FEATURED: De tien beste monsterfilms

Tien van de meest iconische monsterfilms van de afgelopen decennia.

Gareth Edwards' Godzilla presteert goed aan de internationale box office. Op moment van schrijven staat de opbrengst van de film op een mooie 323 miljoen dollar. Niet slecht dus, maar het is allesbehalve de eerste monsterfilm die ooit gemaakt werd. Hieronder volgt een lijst met tien van de beste monsterfilms ooit gemaakt. Natuurlijk zijn er veel meer genrefilms gemaakt en dus vragen we ons af welke jij een aanrader vindt.
Bekijk de afbeelding

Cloverfield (2008)

Regisseur: Matt ReevesCast:

Lizzy Caplan | Jessica Lucas | T.J. Miller | Michael Stahl-David

Een goede in het genre is found footage-film Cloverfield. Het is de eerste big budget film van Matt Reeves, die voor het project samenwerkte met regisseur J.J. Abrams. De marketingcampagne ging dan ook gepaard met grote geheimhouding, zoals we dat gewend zijn van Abrams. Voor de release werd er veel gespeculeerd waar de film precies om zou gaan. Zo zou het project draaien om een gigantische robot, of een nieuwe film over Godzilla. Uiteindelijk werd het zoals we nu weten iets anders. In Cloverfield volgen we een groep van zes vrienden, die feestvieren in New York. Maar dan wordt de stad plotseling aangevallen door een gigantisch monster en moeten ze proberen te vluchten, in de hoop te overleven. Geen Godzilla dus, maar wel een Kaiju.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Gojira (1954)

Regisseur: Ishirô HondaCast:

Akira Takarada | Momoko Kôchi | Akihiko Hirata | Takashi Shimura

De eerste echte Kaiju-film die gemaakt werd is de Japanse Gojira. De film gaf in 1954 ook het startschot voor de beroemde franchise van studio Toho, waarin tot nu toe meer dan dertig films verschenen. Gojira was een reactie op de grote nucleaire aanvallen die Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog getroffen hadden en op het testen van kernraketten in het algemeen. Op dat moment was de dreiging van een nucleaire oorlog zeer reëel. De angst voor de gevolgen van kerntests valt te zien aan het monster dat grote Japanse steden vernield. Het lichaam van Godzilla is bedekt met de voor slachtoffers van een kernaanval kenmerkende littekens.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922)

Regisseur: F.W. MurnauCast:

Max Schreck | Gustav von Wangenheim | Greta Schröder | Alexander Granach

Nosferatu: einde Symphonie des Grauens is de oudste film op onze lijst. De door F.W. Murnau geregisseerde film werd in 1921 opgenomen en is een ongeautoriseerde verfilming van het boek Dracula, van Bram Stoker. De namen en andere details uit het bronmateriaal werden voor deze stomme film veranderd, waardoor we niet Dracula volgen, maar de vampier Orlok. Hij verhuist van zijn gigantische kasteel naar de stad Wisborg. Daar komt wordt hij al snel opgejaagd door Ellen en Thomas Hutter, die de werkelijkheid achter zijn bestaan kennen. Het scheelde niet veel, of we hadden Nosferatu nooit meer kunnen zien. De erfgenamen van Stoker klaagden de filmstudio aan en de rechtbank besloot dat alle filmkopieën vernietigd moesten worden. Slechts één exemplaar overleefde, waardoor we de film gelukkig toch kunnen zien.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Sharknado (2013)

Regisseur: Anthony C. FerranteCast:

Ian Ziering | Tara Reid | John Heard | Cassie Scerbo

Het scheelde niet veel of Sharknado had niet op deze lijst gestaan. Maar we konden het niet laten toch één van de monsterfilms van studio The Asylum te plaatsen. Niet omdat de film zo goed is, maar omdat het zo'n hilarisch absurde rampenfilm is, waar de studio tegenwoordig bekend om staat. Om maar wat voorbeelden te noemen: Sharktopus en Mega Shark Versus Giant Octopus. In Sharknado tilt een grote tornado een boel haaien uit de oceaan. Vervolgens komen die terecht in het centrum van Los Angeles, waar een groep individuen vecht om te overleven. Er is al een vervolg op de film in de maak, waarin niet alleen hoofdpersonen Fin Sherphard (Ziering) en April Wexler (Reid) terugkeren, maar de haaien ook nog eens in New York terechtkomen.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Fly (1958)

Regisseur: Kurt NeumannCast:

David Hedison | Patricia Owens | Vincent Price | Herbert Marshall

In The Fly experimenteert Andre Delambre (Hedison) met een apparaat dat dingen van de ene plek naar de andere kan teleporteren. Na een aantal succesvolle tests, besluit hij met een menselijk proefpersoon te experimenten. Zichzelf. Maar een doodgewone huisvlieg reist met hem mee en als zij weer tevoorschijn komen, zijn beide schepsels niet meer zichzelf. The Fly is het verhaal van een man die vecht om zijn menselijkheid terug te krijgen en de strijd van zijn echtgenote (Owens) om hem terug te krijgen. Er zijn twee vervolgen op de film gemaakt: Return of the Fly in 1959 en Curse of the Fly in 1965. Verder kwam er in 1986 nog een remake uit, die geregisseerd werd door David Cronenberg. Ook die film kreeg een vervolg, The Fly II, dat verscheen in 1989.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Host (2006)

