Amerikaanse box office gekrompen in 2014

Maar er wordt veel verwacht van 2015.

Variety meldt in een uitgebreid artikel dat de Amerikaanse box office opbrengsten in 2014 met 5,2% krompen ten opzichte van 2013. Er werd 10,3 miljard dollar binnengehaald met de verkoop van bioscoopkaartjes. En bioscoopbezoeken daalden ook, met zes procent, maar 1,26 miljard bezoeken. Daarmee is 2014 een van de slechtste jaren voor de Amerikaanse bioscopen in twee decennia.

Er waren wel flinke blockbusters afgelopen jaar, waaronder Guardians of the Galaxy, The LEGO Movie en Maleficent, maar veel films waarvan men hoge verwachtingen had (zoals The Amazing Spider-Man 2 en The Hunger Games: Mockingjay – Part 1) stelden uiteindelijk teleur in de Verenigde Staten.

Gespeculeerd wordt dat bioscoopgangers vooral moe worden van alle franchises. Maar, ”films zijn niet het enige entertainment meer,” vertelt Jeff Block, box office analist. ”Er zijn mobiele telefoons. Je kunt nu streamen. Er is zoveel direct entertainment en films hebben dat niet te bieden. Op dat gebied lopen ze achter.”

Maar ook is het zo dat televisie de filmindustrie aan het inhalen is. De kwaliteit van televisieprogramma’s stijgt enorm en dat heeft ook gevolgen voor de box office verdiensten van bioscoopfilms. Toch wordt veel verwacht van het volgende jaar, met blockbusters als Avengers: Age of Ultron en Star Wars: The Force Awakens.

Wat vinden jullie van het afgelopen filmjaar?



NieuwsFilm

meest populair