FilmTotaal Top-100 (nummer 25-11)

Welke films vallen nét buiten de top-10?

Het is weer zover, de op ons forum samengestelde FilmTotaal Top 100 is er weer. Net als voorgaande jaren deden weer een boel mensen mee: dit jaar stuurden 33 mensen een top in, waarvoor dank. Maar liefst zevenentwintig daarvan stuurden een persoonlijke top honderd in, twee een top vijfenzeventig, één een top tweeënzeventig, twee een top vijftig en één persoon zond een top 44 in. Hulde! Vanzelfsprekend danken we ook El Chivo, die wederom de volledige top samen heeft gesteld (een lijst van maar liefst 1082 films).



25 Se7en – David Fincher (2009: 6; 2008: 23)
Detective Somerset (Morgan Freeman) heeft nog één week te gaan voordat hij met pensioen gaat, en moet voor die tijd nog zijn enthousiaste opvolger David Mills (Brad Pitt) opleiden. Dan wordt Somerset geconfronteerd met de meest gruwelijke seriemoordenaar uit zijn hele loopbaan. Samen ontdekken ze dat elk van de gepleegde moorden naar één van de zeven hoofdzonden verwijst, waardoor het aftellen naar de zevende en de laatste moord begint.

Volgens Paus Gregorius de Grote uit de zesde eeuw zijn er zeven dodelijke ondeugden: lust, vraatzucht, hebzucht, luiheid, wraak, afgunst en trots. Lust komt neer op gedachten en verlangens van seksuele aard die als buitensporig kunnen worden beschouwd en zich manifesteren in seksuele verslaving, hoererij, overspel, bestialiteit, verkrachting, perversie en incest. Vraatzucht is de overmatige consumptie van zaken, dus eigenlijk gewoon verspilling. Hebzucht is het zoeken naar materiële bevrediging boven spirituele bevrediging. Luiheid is in dit geval niet luiheid op zichzelf, maar eerder onverschilligheid, en onwil om te handelen, de onwil om zorg te dragen. Wraak valt onder ongecontroleerde gevoelens van haat en woede. Afgunst is jaloezie, en trots, volgens Gregorius de ernstigste zonde, is het koesteren van een overdreven liefde voor zichzelf. Tegenover de zeven zonden staan ook zeven heilige deugden: kuisheid, matigheid, liefdadigheid, ijver, vriendelijkheid en nederigheid.


24 Alien – Ridley Scott (2009: 24; 2008: 31)
Als het ruimteschip Nostromo op weg terug is naar de Aarde, krijgt het een SOS-signaal van een andere planeet. In lijn van hun contract zijn ze gedwongen te onderzoeken wat er aan de hand is, en de mogelijke buitenaardse levensvorm te onderzoeken. Eenmaal op de planeet verlaten enkele bemanningsleden het schip om de omgeving te verkennen en doen daar een gruwelijke vondst.

De Hongaarse vertaling van de titel en dan terugvertaald betekent “The 8th passenger is the Death”. De titel van Aliens betekent “The name of the planet: Death”, van Alien 3 “Final Solution: Death”, die van Alien: Ressurection “Reawakens the Death” en Alien vs. Predators staat voor “The Death against The Predator”. Een hoop dood dus in de Hongaarse titels (en in de films).


23 Il Buono, il Brutto, il Cattivo – Sergio Leone (2009: 13; 2008: 11)
Een oude man heeft goudstukken begraven in een graf, en op zijn sterfbed biecht hij de verbergplaats op aan twee mannen, maar geen van beiden hoort het volledige verhaal. De ene weet de naam van het graf en de ander weet de naam van de begraafplaats, waardoor beiden tegen hun zin in samen moeten werken om het goud te vinden. Een derde man voegt zich bij de zoektocht naar het goud.

De brug die Tuco en Blondie in de film opblazen is een brug die door Spaanse legertroepen werd gebouwd. De Spanjaarden wilden de brug enkel bouwen als hun kapitein degene mocht zijn die hem opblies. Sergio Leone ging hiermee akkoord, maar helaas liep de deal verkeerd. Toen Leone het signaal “Vai!” (Go!) gaf, om de scène te gaan filmen, sprak tegelijk een ander crewlid op hetzelfde kanaal, en hij zei “Vai, vai!” wat zoiets betekend als “OK, doe het”. De kapitein, die naar hetzelfde kanaal luisterde hoorde dat en blies de brug op, maar helaas draaiden de camera’s nog niet, waardoor de scène niet gefilmd was en de brug voor niets opgeblazen. Leone was hier zo boos over dat hij het crewlid ontsloeg. De kapitein voelde zich schuldig en besloot Leone voor te stellen dat het leger de brug opnieuw zou bouwen, zodat hij nog eens opgeblazen kon worden. De enige voorwaarde die hij stelde was dat het crewlid wederom ingehuurd zou worden. Leone stemde toe, en nam het crewlid wederom aan. Daarop werd de brug opnieuw opgebouwd en de scène succesvol gefilmd.



