Algemeen

Sluit Studio Ghibli zijn deuren in de nabije toekomst?

De fameuze animatiestudio is verantwoordelijk voor animatietoppers zoals Spirited Away, Princess Mononoke en My Neighbour Totoro.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FilmTotaal

door Zilko Tarici op 04.08.2014 om 12:58 in Algemeen
When Marnie Was There zou volgens geruchten wel eens de laatste film kunnen zijn van de beroemde Japanse animatiestudio Ghibli. Een insider van Ghibli heeft de Japanse websute News Cafe (via Kotaku) verteld dat er veel veranderingen gaan plaatsvinden in de studio die verantwoordelijk is voor animatietoppers zoals My Neighbour Totoro, Spirited Away en Princess Mononoke. Het nieuws komt een paar maanden nadat de grondlegger en belangrijkste regisseur van de studio, Hayao Miyazaki, na de afronding van The Wind Rises met pensioen besloot te gaan. Een andere grondlegger van Ghibli, producent Toshio Suzuki, stopte eerder dit jaar ook met produceren en werd Ghibli's 'general manager'.

Hoewel dit vooralsnog geruchten zijn, heeft de anonieme bron aan News Cafe gemeld dat When Marnie Was There waarschijnlijk de laatste film van Ghibli zal zijn wegens financiële problemen. De studio zou in de toekomst alleen geld willen verdienen aan de auteursrechten en merchandise van hun oudere films.

De films van Ghibli worden gemaakt door animators die fulltime werken in Japan, waardoor ze behoorlijk duur zijn om te maken. De Japanse krant Asahi Shimbun liet verder eind vorig jaar weten dat The Wind Rises nog geen winst had gemaakt en dat The Tale of Princess Kaguya, uitgebracht in 2013, 'slechts' 5,1 miljard yen (29 miljoen dollar) had opgebracht, een flop volgens de standaarden van Ghibli en de gemaakte productiekosten.

Zodra er meer nieuws is over de situatie bij Ghibli, melden wij jullie dit natuurlijk meteen.

12 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

Ontzettend triest nieuws dat Ghibli het zo slecht doet, ik vind echt dat Ghibli verantwoordelijk is voor heel wat pareltjes.

Het zou heel erg jammer zijn als Ghibli uiteindelijk zijn deuren sluit. Zeer onterecht ook.

xarkov

Avatar

Zou inderdaad heel jammer zijn. Ghibli bracht altijd gegarandeerd super goede films uit. Zal echt een gemis zijn in de wereld van cinema.

jaime91

Avatar

xarkov "Zou inderdaad heel jammer zijn. Ghibli bracht altijd gegarandeerd super goede films uit. Zal echt een gemis zijn in de wereld van cinema."

Ja precies. En het is zo jammer dat zo weinig mensen ervan weten anders zou Ghibli denk ik net zo groot kunnen worden als Disney. Ze leveren echt heel goed werk.

Er zijn genoeg studio's die belabberd werk leveren en daardoor terecht hun deuren kunnen sluiten, hoe klote dat ook is voor de mensen die er werken maar het is gewoon zo onterecht dat Ghibli dat overkomt.

Lelouch

Avatar

Echte klassiekers hebben ze dan ook niet weten te maken de afgelopen 10 jaar als je het mij vraagt. Jammer!

xarkov

Avatar

jaime91 "Ja precies. En het is zo jammer dat zo weinig mensen ervan weten anders zou Ghibli denk ik net zo groot kunnen worden als Disney. Ze leveren echt heel goed werk."


Denk niet dat het aan de bekendheid ligt. Je moet er van houden. Het is heel erg aparte stijl. Het is behoorlijk Japans en ook nog eens in het Japans. Disney heeft een veel grotere markt met hun Engels en herkenbare westerse stijl.

Lelouch "Echte klassiekers hebben ze dan ook niet weten te maken de afgelopen 10 jaar als je het mij vraagt. Jammer!"


Nou... binnen het genre toch echt wel.

jaime91

Avatar

xarkov "Denk niet dat het aan de bekendheid ligt. Je moet er van houden. Het is heel erg aparte stijl. Het is behoorlijk JAPANS en ook nog eens in het Japans. Disney heeft een veel grotere markt met hun Engels en herkenbare westerse stijl."

Dat vraag ik me af. In het westen is er ook te weinig aandacht voor Anime wat ik onzin vind.