Regisseur: Joon-ho BongCast:

Kang-ho Song | Hie-bong Byeon | Hae-il Park | Du-na Bae

In The Host worden de inwoners van Seoul, Zuid-Korea, geterroriseerd door een gruwelijk monster dat in de rivier Han leeft. Dat duikt zo nu en dan op aan het vasteland, om nieuwe slachtoffers te maken. Op een dag ontvoert het beest een jong meisje, waarop haar familie besluit alles op alles te zetten om het monster een halt toe te roepen en het meisje te redden. De film brak alle box office records in Zuid-Korea, o.a. door binnen 21 dagen maar liefst tien miljoen bioscoopkaarten te verkopen. Uiteindelijk bracht de film, die voor elf miljoen dollar gemaakt was, wereldwijd bijna 90 miljoen dollar op. Er wordt op dit moment nog gewerkt aan een vervolg (met een andere regisseur) en Universal Pictures werkt sinds 2008 aan een remake, die geregisseerd zou worden door Gore Verbinski.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Mummy (1932)

Regisseur: Karl FreundCast:

Boris Karloff | Zita Johann | David Manners | Arthur Byron

In 1922 werd de tombe van Toetanchamon gevonden, een Egyptische farao die omstreeks 1323 voor Christus overleed. Zijn graf is het enige dat ongeschonden gevonden werd en dat inspireerde producent Carl Laemmle Jr. tot het maken van een monsterfilm die moest lijken op populaire boeken als Dracula en Frankenstein. Het duurde nog jaren voordat de film over de Egyptische priester Imhotep (Karloff) uitkwam in de bioscopen. Hij wordt per ongeluk tot leven gewekt door een groep archeologen, die hem vervolgens een halt toeroepen. De film was een succes aan de box office, maar kreeg geen vervolgen. Wel werd in 1940 een remake gemaakt onder de titel The Mummy's Hand, gevolgd door nog eens drie sequels. Verder werd de franchise in 1999 nog eens nieuw leven ingeblazen, onder Brendan Fraser.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Thing (1982)

Regisseur: John CarpenterCast:

Kurt Russell | Wilford Brimley | T.K Carter | David Clennon

In 1982 bracht John Carpenter The Thing uit. In de film vindt er op Antarctica een Amerikaanse onderzoek plaats. De wetenschappers komen al snel in de problemen als ze één voor één op gruwelijke wijze vermoordt worden. Er blijkt een buitenaards wezen in het spel te zijn, dat lichamen over kan nemen. Maar wiens lichaam heeft het wezen overgenomen? Ondanks dat de film geen financieel succes was, verzamelde de horrorfilm met de jaren een flinke fanschare. In 2011 kwam er een reboot van de franchise uit, geregisseerd door de Nederlander Matthijs van Heijningen Jr. en met hoofdrollen voor Mary Elizabeth Winstead en Joel Edgerton.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

Tremors (1990)

Regisseur: Ron UnderwoodCast:

Kevin Baco | Fred Ward | Finn Carter | Michael Gross

Alles lijkt goed in het kleine woestijndorpje Perfection. Maar dan wordt het opgeschrikt door gigantische zandwormen die mensen met huid en haar opslokken. Twee klusjesmannen en een seismologe gaan op onderzoek uit en ontdekken al snel dat de wormen aangetrokken worden door de trillingen die de inwoners van het dorpje in de aardbodem veroorzaken. Het succes van de film in 1990 maakte dat er maar liefst drie vervolgen uitkwamen: Aftershocks, Back to Perfection en The Legend Begins. Verder maakte de Amerikaanse televisiezender SciFi Channel nog een serie rondom de gevaarlijke wormen, maar die flopte enorm en werd na dertien afleveringen al stopgezet.

» Bekijk de trailer


Bekijk de afbeelding

The Troll Hunter (2010)

Regisseur: André OvredalCast:

Otto Jespersen | Hans Morten Hansen | Tomas Alf Larsen | Johanna Mørck

Als in Noorwegen beren dood gevonden worden, besluiten studenten Thomas (Tosterud), Johanna (Mørck) en cameraman Kalle (Larsen) de sterfgevallen te onderzoeken. Ze achtervolgen de trailer van de mysterieuze jager Hans, en verwachten een doodnormale verklaring voor de moorden te vinden. De terughoudende Hans (Jespersen) probeert van de jonge studenten te vluchten, maar besluit op een gegeven moment ze mee te nemen om te laten zien wat voor werk hij doet. Al snel ontdekt het trio dat Hans in werkelijkheid een trollenjager is, die voor een geheim Noors agentschap werkt. En er zijn een aantal gevaarlijke trollen ontsnapt en het is aan Hans om hen te doden.

» Bekijk de trailer

NieuwsFilm

meest populair