Blu-Ray Review: Piranha 3DD vs. Bait 3D

Hersenloze horrorfilms die (magertjes) voortborduren op een bekend recept.

Regie: John Gulager | Cast: Danielle Panabaker (Maddy), Chris Zylka (Kyle), Matt Bush (Barry), David Koechner (Chet), Katrina Bowden (Shelby), Christopher Lloyd (Carl Goodman), David Hasselhoff (zichzelf), e.a. | Speelduur: 80 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 14 juli 2012 | Retail release: 14 februari 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands | Aantal Discs 1 x 2D Blu-Ray | Distributeur: Paradiso | EAN: 5414937042227 | FilmTotaal RecensieRegie: Kimble Rendall | Cast: Xavier Samuel (Josh), Sharni Vinson (Tina), Julian McMahon (Doyle), Dan Wyllie (Kirby), Phoebe Tonkin (Jaimie), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 20 september 2012 | Retail release: 22 januari 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: Nederlands | Aantal Discs 1 x 2D + 3D Blu-Ray, 1 x Dvd | Distributeur: Dutch Filmworks | EAN: 8715664102237 | FilmTotaal Recensie
Piranha 3DD Bait 3D

Sinds de 3D hype enkele jaren geleden zijn intrede deed, zijn er al heel wat driedimensionale horrorfilms over enge beesten de revue gepasseerd. Een van de meest opvallende titels is Piranha 3D uit 2010. Ondanks een enorm hoog camp-gehalte groeide het uit tot een verdiend succes en scoorde het meer dan redelijk aan de wereldwijde bioscoopkassa. Het logisch gevolg was dat er meer "gevaarlijke dieren 3D-horrorfilms" opdoken. Zo verschenen de 3D haaien-horrorfilms Shark Night 3D (2011) en Bait 3D en de piranha sequel Piranha 3DD. Ook kunnen we nog dit jaar de 3D spinnen-horrorfilm Spiders verwelkomen en zullen er waarschijnlijk nog velen gaan volgen. De twee gelinkte titels verschenen onlangs op Blu-Ray en daarom deze Blu-Ray Review: Piranha 3DD vs. Bait 3D. Beide titels bleken overigens geen hoogvliegers in de bioscoop.

SYNOPSIS & TRAILERS
In Piranha 3DD zwemmen de bloeddorstige piranha's voor hun volgende hapje door naar zwempark Big Wet, waar vele sexy jongeren zich verzamelen om flink te feesten. Op zoek naar plezier, drank en mooie lijven krijgen deze jongens en meiden echter te maken met een zeer lastige opgave: uit de kaken blijven van de meest hapgrage killer piranha's ooit.


In Bait 3D wordt een dorpje opgeslokt door een monsterlijke tsunami en de supermarkt stroomt vol water. De overlevenden komen er al snel achter dat ze niet alleen zijn. Naast de kans om te verdrinken zit het gebouw namelijk vol met hongerige witte haaien.


Op Rotten Tomatoes krijgt Piranha 3DD een magere 13%. De IMDb noteert een eveneens erg magere 4,0 bij ruim 17 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de piranha-film met een vergelijkbare 4,4 (Stem zelf!). FT recensent Arjan Welles gaf 1,5 ster naar
aanleiding van zijn recensie.

Een reactie van FT bezoeker Jonathancrane: Ik vond de eerste ook geweldig, stond op me nummer 2 positie voor horror film van het jaar 2010 lijstje. Maar dit vervolg is echt alleen voor degene die de krankzinnig slechte humor kunnen waarderen. En ik kon dat.

Het productiebudget van Piranha 3DD bedroeg circa $5 miljoen. In het eerste weekend in de States - waar het geen grote release kreeg - verdiende John Gulager tweede film circa $182.237 in 86 zalen en eindigde op een $376.512. Wereldwijd kwam de teller op een redelijke $8,5 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot een kleine ton in dollars. Op Rotten Tomatoes krijgt Bait 3D een nog best redelijke 42%. De IMDb noteert een 5,2 bij ruim 4 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de haaien-film met een vergelijkbare 5,3 (Stem zelf!). FT recensent Arjan Welles gaf 1,5 ster naar aanleiding van zijn recensie.

