Poll

POLL: De films van Ron Howard

Wordt het Apollo 13, A Beautiful Mind, The Da Vinci Code of toch Ransom, Backdraft of Rush?

door Bram de Groot op 01.12.2013 om 18:51 in Poll
Ook dit jaar leverde Ron Howard weer een goed ontvangen film af met de F1-biopic Rush. De Amerikaanse regisseur is al jarenlang een gevestigde naam in Hollywood en wist al twee Oscars te winnen. In de POLL van deze week kijken we terug op zijn rijke carrière.

Howard kreeg "film" met de paplepel ingegoten. Zijn ouders - vooral zijn vader - zijn namelijk beide acteur. Ron Howard was al op vierjarige leeftijd te zien in een tv-serie en via vele (hoofd)rollen in onder meer de film American Graffiti (1973) en de tv-serie Happy Days (1974-1984) kwam hij uiteindelijk ook in aanraking met regisseren. Na een aantal korte films was de low budget actiekomedie Grand Theft Auto (1977) zijn eerste echte film. Na drie tv-films wist hij succes te boeken met zijn doorbraakfilm Night Shift (1982), waarin Happy Days-collega Henry Winkler, Michael Keaton en Shelley Long hoofdrollen hadden. Niet veel later volgde het kassucces Splash (1984) met o.a. Tom Hanks, die alleen al in de States een fraaie $70 miljoen noteerde. Het kreeg zelfs een Oscarnominatie voor beste script. Een jaar later verscheen Cocoon, die eveneens goed scoorde en twee Oscars scoorde voor Beste Mannelijke bijrol (Don Ameche) en Beste Effecten. Weer een jaar later kwam hij op de proppen met het onbekendere Gung Ho met Michael Keaton.

Na de tv-film Take Five wist Howard in 1988 wederom redelijk indruk te maken. Dit keer was het via de fantasyfilm Willow, een verfilming van een soort LOTR-verhaal van George Lucas. Een groter succes volgde in 1989 met de komedie Parenthood met Steve Martin. Het noteerde wereldwijd zo'n $126 miljoen. Dit bedrag ging hij alweer voorbij met de actiefilm Backdraft (1991) met o.a. Robert DeNiro en Kurt Russell. De volgende twee films Far and Away (1992) en The Paper (1994) stelden enigszins teleur, maar met Apollo 13 boekte Howard een enorm (financieel) succes door wereldwijd ruim $350 miljoen te noteren en twee van de negen Oscarnominaties te verzilveren. Ook de opvolger Ransom met Mel Gibson deed de kassa's ruimschoots rinkelen.

Na de enorme flop EDtv (1999) met o.a. Matthew McConaughey en Woody Harrelson wist Howard te scoren met de kinderfilm How the Grinch Stole Christmas (2000), die vooral in de States veel geld in het laatje bracht. Het wist zelfs een Oscar te winnen voor Beste Make-up. In 2001 volgde de succesfilm en Oscar-winnaar A Beautiful Mind, die ook Ron Howard een Oscar opleverde voor Beste Regie. Zijn volgende film was duidelijk van een heel ander kaliber. De western The Missing flopte en is een van de zwakkere films die de regisseur heeft opgeleverd. Ook de boksfilm Cinderella Man (2005) was geen doorslaand financieel succes, al kreeg het wel drie Oscar-nominaties. In 2007 was het weer raak met The Da Vinci Code, waarvoor hij wederom samenwerkte met Tom Hanks. De boekverfilming kreeg - mede door de enorme media-aandacht - zo'n $760 miljoen bij elkaar.

Na het matigjes ontvangen The Da Vinci Code wist Howard het juist weer goed te doen bij de critici. De biopic Frost/Nixon (2008) kreeg namelijk vijf oscarnomintaties, onder meer voor Beste Film, Beste Regie en Beste Mannelijke Hoofdrol (Frank Langella). In 2009 verscheen Angels & Demons, het vervolg op The Da Vinci Code. Het werd iets beter ontvangen, maar de score bleef met een kleine $500 miljoen ruimschoots achter op de eerste film. In 2011 probeerde Howard het weer met een komedie. Met hoofdrollen voor de praatgrage Vince Vaughn en Kevin James bleek The Dilemma geen doorslaand succes. Dit jaar verscheen het uiterst goed ontvangen Rush met Daniel Brühl en Chris Hemsworth. Het staat ondertussen op een redelijke $90 miljoen wereldwijd.

