Avatar

Mee eens dit lijstje.
Funny people veel me zwaar tegen voor mij de ultieme flop van dit jaar!:r

benjamin

Avatar

Watchmen in die floplist, ik zie het absoluut niet graag, maar de verwachtingen aan de kassa werden jammer genoeg niet ingelost. Ik neem toch aan dat het hier enkel daarom draait, anders zouden pakweg The Soloist en Terminator hier ook niet staan.

SunChaser

Avatar

LuCos "Ik dacht dat marketing enzo ook de budgetkosten waren voor het maken van films."


Nope, die staan altijd los van het budget en komen er nog bij.

SunChaser

Avatar

Overigens is er nog een verschil tussen financiele flops en arteristieke flops. Watchmen was gewoon al bedoeld voor een beperkt pubkliek, dat verhaal is te ingewikkeld en bizar. De reacties waren verrassend goed. Salvation echter was bedoeld voor boxofficekraker maar maakte het niet waar. En ook de fans vonden het niks.

Ravaged

Avatar

Jammer om te zien dat Watchmen wel geflopt is, maar een film als GI Joe wel blijkbaar veel bezocht werd...

roc12345

Avatar

Dames en heren de grootste king of flopshttp://www.youtube.com/watch?v=sHElvkcD4Zw
http://www.youtube.com/watch?v=sHElvkcD4Zw

of iets anders naar jullie mening

TonyT

Avatar

Watchmen is 1 v.d betere films van 2009, daarnaast m'n absolute favoriet op gebied van superheldenfilms. Terwijl ik de graphic novel nooit heb gelezen o.i.d vond ik het fantastisch.
Maar met Snyder aan het roer was ook niet anders te verwachten dan dat het een topper werd met als gevolg een film als geen ander.

Verder jammer van Land of the lost en All about steve, vond ze beide wel wat hebben!

GREAT martial art fan

Avatar

Voor mij staan er 2 onverdiende films in, in de lijst.

1) Terminator Salvation: die heeft toch nog redelijk verdient en ik vond het een goede opvolger op de eerste 3 delen van de reeks. Dus voor mij was deze zeker geslaagd.

2) Street Fighter: the legend of Chun Li: wel dat versta ik nu wel nog, ik vond het geen slechte film, maar overal waar ik keek vonden andere mensen dat wel.

Darkman16

Avatar

Wauw, Watchmen op 9 0_O

Daarom lieten ze hem zoveel versies van de film uitbrengen op DVD en Blue-Ray :P

Decepticon

Avatar

Ravaged "Jammer om te zien dat Watchmen wel geflopt is, maar een film als GI Joe wel blijkbaar veel bezocht werd..."
G.I.Joe heeft een veel grotere aanhang.

Ik heb The Soloist, Funny People, Imagine That, All About Steve en Jennifer's Body nog niet gezien, die zijn hier nog niet uit(Jennifer's Body net gemist in de bios).
Ik zie Terminator Salvation liever niet in deze lijst, erg gaaf en voor mij waardige opvolger, de rest vind ik wel kloppen. Ik vond Watchmen een waardeloze film, ik snap niet dat 'iedereen' daar zo lyrisch over is, tja smaken verschillen nu eenmaal.

Kurtje79

Avatar

En niet te vergeten dat GI Joe net zo goed door een koe geregisseerd had kunnen worden. Dan was het namelijk beter geweest, dan de huidige versie van Stephen Sommers.
Wat mij betreft vind ik de Flop -top-10 die filmtotaal aangeeft redelijk kloppen. Misschien moet er een andere topic komen. Namelijk: Slechte film van 2009?!

SunChaser

Avatar

Decepticon "G.I.Joe heeft een veel grotere aanhang.

Ik heb The Soloist, Funny People, Imagine That, All About Steve en Jennifer's Body nog niet gezien, die zijn hier nog niet uit "


Maar wel gewoon te zien. Funny People was wel te doen als je rekening houdt met dat het een drama is en geen komedie.

Steve Harwin

Avatar

Ik vind het nog wel mee vallen allemaal.
De slechtste film van de laatste tijd die ik zag was Ninja Assassin; die is echt stukken slechter dan bovengenoemd rijtje. Schrijf die maar vast bij voor 2010 dan.

NieuwsFilm

meest populair