Een reactie van FT bezoeker Archangel: Geen hoogstaande actie/horror film. Goedkope CGI, waardoor de haaien zo nep lijken. Niet zoveel diepte in de personages of spanning. Af en toe een drijvend lijkje om de kijker te schrikken, meer niet. Het blijft toch een leuke film voor een avondje. Ga niet met te veel verwachtingen kijken..

Het productiebudget van Bait 3D bedroeg circa $20 miljoen. In de States heeft Kimble Rendalls tweede film zeer beperkt gedraaid. Een omzet is daarom niet bekend. Wereldwijd kwam de teller op $33,6 miljoen, aangezien vooral in China erg goed scoorde. Het noteerde daar namelijk meer dan $20 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot een kleine twee ton in dollars.
Waardering & Box Office: Piranha 3DD Waardering & Box Office: Bait 3D

BLU-RAYS
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Piranha 3DD en de 2 disc 2D+3D Blu-Ray + 1 Dvd uitgave van Bait 3D. Beide worden redelijk identiek aangeleverd en zijn gelijk aan de winkeledities. Beide zitten verpakt in een standaard Blu-Ray keepkase met daarom heen Lenticular 3D hologram sleeve. Vooral die van Bait 3D ziet er goed uit, aangezien het 3D effect goed uitpakt. De keuze van de cover van Piranha 3DD is een voorspelbare, al had een (Lenticular 3D hologram) versie op basis van deze poster waarschijnlijk niet misstaan. Bekijk hieronder de recensie-exemplaren (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Beide Blu-Ray uitgaven bevatten op wat promotionele trailers na geen extra's.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldkwaliteit van beide schijven is best om aan te gluren. Zeker de Bait 3D heeft een meer dan redelijke scherpte en de kleuren pakken goed uit, ook tijdens de donkerdere scenes. Overigens doet Piranha 3DD hier niet heel veel aan onder, al scoort het wel wat slechter tijdens de wat donkerdere scenes. Deze komen echter een stuk minder vaak voor dan in de Bait 3D. Opvallend is het effect van de High Definition beelden op de magere CG haaien en piranha's. Beide films hadden een redelijk beperkt budget en het komt dan ook niet als een verrassing dat je het gevoel hebt dat je naar VFX zit te kijken van voor het Jurassic Park tijdperk. De 3D versies zijn niet bekeken. Overigens is Piranha 3DD met 3D camera's opgenomen, iets dat Bait 3D niet kan zeggen.

CONCLUSIE
Voor wie een overdosis bloedmooie vrouwen met DD's wilt zien, moet zeker even inschakelen op het verder erg matige Piranha 3DD. De kwaliteit van het vermakelijke eerste deel wordt namelijk nooit gehaald. Voor wie wat meer verhaal en een net iets betere actiefilm wilt, kiest voor Bait 3D. Deze weet toch iets meer spanning te brengen. De laatste titel komt dan ook als winnaar uit de bus. De voornaamste reden hiervoor is dat er veel betere (3D) High Definition DD's te vinden zijn. Voor beide titels geldt echter dat er overduidelijk gebruik wordt gemaakt van de vergelijkbare titels en daarom kunnen ze dan ook niet bijzonder origineel genoemd worden. De eerstvolgende 3D "enge beestenfilm" is Spiders 3D. Check hieronder de trailer:


De Blu-Ray uitgaven van zowel Piranha 3DD als Bait 3D zitten redelijk in elkaar. Vooral aan de buitenkant is er duidelijk gekozen voor een dezelfde aanpak met de opvallende Lenticular 3D hologram sleeves. Beide Blu-Rays hebben een redelijke High Definition transfer. Helaas ontbreken de extra's. Vooral bij Piranha 3DD is dat enigszins jammer te noemen aangezien er online veel aardige promotionele video's verschenen. Deze is echter wel in 3D opgenomen, waardoor het bekijken van de 3D Blu-Ray versie waarschijnlijk beter uitpakt dan die van Bait 3D.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze (2D+3D) Blu-Ray (+Dvd) uitgaven van Piranha 3DD als Bait 3D zijn er 1 disc Dvd versies verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeurs Paradiso en Dutch Filmworks voor het beschikbaar stellen van de recensie-exemplaren.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair