[LFF]: Prijsuitreiking London Film Festival

En de winnaars zijn...



Inmiddels ben ik alweer een paar dagen in Nederland en volg ik het slot van het Londen Filmfestival van een afstandje. Gelukkig was er de laatste paar dagen niet al teveel meer te doen. Foxcatcher beleefde donderdag haar première en had daarna een persconferentie met Steve Carrell. In Cannes ben ik daar echter al bij geweest en toen was ook Channing Tatum van de partij. Hier miste ik dus niks. Alleen de afsluiter Fury had ik graag willen zien, maar die komt over niet al te lange tijd in de Nederlandse bioscoop.

Aan het einde van het festival was nog wel even een prijsuitreiking in The Banqueting House, gelegen in Whitehall. Er waren maar een paar prijzen te vergeven, elk gekozen door een aparte jury bestaande uit regisseurs, producenten, acteurs en filmcritici. Beste film werd Leviathan van Andrey Zvyagintsev, die het dit jaar uitstekend doet op de filmfestivals. In Cannes won het de prijs voor het beste scenario en in München werd het uitgeroepen tot de beste internationale film van het jaar. “We waren allemaal erg geboeid door de twaalf films die waren geselecteerd voor de competitie en hadden bewondering voor veel van deze,” lichtte jurylid Jeremy Thomas toe. “Er waren een aantal buitengewone verhalen met indrukwekkende beelden. Maar er was er eentje waar we het unaniem over eens waren, dat het de prijs voor beste film moest ontvangen, namelijk Leviathan geregisseerd door Andrey Zvyagintsev. De grandeur en thematiek raakte ons allemaal op eenzelfde manier.” De film Girlhood kreeg van de jury een bijzondere aanbeveling.

De prijs voor beste First Feature (ook wel The Sutherland Award) ging naar Myroslav Slaboshpytskiy voor The Tribe. Naji Abu Nowar’s Theeb kreeg in deze categorie de bijzondere aanbeveling. Extra leuk, omdat ik in Londen natuurlijk een interview had met hem en acteur Jack Fox over deze film. Beste documentaire ging naar Silvered Water, Syria Self-Portrait van Ossama Mohammed en Wiam Simav Bedirxan.

Sameena Jabeen Ahmed werd voor haar rol in Catch me Daddy gekozen tot de Beste Britse nieuwkomer. Regisseur Stephen Frears mocht dit jaar toetreden tot de BFI Fellowship. Dit is een bijzondere eer, die het British Film Institute aan mensen kan geven om ze te erkennen voor hun bijzondere bijdrage aan de film of televisie cultuur. “Ik kan me niemand indenken die een rijkere, meer diverse of consistent intelligente bijdrage aan Britse film heeft gegeven in zijn of haar leven,” zei Sir David Hare bij de uitreiking ervan, waarmee het LFF van dit jaar officieel werd afgesloten. Niet al teveel prijzen dus, maar wel opnieuw een belangrijke indicatie dat Leviathan dit jaar de Oscar voor beste buitenlandse film zou kunnen winnen.

Lees hier onze andere blogs van het Londen Filmfestival.

NieuwsFilm

meest populair