Opbrengsten 2013 breken records in Verenigde Staten

Mogelijk wordt de grens van 11 miljard dollar doorbroken.

2013 komt vandaag tot een einde, maar voordat we van jaar wisselen, nog gauw een terugblik. Uit een bericht van Variety blijkt dat de totale box office opbrengsten van 2013 wederom recordbrekend zijn. Op moment van schrijven lopen de opbrengsten nog maar 1,6 miljoen dollar achter op het record dat in 2012 gebroken werd.

Toen verdienden de filmstudio’s 10.837 miljoen dollar met de verkoop van bioscoopkaartjes. Dat de opbrengst dit jaar, met alleen vandaag nog te gaan, hoger zullen zijn, is een zekerheid. Verder blijkt dat de internationale opbrengsten ook dit jaar hoger liggen: ze stegen tussen de vier en vijf procent ten opzichte van 2012. Dat vooral door groei in de Chinese markt.

Niet op elk vlak is het een geweldig jaar overigens. Zo was de enige film die meer dan één miljard dollar verdiende Iron Man 3; vorig jaar waren er vier films die deze grens wisten te doorbreken. Lees hier ons artikel over de box office top 10 van de wereld van dit jaar. 2013 was verder vooral een jaar van de franchise. Maar liefst zes sequels en prequels schitteren in de top tien.

De best verdienende studio’s waren Warner Bros. en Disney. De kampioen van vorig jaar, Sony Pictures, zag zijn opbrengsten dusdanig dalen dat de studio nog maar een vierde plek inneemt. Overigens is het nog even de adem inhouden: als het meezit, zal er voor het eerst in de geschiedenis 11 miljard dollar verdiend worden in de Verenigde Staten alleen al.

Een dergelijk record zal niet gebroken worden in 2014. Dat jaar komen er stukken minder blockbusters uit, dat zal vooral in 2015 het geval zijn. Naar verwachting domineren komend jaar films als The Amazing Spider-Man 2 en Transformers: Age of Extinction. Mocht je je afvragen welke grote releases er in 2014 zijn, verwijzen we je door naar onze vierdelige special, waarvan je het eerste deel hier kunt vinden.



NieuwsFilm

meest populair