Alles over 'The Maze Runner'

Een nieuwe Young Adult-hit.

Komende donderdag komt de film The Maze Runner uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze nieuwe rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 25 september in première.

The Maze Runner


Duur: 113 minutenGenres Actie, Mysterie, Sci-FiBudget: 30 miljoen dollar
...
...
...

Cast & Crew:
RegieWes BallScenario Noah Oppenheim e.a.Dylan O'Brien ThomasAml Ameen AlbyKi Hong Lee MinhoBlake Cooper ChuckThomas Sangster Newt
...
...
...
...
...
...
...

Synopsis
Nadat zijn geheugen is gewist, komt Thomas (O'Brien) terecht in een gemeenschap van jonge mannen. Als hij ontdekt dat ze gevangen zitten in een doolhof, sluit Thomas zich aan bij de "runners". Niet alleen om uit het labyrint te ontsnappen, maar ook om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

Franchise

The Maze Runner is gebaseerd op het eerste boek uit een reeks van de schrijver James Dashner. Het eerste boek kwam in 2007 uit en kreeg in de daaropvolgende jaren nog twee vervolgen en een prequel. De vervolgen heten The Scorch Trials (2009) en The Death Cure (2011) en tot slot kwam in 2012 nog The Kill Order uit, een prequel.

Productiehuis 20th Century Fox gelooft in elk geval een kleine goudmijn in handen te hebben met de franchise, want in 2013 werden ook de rechten op het tweede boek gekocht: The Scorch Trials. Die film heeft al groen licht gekregen, nog voor de release van de film. Het scenario wordt op dit moment geschreven door T.S. Nowlin en de film wordt geregisseerd door Wes Ball. Deze draait vanaf september 2015 in de bioscopen.

Box office prestaties

Een week voor The Maze Runner in de Verenigde Staten opende, ging deze al in andere landen in première. In totaal verdiende de film buiten de Verenigde Staten al 49 miljoen dollar. Maar belangrijker is het openingsweekend in de VS zelf, want dat is doorslaggevend geweest voor Fox om groen licht te geven voor het vervolg. The Maze Runner haalde in zijn openingsweekend 32,5 miljoen dollar op en staat daarmee op de derde plek van beste openingsweekenden ooit in september.

In Nederland hebben we hoge verwachtingen van The Maze Runner. Ter vergelijking kunnen we twee films onder de loep nemen, die dezelfde doelgroep hebben: Divergent en The Hunger Games: Catching Fire. Die eerstgenoemde verdiende in totaal € 1.891.385 aan de Nederlandse box office. Catching Fire deed het nog veel beter, die verdiende € 6.565.606. Misschien is de vergelijking dan wat oneerlijk, want Catching Fire heeft een voorloper die de naam van de franchise al vestigde: The Hunger Games. Die verdiende in 2012 nog € 3.675.860. De verwachting is dat de opbrengst van The Maze Runner ergens tussen Divergent en The Hunger Games komt te liggen, dus zo rond de twee miljoen euro.


Eerste reacties

De goede box office verdiensten ten spijt, de recensies zijn minder positief. Op 100 getelde recensies scoort de film op RottenTomatoes een percentage van 63 procent. De consensus: "Met goed acteerwerk, een sterk uitgangspunt en een verfrissende dystopische setting, onderscheidt The Maze Runner zich van andere Young Adult science fiction avonturen."

Trivia

De productie moest, voordat deze op locatie kon beginnen, slangenvangers inhuren. Er zouden wel eens giftige slangen in het gebied kunnen zijn en die bleken er te zijn, maar liefst 25. De cast bestaat voornamelijk uit Britten, waarvan er slechts één zijn accent mocht houden: Thomas Sangster. De kinderen van producent Wyck Godfrey hadden invloed op de casting. Zijn drie zoons hadden de boeken gelezen en kregen daarom de audities te zien en mochten daar feedback op geven.

•


•


•





NieuwsFilm

meest populair