22 Mulholland Dr. – David Lynch (2009: 26; 2008: 18)
Na een verkeersongeluk weet een vrouw (Laura Harring) met een tas vol geld, echter zonder geheugen, weg te komen. Ondertussen heeft Betty Elms (Naomi Watts) in een appartement in L.A. haar intrek genomen, in de hoop daar een filmcarrière te kunnen beginnen. Als Betty de naamloze vrouw vindt, besluit ze haar te helpen.

Elf tips van Lynch om de film te begrijpen:
1. Let specifiek op het begin van de film, minstens 2 hints worden gegeven nog voor de credits.
2. Let op de verschijningen van de rode lampschaduw
3. Wat is de titel van de film waarvoor Adam Kesher een auditie afneemt?
4. Wordt de titel nog eens genoemd?
5. Een ongeluk is een vreselijke gebeurtenis: let op de locatie van het ongeluk.
6. Wie geeft een sleutel, en waarom?
7. Let op de badjas, asbak en koffiekop.
8. Wat wordt gevoeld, gerealiseerd en verzameld in Club Silencio?
9. Was het enkel talent dat Camilla hiel[?
10. Let op de gebeurtenissen rondom de man achter Winkies.
11. Waar is Tante Ruth?


21 Vertigo – Alfred Hitchcock (2009: 39; 2008: 37)
Een politieman (James Stewart) verliest zijn vriendin (Kim Novak) na een ingewikkelde intrige. Hij geeft zichzelf – niet geheel ten onrechte – de schuld van haar dood, en als hij enige tijd later een exacte dubbelgangster ontmoet, begint alles opnieuw.

Toen de film in 1958 uitkwam was het geen groot succes: critici en bioscoopgangers waren er niet zo blij mee. De zondebok werd hoofdrolspeler James Stewart, waar Hitchcock tot deze film toe graag mee samenwerkte. Volgens hem was de kritische reactie op de film echter zijn schuld: Stewart zou er te oud uitzien. Na Vertigo hebben de twee nooit meer samengewerkt aan een film.


20 American Beauty – Sam Mendes (2009: 10; 2008: 14)
Lester Burnham’s (Kevin Spacey) leven heeft alle glans verloren. Depressiviteit lijkt toe te slaan, maar het knappe vriendinnetje van zijn dochter zorgt voor een nieuwe vonk. Met nieuwe elan recht Lester de rug, en besluit voortaan enkel te doen waar hij zin in heeft, tot verbijstering van zijn echtgenote.

De titel van de film refereert naar een rozenras dat er erg mooi uitziet, maar de neiging heeft om in de wortels en takken van de plant te rotten. De tagline van de film, “...look closer” is daarmee een opmerking naar de kijker toe, dat ze voorbij het perfecte stedelijke leven moeten kijken en iets duisters zullen vinden in de wortels ervan.



19 The Dark Knight - Christopher Nolan (2009: 9; 2008: 35)
Met behulp van politieagent Jim Gordon (Gary Oldman) en officier van justitie Harvey Dent (Aaron Eckhart) doet Batman (Christian Bale) zijn best de resterende bendes in Gotham City op te rollen. Maar dan doet een psychotische crimineel, bekend als The Joker (Heath Ledger), zijn intrede, en organiseert de misdaad wederom. Het is maar de vraag of Batman zijn nieuwe vijand aankan zonder er zelf aan ten onder te gaan.

Ondanks eindeloze discussie over wie de rol van The Joker zou moeten spelen, zou Heath Ledger altijd de eerste keus zijn geweest van regisseur Christopher Nolan. Toen iemand hem vroeg waarom Ledger werd gecast antwoordde Nolan daarop: ”Because he’s fearless.” Later bleek dat de twee nog voordat het scenario werd geschreven al gesprekken hadden gevoerd over de rol.


18 Donnie Darko – Richard Kelly (2009: 19; 2008: 9)
Vanuit het niets valt een vliegtuigmotor door het dak van Donnie’s huis. Doordat hij eerder in een visioen werd gewaarschuwd dat dit zou gebeuren, ligt Donnie (Jake Gyllenhaal) niet in bed. Geschrokken dat zijn visioen uit is gekomen, probeert Donnie uit te vinden wat er precies aan de hand is.