In het westen wordt animatie nog steeds vaak gezien als iets voor kinderen. Of voor het hele gezin. Animatie voor volwassenen is hier gewoon niet zo groot als in het Oosten en dat is ook een probleem waar ze tegenaan lopen denk ik.

En nogmaals dat is gewoon ontzettend zonde.

En ik denk dat mensen die zich nog nooit aan een anime gewaagd hebben, en niet eens zo'n grote filmfanaten zijn nog steeds zullen genieten van Howl's Moving Castle of Spirited Away. Het zijn geen films die lastig te volgen zijn want daar hou ik zelf ook niet van. Ik ben vrij kritisch wat dat betreft en toch weten die films me mee te nemen en te ontroeren. Het zijn gewoon mooie fantasie verhalen. Ik vind de films van Ghibli dus nog wel meevallen.

geertvdheide

Avatar

Dit zou inderdaad erg triest nieuws zijn als het klopt. Heel vreemd is het niet: Ghibli maakt films met een flink budget, terwijl de markt ervoor buiten Japan beperkt is. Het is altijd wat obscuur gebleven, vanwege de niet-Westerse stijl, de Japanse taal en de instelling van veel Westerlingen dat anime alleen voor kinderen en nerds is, of niet serieus genomen zou moeten worden. Daar komt bij dat de films ook niet heel gemakkelijk verkrijgbaar zijn in bijv. Nederland en veel mensen ze daarom downloaden.

Ik krijg het gevoel dat Ghibli vooral opereert vanuit liefde voor het vertellen van verhalen door animatie, en misschien hebben ze daardoor meer geld uitgegeven dan er logischerwijs kan worden opgebracht. Volgens mij peinzen ze er niet over om lagere kwaliteit te gaan leveren en het animatiewerk uit te besteden aan "goedkopere bedrijven". Dan stoppen ze blijkbaar liever. Als het neerkomt op de keuze tussen stoppen of inleveren op kwaliteit, dan is stoppen misschien nog wel het beste.

Hopen dat het toch meevalt en er af en toe alsnog een nieuwe film van ze verschijnt. We zullen het zien.

Olrik

Avatar

Het zou verschrikkelijk triest zijn als Studio Ghibli zijn deuren zou sluiten...
Studio Ghibli is verantwoordelijk voor heel wat geweldige films en ik zou me eigenlijk niet kunnen inbeelden dat de studio stopt met het maken van deze meesterwerken.:N

xarkov

Avatar

geertvdheide "Ik krijg het gevoel dat Ghibli vooral opereert vanuit liefde voor het vertellen van verhalen door animatie, ........

Volgens mij peinzen ze er niet over om lagere kwaliteit te gaan leveren en het animatiewerk uit te besteden aan "goedkopere bedrijven". Dan stoppen ze blijkbaar liever. "


En daarom is het juist zo zonde. Er zijn te weinig van dit soort maatschappijen.

xarkov

Avatar

jaime91 "In het westen wordt animatie nog steeds vaak gezien als iets voor kinderen. Of voor het hele gezin. Animatie voor volwassenen is hier gewoon niet zo groot als in het Oosten en dat is ook een probleem waar ze tegenaan lopen denk ik."


3D is ook een vorm van animatie en daar lopen hele hordes volwassenen mee weg.
Vroeger was het mss zo met Sneeuwwitje of recentelijker The Lion King.
Maar sinds de opkomst van 3D animatie is dat een stuk minder.
Heel veel jongeren of twintigers gaan graag met vrienden naar een nieuwe 3D film, mits het niet te kinderachtig is zoals, Mars Need Moms.

Tangled & Frozen zijn goede voorbeelden. En alle pixar films natuurlijk maar dat is vanzelfsprekend.

De meeste westerlingen zitten helemaal niet te wachten op een tekenfilm aan de acid. Dat snappen ze niet. Want dat kennen ze niet. En vaak zijn de onderwerpen ook veels te serieus.

Mss heb je daar wel een punt. Westerlingen zien een tekenfilm als iets luchtigs en moet leuk zijn. In Japan kijken ze daar een stuk serieuzer tegenaan.

xarkov

Avatar

Http://www.gamekings.tv/videos/het-einde-van-studio-ghibli-dacht-het-niet/

NWRfan

Avatar

Lelouch "Echte klassiekers hebben ze dan ook niet weten te maken de afgelopen 10 jaar als je het mij vraagt. Jammer!"


Howl's Moving Castle ? The Secret World of Arrietty ? The Wind Rises (alhoewel in mindere mate, toch echt een pareltje)?

nieuwslaatste nieuws

meest populair