Wist je dat: de leukste Oscarfeitjes van 2014

Wist je bijvoorbeeld dat Meryl Streep haar eigen record van meeste nominaties voor de acteerprijzen verbroken heeft?



Afgelopen donderdag werd bekend gemaakt dat American Hustle en Gravity de meeste nominaties hebben voor de Oscaruitreiking die op 2 maart zal plaatsvinden. Deze aankondiging biedt natuurlijk een mooie gelegenheid om de leukste Oscar-feitjes van 2014 op een rij te zetten.

American Hustle is de vijftiende film ooit die in elke acteercategorie genomineerd is. Regisseur David O. Russell is de eerste die twee films regisseerde, die elk in alle acteercategorieën genomineerd werden. Ook zijn vorige film, Silver Linings Playbook, werd in elke acteercategorie genomineerd. Overigens is de kans klein dat American Hustle die vier nominaties gaat verzilveren: dat is nog nooit voorgekomen.

Monsters University is de tweede Pixar-film ooit die niet genomineerd is in de categorie Beste animatiefilm. Cars 2 ging Monsters University daarin voor.

Her is net als American Hustle geproduceerd door Megan Ellison. Zij is de eerste vrouw en de derde persoon ooit die voor twee verschillende films genomineerd is in de categorie Beste Film. In 1974 werd Francis Ford Coppola voor The Conversation en The Godfather Part II genomineerd en Scott Rudin in 2010 voor The Social Network en True Grit.

Jennifer Lawrence is met 23 jaar de jongste actrice ooit die drie keer genomineerd is in de acteercategorieën. Daarmee heeft ze het record van Teresa Wright verbroken. Zij was 24 toen ze voor de derde keer een nominatie kreeg. Mocht Lawrence winnen, is ze de derde actrice en jongste persoon ooit om twee opeenvolgende jaren te winnen.

Amy Adams is dit jaar de enige genomineerde in de categorie voor de Beste Actrice die nog geen Oscar heeft gewonnen. Het is overigens niet haar eerste nominatie: ze werd vier keer genomineerd voor een bijrol.

Meryl Streep was al recordhoudster als het aankomst op het aantal nominaties in de acteercategorieën. Dit jaar heeft ze haar record van zeventien nominaties verhoogd naar achttien. De meeste keren gewonnen heeft ze ondanks al die nominaties overigens niet. Die eer is aan Katharine Hepburn. Zij won vier keer een Oscar. Streep won er tot nu toe drie.

John Williams is echter de onbetwiste koning van de Oscars. Hij is voor de 49ste keer in zijn carrière genomineerd. Hij won vijf keer de prijs en is vaker genomineerd dan welke levende persoon dan ook. Enkel Walt Disney werd vaker genomineerd (59 keer).

NieuwsFilm

meest populair