Het getal 8 speelt een belangrijke rol in de film. Zo speelt de film zich af in 1988. Frank vertelt Donnie dat de wereld ten einde komt over 28 dagen, 6 uur, 42 minuten en 12 seconden. De som van die getallen is 88. Donnie vertelt ook dat zijn hond Callie stierf toen hij 8 was. Daarnaast maakt Donnie een grap over Back to the Future, de DeLorean, waarmee men in die film terug in de tijd reist, rijdt op een snelheid van 88 MPH.


17 The Matrix – Andy & Larry Wachowski (2009: 7; 2008: 33)
Thomas A. Anderson (Keanu Reeves) is een computerhacker bijgenaamd Neo, die geobsedeerd is met de mysterieuze Morpheus (Laurence Fishburne). Als hij met hem in contact weet te komen confronteert Morpheus hem met een bijzonder feit: de wereld waarin Neo leeft is niet de echte wereld, maar een virtuele wereld genaamd de Matrix. Morpheus gelooft dat Neo degene is waar hij zijn hele leven naar heeft gezocht: de uitverkorene die de mens uit de Matrix kan bevrijden.

Er zijn flink wat acteurs overwogen voor de rol van Neo. Een daarvan was Will Smith, die de rol echter afwees om te spelen in Wild Wild West. Later zei hij nog dat hij gewoon niet slim genoeg was als acteur, om de rol te accepteren. Maar daarin is hij niet de enige. Ook Brad Pitt en Val Kilmer kregen de rol aangeboden, maar wezen hem allebei af. Uiteindelijk kwam het uit op een keus tussen Johnny Depp en Keanu Reeves. Depp was de eerste keuze van de Wachowski’s, maar Warner Bros. leek het beter om Reeves te casten als Neo en zo kwam het dus dat Reeves de rol kreeg.


16 Taxi Driver – Martin Scorsese (2009: 17; 2008: 12)
Taxichauffeur Travis Bickle (Robert De Niro) voelt zich een buitenstaander. Hij gaat door een reeks persoonlijke tegenslagen steeds meer walgen van de stad New York en wordt daardoor uiterst gewelddadig.

De film is deels autobiografisch voor schrijver Paul Schrader . Terwijl hij in Los Angeles woonde, kreeg hij een zenuwinzinking door een aantal factoren: zo werd hij op zijn werk ontslagen, zat hij middenin een scheiding en eindigde deels daardoor praktisch vriendloos. Door puur geluk kon hij gebruikmaken van het appartement van zijn ex-vriendin, terwijl zij enkele maanden weg was, en tijdens die paar maanden ontwikkelde hij een obsessie voor wapens en voelde hij zich erg geïsoleerd. Kortom: hij deelt toch wel een aantal punten met hoofdpersoon Bickle.



15 Casablanca – Michael Curtiz (2009: 27; 2008: 21)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog runt de verbannen Amerikaan Rick Blaine (Humphrey Bogart) een bar in Casablanca. Als de Nazi Strasser (Conrad Veidt) in de stad arriveert, doet de plaatselijke politieagent Renault (Claude Rains) er alles aan om hem te plezieren, zo belooft hij dat de Tsjechoslowaakse verzetsleider Victor Laszo (Paul Henreid) de stad niet uit zal komen om naar de VS te vluchten. Toeval wil dat Rick degene is met de nodige douanepapieren.

Toen de film grotendeels af was, vielen de Geallieerden op 8 November 1942 Casablanca binnen. De film zou pas in de lente uitkomen, maar het leek de studiobonzen slim om in te spelen op de werkelijke situatie, door de release te vervroegen. Daarnaast zou de invasie een onderwerp van de film moeten worden. Plannen werden gemaakt voor een epiloog waarin de hoofdrolspelers te horen zouden krijgen dat er een invasie plaats zou vinden, maar uiteindelijk besloot men dat het verhaal van de film gewoon vóór de invasie plaats moest vinden. Men besloot wel de film zo snel mogelijk uit te brengen, waardoor deze uiteindelijk zelfs mee kon dingen naar de Oscars van 1943.


14 The Shawshank Redemption - Frank Darabont (2009: 5; 2008: 28)
De film begint in 1947: Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw en diens minnaar, en krijgt daarom tweemaal levenslang in de Shawshank gevangenis. Daar sluit hij vriendschap met Red (Morgan Freeman), een gevangene die spullen kan regelen. Er zijn echter maar twee dingen die hem op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth.

The Shawshank Redemption, ofwel Rita Hayworth and the Shawshank Redemption, is een film met een bijzonder verhaal. Nadat Stephen King de filmrechten voor één dollar had verkocht, werd de productie op een budget van vijfentwintig miljoen dollar geraamd. Toen hij uiteindelijk in 1994 in de bioscopen uitkwam, deed de film het niet bepaald goed: oorspronkelijk werd slechts achttien miljoen dollar binnengehaald in de bioscopen, maar nadat de film een aantal Oscarnominaties kreeg, stegen de inkomsten met nog eens tien miljoen. Niet heel veel dus voor een film die tegenwoordig als een van de beste films ooit wordt beschouwd: op IMDb staat de film al een tijdlang op de eerste plaats en in de jaarlijkse FilmTotaal Top100 staat de film op de veertiende plek.



13 Rear Window – Alfred Hitchcock (2009: 41; 2008: 15)
De professionele fotograaf L.B. Jeffries breekt zijn been tijdens een autorace. Hierdoor verblijft hij noodgedwongen in zijn kleine appartement in New York en observeert als tijdverdrijf zijn buren de hele dag. Aan de hand van de dingen die hij ziet begint hij te denken dat zijn buurman de buurvrouw heeft vermoord.

Het had niet veel gescheeld, of we hadden deze film niet kunnen zien. De rechten op de film, en op die van vier andere films werden namelijk teruggekocht door Hitchcock, en nagelaten aan zijn dochter. De vijf films: The Man Who Knew Too Much (1956), Rope (1948), The Trouble with Harry (1955), Vertigo (1958) en Rear Window (1954) kwamen bekend te staan als de “Five Lost Hitchcocks”, maar werden uiteindelijk in 1984, na dertig jaar in de archieven te hebben gelegen, opnieuw in de bioscopen uitgebracht.


12 Pulp Fiction – Quentin Tarantino (2009: 2; 2008: 7)
Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) en Vincent Vega (John Travolta) zijn twee huurmoordenaars, die voor hun baas Marsellus Wallace (Ving Rhames) een gestolen koffertje moeten ophalen. Wallace heeft Vincent tevens verzocht zijn vrouw Mia mee uit te nemen, als hijzelf niet in de stad is. Butch Coolidge (Bruce Willis) is een ouder wordende boxer die door Wallace betaald is om zijn volgende wedstrijd te verliezen, maar hij krijgt het niet over zijn hart om bewust de wedstrijd te verpesten. De levens van deze schijnbaar onverbonden mensen raken in elkaar verweven door een aantal bizarre incidenten.

Op een grappige manier is deze film ook verbonden met Kill Bill. Mia Wallace (Uma Thurman) speelde namelijk in een televisiepilot, die draaide om een team van vijf vrouwelijke geheime agenten, dat onder andere uit een blonde vrouw, een Afro-Amerikaanse vrouw en een Japanse vrouw bestond. De volgende film die Thurman met Tarantino maakte was Kill Bill, waarin zij deel was van een team van vijf huurmoordenaars, waarvan er vier vrouwelijk waren. Naast haar was een blonde, een Afro-Amerikaanse en een half-Japanse, half-Chinese vrouw deel van het team. Daarnaast was de specialiteit van Mia’s personage messen; de eerste moord die The Bride pleegt in Kill Bill is met een mes.


11 The Big Lebowski – Joel Coen (2009: 21; 2008: 19)
Jeff Lebowski (Jeff Bridges), bijgenaamd The Dude, krijgt bezoek van een aantal ongure types die beweren dat zijn vriendin geld schuldig is aan hun baas. Hierop ontdekt The Dude dat hij een rijke naamgenoot heeft, en besluit verhaal bij hem te halen. Als zijn bowlingmaatje Walter (John Goodman) zich ermee gaat bemoeien, beginnen de problemen pas echt.

The Dude is gebaseerd op een echte vriend van de Coen Brothers’, genaamd Jeff “The Dude” Dowd. The Dude refereert op een gegeven moment naar een document dat The Port Huron Statement heet. Naar eigen zeggen heeft hij eraan meegeschreven, en gek genoeg bestaat het document echt. Het is echter niet zo dat de echte Dude mee heeft geschreven aan het document: toen het document in 1962 werd geschreven, was Dowd pas 13 jaar oud.

Het topic met de top 100 is hier op het forum te vinden. Op dit moment staan daar de nummers 100 tot en met 11 gemeld, en zullen morgen, net als hier op de frontpage, de nummers 10 tot en met 1 bekend gemaakt worden. Één ding kunnen we in ieder geval zeggen: de top verschilt nogal van voorgaande jaren.



NieuwsFilm

meest populair