POLL: De films van Guy Ritchie

Wordt het een van zijn Sherlock Holmes-films, 'Snatch.', 'Lock, Stock and Two Smoking Barrels' of...? Kies zelf!

De Britse regisseur Guy Ritchie hield zich de afgelopen jaren vooral bezig met de grote Hollyoodfilms rond 's werelds bekendste detective Sherlock Holmes. Hij wist zijn naam echter groot te maken via een reeks stevige misdaadfilms. Via onderstaande Poll kijken we of een van deze misdaadfilms meer favoriet is bij de FilmTotaal bezoekers dan Ritchies meest recente blockbusters.

In 1995 wist Ritchie zich met de korte film The Hard Case in de kijker te spelen. De Engelse producent Trudie Styler was overtuigd en financierde Ritchies volgende film Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998), die niet alleen voor Ritchies doorbraak zorgde. Ook acteurs Vinnies Jones en vooral Jason Statham hebben veel te danken aan de stevige misdaadfilm. Met een productiebudget van een kleine $1,5 miljoen wist het de harten te stelen van vele filmliefhebbers en het werd zelfs genomineerd voor een BAFTA voor Beste Britse Film. Niet lang daarna volgde het vergelijkbare, maar daarom niet minder vermakelijke Snatch. (2000). Mede door de rollen van de sterren Brad Pitt en Benicio del Toro bereikte de R-rated misdaadfilm een groter publiek en scoorde het wereldwijd een nette $90 miljoen.

De vreemde misstap met de romkom Swept Away, waarin zijn toenmalige vrouw Madonna de hoofdrol had, bleef nog lang na galmen, aangezien het niet alleen in 2003 zeven Razzie Awards-nominaties (5 x winst, waaronder "Worst Director" en "Worst Picture") kreeg, maar ook in 2005 ("Worst 'Drama' of Our First 25 Years") en 2010 ("Worst Actress of the Decade" en "Worst Picture of the Decade") eindigde het op de nominatielijst van de tegenhangers van de Academy Awards. In 2005 keerde hij - gelukkig - terug in het misdaadgenre. De film Revolver, met wederom Jason Statham, kon het de hoge verwachtingen echter niet waarmaken. Het kwam ook niet verder dan een uiterst magere $7 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa. Ondanks dat de opvolger RocknRolla het op vele vlakken een stuk beter deed, leek Ritchie zijn "mojo" een beetje kwijt te zijn.

Niet veel later wist hij alles weer recht te zetten door te verrassen met de blockbuster Sherlock Holmes, die niet alleen goed scoorde bij de critici, maar ook nog eens een dikke $500 miljoen ophaalde aan de bioscoopkassa's. Uiteraard was het succes mede te danken aan de topcast, die bestaat uit namen als Robert Downey, Jr., Jude Law, Rachel McAdams en Mark Strong. Twee jaar later draaide de opvolger Sherlock Holmes: A Game of Shadows al in de bioscoop. Het presteerde vergelijkbaar met de voorganger.

Op Rotten Tomatoes heeft Lock, Stock and Two Smoking Barrels met een redelijke 76% het hoogste percentage. Met 5% voor Swept Away en 17% voor Revolver zijn deze films veruit het meest "Rotten" op RT. Financieel gezien boerde Sherlock Holmes: A Game of Shadows het beste, aangezien het een prima $545,4 miljoen noteerde aan wereldwijde opbrengst. De romkom Swept Away is Ritchies financieel minste film, aangezien het niet verder kwam dan een bijzonder magere $600.000 wereldwijd. In totaal brachten de zeven films van Guy Ritchie bijna $1,2 miljard op aan de mondiale bioscoopkassa.

Alleen Ritchies Sherlock Holmes (2009) wist twee - niet verzilverde - Oscar-nominaties te bemachtigen, namelijk voor "Best Achievement in Art Direction" en "Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Score" voor het werk van Hans Zimmer. Ritchie is op dit moment verbonden aan titels als The Man from U.N.C.L.E., Treasure Island en The Cannonball Run. Geen van de films lijkt op dit moment in productie te zijn.

In onderstaande poll zijn alleen Ritchies bioscoopfilms opgenomen. De korte films en tv-film Suspect (2007) die hij regisseerde zijn niet meegenomen. Uiteraard ben je vrij om over alles te discussiëren in de reacties.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
survey service

Uitslagen eerdere regisseur-POLLS op FilmTotaal.nl: Oliver Stone | Joel en Ethan Coen | Michael Bay | Tim Burton | Christopher Nolan | David Fincher | Steven Spielberg | Martin Scorsese | James Cameron | Quentin Tarantino | Overige uitslagen POLLS



NieuwsFilm

meest populair