Lesbisch drama 'La vie d'Adèle' wint de Palme D'Or

En The Coens' 'Inside Llewyn Davis' pakt de Grand Prix.

Verleden week deed Fabian Melchers verslag van het Cannes filmfestival, dat vanavond werd feestelijk afgesloten met de jaarlijkse awardshow. De belangrijkste prijs, de Palme d'Or, ging dit jaar naar La Vie D'Adèle (Blue Is The Warmest Colour) van de Franse regisseur Abdellatif Kechiche en met onder meer debutant Adele Exarchopoulos en Lea Seydoux (Mission Impossible: Ghost Protocol, Robin Hood, Midnight In Paris).

Het is frappant dat de film over lesbische liefde de prijs wint. Eerder deze week voerde het Franse parlement namelijk nog een wet in waarmee het homohuwelijk gelegaliseerd werd. Dat ondanks grote protesten in heel het land.

Een andere belangrijke prijs, de Grand Prix, ging naar Inside Llewyn Davis van het duo Ethan en Joel Coen. Actrice Berenice Bejo werd naar aanleiding vanwege haar rol in Asghar Farhadi's Le Passé uitgeroepen tot beste actrice. Acteur Bruce Dern werd Beste Acteur voor zijn rol in Alexander Payne's Nebraska.

Stiekem hoopten we allemaal natuurlijk dat ook de Nederlandse film Borgman van regisseur Alex van Warmerdam ook in de prijzen zou vallen. Het was voor het eerst sinds 1975 dat een Nederlandse film mee mocht dingen naar de hoofdprijs van het festival. Helaas viel deze dus niet in de prijzen.

De jury van het festival bestond dit jaar uit Steven Spielberg, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase, Ang Lee, Nicole Kidman, Cristian Mungiu, Lynne Ramsay en Christoph Waltz. Ze hadden er een zware kluif aan om winnaars te kiezen dit jaar. Er dongen maar liefst twintig films mee voor de hoofdprijs.

ALLE PRIJZEN:

Palme d'Or: La Vie D'Adèle, regie Abdellatif Kechiche
Grand Prix: Inside Llewyn Davis, regie Ethan en Joel Coen
Juryprijs: Soshite Chichi Ni Naru, regie Hirokazu Kore-Eda
Beste regisseur: Amat Escalante voor Heli
Beste script: Jia Zhangke voor Tian zhu ding
Beste acteur: Bruce Dern voor Nebraska.
Beste actrice: Berenice Bejo voor Le Passé
Camera d'Or (beste eerste film): Ilo Ilo, regie Anthony Chen



NieuwsFilm

meest populair