Op dit moment werkt Howard aan het drama In the Heart of the Sea, die 13 maart 2015 moet verschijnen. Eind 2015 moet Inferno verschijnen, de verfilming van Dan Browns vierde boek rond het personage Robert Langdon.

Van Howards 22 films kregen elf films in totaal 40 Oscars-nominaties. Hier werden er negen van verzilverd, waaronder voor Beste Film en Beste Regie voor A Beautiful Mind. Op Rotten Tomatoes krijgt Apollo 13 het hoogste percentage met 95%. De film The Dilemma werd het matigst ontvangen en staat op 24%. Twee van zijn titels zijn terug te vinden in de befaamde IMDb Top 250: Rush: #169 en A Beautiful Mind: #189. Financieel gezien is The Da Vinci Code Howards succesvolste film, aangezien het wereldwijd $758,2 miljoen noteerde. De goed ontvangen film Frost/Nixon scoorde erg mager met $27,4 miljoen wereldwijd. Dit is zelfs magerder dan de flop EDtv, die uitkwam op $35,2 miljoen.
survey software


25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Thiver

Avatar

The Missing een van zijn zwakste films? Onzin. Misschien wel zijn beste van de laatste tien jaar, als je het mij vraagt. Wat betreft het beste van zijn gehele oeuvre neig ik naar Apollo 13: een film die me iedere keer weer op het puntje van mijn stoel weet te krijgen.

McGraig

Avatar

Ik heb ze bijna allemaal gezien maar ik vind ze de films te bombastisch en sentimenteel. Op momenten dat je denkt 'dit gaat nu eindelijk wat worden' gaat het weer de cheesy kant op. Het nekt met name een film als A Beautiful Mind; hij gaat alles zwaar aan zetten terwijl zo'n verhaal juist een kleine, realistische aanpak vraagt. Het is zijn handelsmerk geworden.

Overigens werd the Missing door sommige recensenten juist als een ijzersterke film betiteld. De score op imdb is redelijk. Ik heb hem niet gezien maar het schijnt nogal af te wijken van Howard's andere meesterwerken 0+

http://www.imdb.com/title/tt0338188/

Angelater

Avatar

Angels & Demons was een grootse verassing voor mij in de bioscoop. Verwachtte er niets van en vond het een ontzettende spannende en leuke film. De soundtrack maakt ook veel goed.

Joslyn

Avatar

Zonder twijfel The Paper. IMO een zwaar onderschatten film met een intrigerend verhaal, vol bekende gezichten die ook nog eens uitstekend acteren. Beste rol van Tomei na Cousin Vinny. Beide trouwens onderdeel van mijn lijst favorite films

Aston

Avatar

Rush was briljant maar heb verder weinig van hem gezien.

johnwayne

Avatar

The Missing is juist een ijzersterke western met uitstekend acteerwerk van Cate Blanchett en Tommy Lee Jones, de film kreeg destijds redelijke kritieken (hoewel hij op RT op slechts 58% staat). Maar de man heeft meer goede films op z'n naam staan. Ik heb gekozen voor Backdraft, wat ik de ultieme 'brandweerfilm' vind.

Rickymelis

Avatar

Heb gekozen voor a Beautiful mind, heb ze (bijna) allemaal gezien, maar dit is toch wel zijn beste, met daarna the da Vince Code op 2

FilmMaster

Avatar

A beautifull mind zonder twijfel.

SciFiFanaat

Avatar

Apollo 13 zonder twijfel.

Decepticon

Avatar

3 films uit de lijst heb ik niet gezien, maar mijn stem gaat uit naar Apollo 13.

geertvdheide

Avatar

Ik heb er niet genoeg gezien, dus ik stem niet.

Ben wel benieuwd: Moet ik de Dan Brown-verfilmingen nu wel of niet gaan kijken? Ik heb de boeken niet gelezen omdat ik überhaupt geen boeken lees, maar ben wel benieuwd naar de verhalen en raadsels. Zijn de beide films de moeite waard? De ontvangst was nogal wisselend namelijk...

