POLL: De films van Michael Bay

Wordt het Bad Boys, The Rock, The Island of toch een van de Transformer films? Stem zelf!

Van de regisseur Michael Bay verscheen dit weekend de misdaadfilm Pain & Gain in de Noord-Amerikaanse bioscopen. Aangezien de film pas over enkele maanden in Nederland te zien is, gaan we via onderstaande POLL na welke van zijn eerdere film het meest geliefd is onder de FilmTotaal bezoekers.

Bay kwam voor het eerst in aanraking met film toen hij op 15 jarige leeftijd stage ging lopen bij George Lucas, die op dat moment bezig was met het opnemen van Raiders of the Lost Ark. Na het zien van het eindresultaat besloot Bay regisseur te worden. Met het regisseren van een aantal videoclips, onder meer voor Vanilla Ice en Meat Loaf, muziek- / playboydocumentaires en reclamefilmpjes speelde hij zich in de kijker bij producenten Jerry Bruckheimer en Don Simpson, die Bay de kans gaven voor een eerste echte Hollywood film: Bad Boys (1994). De actiekomedie met Will Smith en Martin Lawrence werd een doorslaand succes. Al snel volgden er grote en succesvolle actiefilms als The Rock (1996), Armageddon (1998) en Pearl Harbor (2001). In 2003 maakte hij met Bad Boys II zijn eerste vervolgfilm en aansluitend verscheen de sci-fi thriller The Island (2005).

In 2007 verscheen zijn eerste verfilming van de Hasbro-speelgoedlijn Transformers. De vliegensvlugge actiefilm Transformers, met onder meer Shia LaBeouf en Megan Fox in de hoofdrollen, kreeg veel kritiek te verduren, maar het scoorde enorme cijfers aan de wereldwijde bioscoopkassa. In 2009 en 2011 volgden de sequels Transformers: Revenge of the Fallen en Transformers: Dark of the Moon. In 2014 moet alweer Transformers 4 verschijnen. Tussendoor maakte hij nog het eerder genoemde Pain & Gain (2013) en er gaan geruchten dat hij na Transformers 4 aan de slag gaat met Bad Boys III.

Op Rotten Tomatoes heeft The Rock met 67% het hoogste percentage. DIt is ook de enige film van Bay die "Fresh" is. Met 20% is het zwakste percentage voor Transformers: Revenge of the Fallen. Financieel gezien boerde Transformers: Dark of the Moon het beste, aangezien het zo'n $1,1 miljard noteerde aan wereldwijde opbrengst. Bays debuutfilm Bad Boys kwam niet verder dan een overigens prima $141,4 miljoen wereldwijd. In totaal brachten de negen films van Bay zo'n $5,6 miljard op aan de mondiale bioscoopkassa.

In totaal kregen de films van de vaak bekritiseerde regisseur 16 Oscranominiaties, vooral op het technische vlak of voor de filmmuziek. De oorlogsfilm Pearl Harbor won in 2002 de Oscar voor "Best Sound Editing". Bay gebruikt in zijn films vaak herkenbare helikoptershots, enorme explosies en opvallend mooie actrices. Ook lijkt hij patent te hebben op het woord "Awesome". Bay sloeg de kritiek ooit eens in de wind met de uitlating: "I make movies for teenage boys. Oh, dear, what a crime."

In onderstaande poll zijn alleen Bays avondvullende films opgenomen. Uiteraard ben je vrij om over alles te discussiëren in de reacties.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
surveys & polls

Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Overige uitslagen POLLS



NieuwsFilm

meest populair