Blu-Ray Review: Take Shelter

Een uiterst fraaie stilte voor de storm voor Michael Shannon.


Regie: Jeff Nichols | Cast: Michael Shannon (Curtis), Jessica Chastain (Samantha), Tova Stewart (Hannah), Shea Whigham (Dewart), Katy Mixon (Nat), e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 6 april 2012 | Retail release: 4 september 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels en Frans 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands, Frans | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: A-Film | EAN: 8716777941157 | FilmTotaal Recensie

Voor mensen die hebben genoten van films als Revolutionary Road (2008) en My Son, My Son, What Have Ye Done (2009) en de HBO-serie Boardwalk Empire kunnen niet om Take Shelter heen. Acteur Michael Shannon zet namelijk wederom een prachtige rol neer. Ook dit keer speelt hij iemand die langzaam maar zeker zijn visie op de werkelijkheid compleet lijkt te verliezen. Ondanks dat het opbouwende en soms spannende drama van regisseur Jeff Nichols veel filmprijzen in ontvangst mocht nemen, landde de onafhankelijke film niet bij het grote publiek. Het kreeg zelfs de kans niet, aangezien het in de States geen landelijke release werd gegund. Ook in Nederland kwam het niet verder dan een beperkte bioscooprelease. Distributeur A-Film bracht Take Shelter afgelopen maand uit op Dvd en Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Take Shelter heeft een heeft waanbeelden over een naderende natuurramp. Om zijn familie te beschermen besluit hij een schuilkelder te bouwen, maar de vraag is of de familieleden niet beter voor hem kunnen schuilen.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlandse trailer van Take Shelter of check de verschillende HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Het drama won vele filmprijzen, onder andere op het Cannes Film Festival. Ook werd het genomineerd voor de Grand Jury Prize op het Sundance Film Festival 2011. Op Rotten Tomatoes krijgt Take Shelter een mooie 93%. De IMDb noteert een redelijke 7,5 bij ruim 28 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het drama met een 7,7 (Stem zelf!). FT recensent Kaj van Zoelen gaf 4 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Jarune: Het acteer werk is subliem, daar valt niks op aan te merken. Het wordt goed opgebouwd maar... Lees hier verder.
Het productiebudget van Take Shelter bedroeg circa $5 miljoen. Het kreeg nooit een landelijke release in de States, waardoor de film in het eerste weekend in slechts zo'n $52.000 noteerde. De tweede film van regisseur Nichols eindigde op een magere $1,7 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een niet veel sterkere $3,1 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland is onbekend.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Take Shelter. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase. De vormgeving van de cover komt overeen met de filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Trailers | Behind The Scenes | Deleted Scenes
De single disc Blu-Ray uitgave van Take Shelter bevat een ruim kwartier aan extra's. Het valt A-Film te prijzen dat er een aantal extra's terug te vinden zijn op de schijf van deze kleine onafhankelijke film. Enig nadeel is dat ze moeilijk te vinden zijn. Pas nadat de hoofdfilm is gestart en er weer teruggegaan wordt naar het hoofdmenu springen de extra's in beeld. Opmerkelijk. Er is vervolgens een korte "Making of" te zien die de kijker een meer dan aardige blik achter de schermen gunt. Regisseur Nichols, die al in 2008 begon met de film, en de cast komen aan het woord en spreken zonder al te veel overdreven woorden over de reden waarom ze meewerkten aan de film. Ook wordt er kort op de visual effects ingezoomd, die zijn gemaakt door de filmmaatschappij Hydraulx Entertainment. Deze werkte ook mee aan de VFX van bijvoorbeeld Avatar (2009). De twee verwijderde scènes zijn leuk om vlak na de hoofdfilm te bekijken. De extra's zijn helaas niet ondertiteld.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Er valt weinig op te merken aan de beeldkwaliteit. Er is een lichte grain waarneembaar, die overigens totaal niet stoort tijdens het kijken. Ook de kleuren komen natuurlijk over en ook de scherpte/details zijn ruimschoots voldoende. De DTS-HD track blijft redelijk op de voorgrond hangen. Dit is uiteraard niet enorm erg, aangezien 90% van de film zich richt op dialoog en regelmatig zelfs op een flinke stilte. Voor een onafhankelijke film als deze, ziet deze HD transfer er gewoon erg netjes uit.

CONCLUSIE
Take Shelter is overduidelijk geen grote Hollywoodfilm. De kracht zit voornamelijk in een aantal mooie acteerprestaties en het prima verhaal. Shannon steelt hierbij overduidelijk de show. De acteur bouwt ondertussen verder aan een steeds imposanter CV. Binnenkort is hij namelijk te zien in de misdaadfilm The Iceman (2013) en in de Supermanfilm Man of Steel (2013).
De single disc Blu-Ray van Take Shelter is prima te doen. Het beeld en geluid zijn netjes, zeker voor deze onafhankelijke film. Er zijn zelfs een aantal extra's terug te vinden. Helaas moet je ze wel even zoeken...


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 1 disc Blu-Ray uitgave van Take Shelter is er een 1 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan distributeur A-Film voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair