Blu-ray

Blu-Ray Review: The Hunger Games: Catching Fire

Jennifer Lawrence is opnieuw in topvorm en bereidt zich voor op Mockingjay.

door Bram de Groot op 07.04.2014 om 11:51 in Blu-ray


Regie: Francis Lawrence | Cast: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Elizabeth Banks (Effie Trinket), Donald Sutherland (President Snow), Lenny Kravitz (Cinna), Stanley Tucci (Caesar Flickerman), Phillip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee), Sam Claflin (Finnick Odair), Jena Malone (Johanna Mason), Jeffrey Wright (Beetee), e.a. | Speelduur: 147 minuten | Bioscooprelease: 20 november 2013 | FilmTotaal recensie: The Hunger Games: Catching Fire

Voor haar definitieve doorbrak, slechtst twee jaar terug, werd actrice Jennifer Lawrence voor een Oscar genomineerd voor de hoofdrol in de kleine film Winter's Bone (2010). De knappe prestatie leverde haar rollen op in de blockbusters X-Men: First Class (2012) en The Hunger Games (2012). Vooral met het optreden als Katniss Everdeen zette de op dit moment 23-jarige Lawrence zichzelf enorm in de spotlights. Niet veel later verwierf ze een extra dosis bekendheid door de Oscar voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol te verzilveren voor haar aandeel in David O. Russells Silver Linings Playbook (2012). Afgelopen jaar was Hollywoods meest geliefde oogappeltje wederom te zien als vrijheidsstrijder Katniss, in de sequel The Hunger Games: Catching Fire.

Nadat het eerste deel al goed werd ontvangen, was een nieuw succes onvermijdelijk. Regisseur Francis Lawrence wist binnen anderhalf jaar het vervolg uit de grond te stampen en voldeed ook ruimschoots aan de verwachtingen, aangezien zowel de critici als het publiek zeer tevreden waren met Catching Fire. Het eerste vervolg werd zelfs de financieel succesvolste film in de States in 2013 en liet in het thuisland vervolgfilms als Iron Man 3 en The Hobbit 2 achter zich. Distributeur Belga Films presenteerde onlangs de uiterst fraaie Blu-Ray uitgave.

Synopsis

Na het winnen van de brute Hongerspelen zijn Katniss en Peeta alles behalve veilig. Er gaan geruchten over een opstand tegen het Capitool. Een opstand die zij hebben helpen ontstaan. President Snow accepteert als enig excuus voor hun gedrag de overweldigende liefde die ze voor elkaar voelen. En tijdens hun verplichte zegetocht langs alle districten zullen ze de wereld hiervan moeten overtuigen. Als dat niet lukt, zullen er vreselijke consequenties zijn. Het Capitool kondigt kort daarna de 75ste editie van de Hongerspelen aan. Deze heeft als 'Quarter Quell' speciale nieuwe regels. En die doen iedereen versteld staan.


Waardering

Op Rotten Tomatoes is The Hunger Games: Catching Fire ruimschoots "Fresh" met 89%. De IMDb noteert een uitstekende 7,9 bij ruim 269 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de tiener-actiefilm met een iets hogere 8,2 (Stem zelf). FT-recensent Jelle Fastenau gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.

Reactie bezoeker FilmTotaal

...ik moet zeggen dat ik deze toch nog wel wat beter vond dan het eerste deel. Katniss komt dit keer voor een hele grote uitdaging te staan en het gevaar is gedurende de hele film duidelijk voelbaar... ...Hoe dan ook een heel goed vervolg op een goed eerste deel. Het schijnt dat het slot verhaal vele malen minder zou zijn dan de eerste twee verhalen maar ik hoop toch dat de 2 films die nog gaan volgen dit niveau kunnen blijven vasthouden. - Jaime91

Box Office

Het productiebudget van The Hunger Games: Catching Fire bedroeg zo'n $130 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende het een waanzinnige $158,0 miljoen en eindigde op een uiterst hoge $424,7 miljoen, waarmee het de financieel succesvolste film was in de States in 2013. Wereldwijd kwam de teller uit op een sterke $864,6 miljoen. De opbrengst in de Nederland bleef steken op een zeer fraaie $8,8 miljoen.


Blu-Ray: The Hunger Games: Catching Fire | Aantal Discs 2 x Blu-Ray, 1 x Dvd | Retail release: maart 2014 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels, 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans | Extra's: Audiocommentaar | Verwijderde scènes | Sneak peak Divergent | Surviving The Game: Making the Hunger Games: Catching Fire | One Vision: A Faithfull Adaption | The Alliance: Returning Cast | Friend or Foe: New Cast | Easter Egg: Inside District 12: the Hob | EAN: 5412370811493 | Ook verkrijgbaar op: 1 disc Dvd, 2 disc Dvd | Met dank aan: Belga Films

De Blu-Ray van The Hunger Games: Catching Fire wordt aangeleverd in een standaard Blu-Ray keepcase, met daarin ruimte voor twee Blu-Ray schijven en de Dvd. De tweede Blu-Ray bevat enkel extra's. Iets dat we niet vaak zien bij Blu-Ray uitgaven.