Pete_027

Avatar

Bijna allemaal gezien. A beautifull mind vind ik eigenlijk de beste maar The Missing heeft mij het meest verrast in positieve zin dus die krijgt mijn stem.

Rush wil ik als F1-volger ook nog heel graag zien:Y

schrader

Avatar

Wel vreemd dat iemand die toch behoorlijk veel serieuze films gemaakt heeft, ook The Dilemma in zijn rijtje heeft staan.

Mijn stem gaat naar The Da Vinci Code, want het blijft nog steeds een erg amusante film. Ik vind hem beter dan Angels and Demons omdat het verhaal me veel meer trekt. Puur gekozen omdat ik de film kan blijven kijken zonder dat het me gaat vervelen.

spooklift

Avatar

A Beautiful Mind (2001)

Moviemagic

Avatar

The Da Vinci Code is mijn keus. Echter heb ik me ook prima vermaakt met films zoals Ransom en backdraft. A Beautiful Mind mag van mij ook een terechte eerste plaats krijgen.

JamesBond

Avatar

Te weinig van hem gezien. Van wat ik gezien heb vond ik 'Ransom' wel ontzettend sterk! Smiley face

batmaster

Avatar

Rush! GEWELDIGE film!

SilentF0rce

Avatar

Ik heb eigenlijk alleen Rush, Angels & Demons en The Da Vinci Code gezien. De laatste twee vond ik helemaal niets. Rush vond ik wel goed, maar daar stem ik niet op omdat ik de rest niet heb gezien.

Thiver

Avatar

geertvdheide "Ben wel benieuwd: Moet ik de Dan Brown-verfilmingen nu wel of niet gaan kijken? Ik heb de boeken niet gelezen omdat ik überhaupt geen boeken lees, maar ben wel benieuwd naar de verhalen en raadsels. Zijn de beide films de moeite waard? De ontvangst was nogal wisselend namelijk..."

Het zijn geen meesterwerken, maar ik heb me er best mee vermaakt. Ik heb de boeken zelf ook niet gelezen, maar ik heb begrepen dat het vrij getrouwe verfilmingen zijn, erin resulterend dat ze dezelfde kwaliteiten en tekortkomingen als de boeken hebben.

Spider-fan

Avatar

Frost/Nixon. Ik heb ook wel een beetje een zwak voor Willow. Rush moet ik nog zien.

benjamin

Avatar

Thiver "Het zijn geen meesterwerken, maar ik heb me er best mee vermaakt. Ik heb de boeken zelf ook niet gelezen, maar ik heb begrepen dat het vrij getrouwe verfilmingen zijn, erin resulterend dat ze dezelfde kwaliteiten en tekortkomingen als de boeken hebben."


Bij The Da Vinci Code zou ik toch aanraden het boek te lezen: de film is voor sommigen blijkbaar moeilijker te volgen zonder (en het boek is beter).

sjef

Avatar

Ik vond a beautiful mind en Apollo 13 allebei hele mooie films. Maar ik kies toch voor Apollo 13 omdat deze film mij blijft boeien als ik hem zie

Blockbuster

Avatar

Is de uitslag van de vorige poll ook al bekend?

Willow en Cocoon is jeugdsentiment voor mij. Wat een mooie films en mooie specila effects voor die tijd. Toch voor Willow gekozen met midget Warwick Davis, die daarna getypecast werd in in films als Leprechaun in Harry Potter.

Decepticon

Avatar

Blockbuster "Is de uitslag van de vorige poll ook al bekend?

Willow en Cocoon is jeugdsentiment voor mij. Wat een mooie films en mooie specila effects voor die tijd. Toch voor Willow gekozen met midget Warwick Davis, die daarna getypecast werd in in films als Leprechaun in Harry Potter."
Ja, die staat hierboven in het gerelateerde nieuws.
FTérs verkiezen Avengers: Age of Ultron boven Batman vs Superman.

shellghost

Avatar

A beautiful mind.
Maar wel een interessante poll met een hoop goede films.
Persoonlijk vind ik de Dan Brown boeken vele malen beter dan de films.

NieuwsFilm

meest populair