Veel animo in Duitsland voor Hitlerfilm

Ruim honderdduizend mensen zijn donderdag op de dag van de première in Duitsland naar de bioscoop getogen om de Hitlerfilm Der Untergang te zien. Dat heeft woordvoerder Thomas Friedl van Constantin Film AG vrijdag gezegd.

Friedl sprak van ,,een sensationele'' toeloop. Hij zei dat onder de bezoekers veel jongeren waren.

Bioscoopgangers in Hamburg noemden de film ,,schokkend''. Ze merkten tevens op dat ze weinig nieuws hadden geleerd over de Tweede Wereldoorlog en het nazisme.

Der Untergang - Hitler und das Ende des Dritten Reichs van filmmaker Bernd Eichinger en regisseur Oliver Hirschbiegel veroorzaakte al voordat de film in de bioscoop te zien was flink wat ophef in Duitsland. Acteur Bruno Ganz speelt volgens critici zijn rol zo goed dat sommigen vrezen dat het publiek menselijke en sympathieke trekjes ontwaart in de man, die verantwoordelijk is voor de dood van tientallen miljoenen mensen.

De film is gebaseerd op talloze ooggetuigenverslagen over het leven dat Hitler vanaf eind februari 1945 leidde in de bunkers in de Duitse hoofdstad Berlijn. Hij en zijn vrouw Eva Braun pleegden er op 30 april zelfmoord. Het scenario van de film baseert zich onder meer op de verhalen van Traudl Junge, de twee jaar geleden overleden secretaresse van Hitler en baron Freytag von Loringhoven, die toentertijd kind aan huis was in de bunker.



NieuwsFilm

meest populair