Beeld & geluid

De beeldkwaliteit van deze Blu-Ray stemt weer dik tevreden. De High Definition beelden zien er keurig uit. Er zitten duidelijk meer visual effects in het tweede The Hunger Games-deel dan in het eerste deel. Ondanks dat ze overwegend netjes tonen, had het hier en daar toch iets beter gekund. De DTS-HD 5.1 track doet ook prima zijn werk, met vele achtergrondgeluiden en uiteraard de nodige muzikale ondersteuning.

Met dank aan Banned kunnen we toevoegen dat deze uitgave niet beschikt over de volledige IMAX-beelden. Voor de 'IMAX-versie' zal de liefhebber moeten uitwijken naar een buitenlandse uitgave.

Extra's

Op de eerste Blu-Ray schijf staat naast de hoofdfilm ook het audiocommentaar met regisseur Francis Lawrence en producent Nina Jacobson, een aantal redelijke verwijderde scènes (vijf minuten) en een snelle, maar fraaie blik op het onlangs verschenen Divergent, ook uit de stal van distributeur Lionsgate.

De betere extra's staan op de tweede Blu-Ray schijf. Het uitgebreide hoofdstuk 'Surviving The Game: Making the Hunger Games: Catching Fire' bevat negen featurettes, die allen op een eigen onderdeel van de totstandkoming van Catching Fire inzoomen. De vele fans van de saga is aan te raden om deze 2,5 uur durende docu's in één keer te kijken. De titels zeggen voldoende over de onderwerpen: A New Kind of Hunger: Continuing the Saga, Visual Vocabulary: Building a World, Stirring Things Up: The Cast, Fashion Forward: Costume, Make-Up, and Hair, Let it Fly: Production in Atlanta, Moves and Countermoves: Stunts and Weapons, Tick Tock: Production in Hawaii, Threading the Needle: Post Production en The Revolution Lies: Reflection and Looking Forward.

De andere drie hoofdstukken zijn wat losstaand. 'One Vision: A Faithfull Adaption' komt wat gelikt over en is eigenlijk niet zo'n aanrader. Leuker zijn de twee featurettes 'The Alliance: Returning Cast' en 'Friend or Foe: New Cast' die specifiek inzoomen op de uitgebreide cast; de bestaande en de nieuwe. In de laatste docu komt ook wijlen Philip Seymour Hoffman ter sprake en aan het woord. Aangezien de docu al in 2013 is opgenomen, wordt er geen woord gerept over zijn overlijden begin dit jaar.

Conclusie: Prima tweede Hunger Games-film op een rijkelijk gevulde Blu-Ray uitgave!

De tweede The Hunger Games-films borduurt mooi voort op de gebeurtenissen in het eerste deel en geeft de hoofdpersonages een verdere introductie. Regisseur Lawrence werkt ondertussen aan de opvolgers en hoofdrolspeler Jennifer Lawrence, die begin dit jaar nog een Oscarnominatie kreeg voor haar bijrol in American Hustle (2013), zien we tussendoor nog in films als X-Men: Days of Future Past (2014) en Serena (2015). Dat Philip Seymour Hoffman te zien is in een film als Catching Fire is meer dan opvallend. Het wordt waarschijnlijk een behoorlijke klus om hem overtuigend neer te zetten in de belangrijke scène die hij nog niet had opgenomen voor de Mockingjay-tweeluik. Hieronder een clip met o.a. Seymour Hoffman.

Deze Blu-Ray van The Hunger Games: Catching Fire is een schoolvoorbeeld. Het beeld en geluid zijn van prima kwaliteit en de vele extra's, allemaal ondertiteld, zijn een must voor de vele fans, vooral 'Surviving The Game: Making the Hunger Games: Catching Fire'.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Misschien wel eens mogen vermelden dat we hier te maken hebben met een niet Imax versie op blu-ray!! Voor wie naar een afgeknipt beeld wil kijken moet de nederlandse uitgave kopen! Rommel! Het belangrijkste van een blu-ray review is het hoofdstuk beeld en geluid. Hier is het 4 regels lang en gaat het over de visual effects…

JamesBond

Avatar

Eén van mijn favorieten van 2013 en één van mijn favorieten of all time! Fantastische film! T+)

NieuwsFilm