Algemeen

Top 10 - Favoriete filmtrilogieën

De top drie bestaat uit de Lord of the Rings, The Dark Knight en Star Wars-trilogieën.

door Bram de Groot op 11.01.2015 om 17:21 in Algemeen
Verleden week vroegen we jullie om aan te geven wat jullie favoriete filmtrilogie is. De winnaar is na een ruim 1.550 stemmen overduidelijk en er bleken slechts drie trilogieën echt in de smaak te vallen.

De winnaar is niet geheel onverwacht Peter Jacksons The Lord of the Rings-trilogie. Met maar liefst 31 procent van de stemmen blijft het de achtervolgers ruimschoots voor. Opvallend is dat de onlangs afgesloten The Hobbit-trilogie op slechts één procent uitkomt.

De tweede en derde stek zijn voor de originele Star Wars-trilogie (Episode IV-VI) en Christopher Nolans The Dark Knight-trilogie. De twee filmreeksen kwamen uit op respectievelijk zestien procent en veertien procent. De The Dark Knight-trilogie is van de onderstaande Top 10 de meest recente trilogie.

1. The Lord of the Rings - 31%
2. Star Wars (Episode IV-VI) - 16%
3. The Dark Knight - 14%
4. The Godfather 6%
5. Back to the Future 6%
6. Indiana Jones (originele trilogie) 5%
7. Toy Story 3%
8. - 10. Vier trilogieën met 2% - zie hier

Overigens bleek uit de reacties dat er bepaalde trilogieën werden gemist in de selectie van 35 titels. Van deze krijgt de (originele) Alien-trilogie bij deze een eervolle vermelding. Deze had er inderdaad tussen mogen staan.


13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Terechte winnaar vind ik :W Een van de weinige trilogieën waarbij iedere film gewoon goed is! Star Wars vind ik ook een terechte nr. 2 Smiley face

benjamin

Avatar

Deze keer vind ik het alleen maar logisch dat enkele grote namen bovenaan eindigen, en LOTR lijkt een zeer terechte winnaar.

Ed Crane

Avatar

Film Totaal "Overigens bleek uit de reacties dat er bepaalde trilogieën werden gemist in de selectie van 35 titels. Van deze krijgt de (originele) Alien-trilogie bij deze een eervolle vermelding. Deze had er inderdaad tussen mogen staan."


T+)

DeMuizenkoning

Avatar

Ereptile "Terechte winnaar vind ik :W Een van de weinige trilogieën waarbij iedere film gewoon goed is! Star Wars vind ik ook een terechte nr. 2 Smiley face"


Inderdaad terecht! :Y voor de rest sowieso een erg nette top tien!

Vleeshaak

Avatar

Hoezo had de Alien trilogie er tussen mogen staan? Er zijn er 4 gemaakt, duidelijk een kwartet.

Ed Crane

Avatar

Vleeshaak "Hoezo had de Alien trilogie er tussen mogen staan? Er zijn er 4 gemaakt, duidelijk een kwartet."


Omdat er meerdere reeksen in stonden waarbij meer dan drie films zijn gemaakt, maar waarbij er ooit sprake was van drie films die samen een trilogie/ meer een eenheid vormden. Als de eerste drie Terminator-films zelfs als trilogie worden gerekend, dan moeten de eerste drie Alien-films zeker als trilogie gelden. Star Wars is anders ook geen trilogie maar een sextet (and counting...), Indiana Jones is ook geen trilogie maar een kwartet etc. Bij Alien vormen de eerste drie films meer een eenheid met wat toen was bedoeld als een einde, de vierde is meer een poging tot een nieuwe start, maar verder dan het vierde deel kwam die herstart niet.

Papandreas

Avatar

Wederom een misleidende subtekst:

"De top drie bestaat uit de Lord of the Rings, The Dark Knight en Back to the Future-trilogieën."

Ik denk BttF wel en Star Wars niet??
Gelukkig waren ze niet zo dom haha

Over tien jaar ziet dit lijstje er sowieso anders uit aangezien elk bescheiden boek tegenwoordig zowat een trilogy is.

Bram

Avatar

Papandreas "Wederom een misleidende subtekst"

Niet misleidend, maar een fout. Bedankt, aangepast!

StarWars2015

Avatar

Papandreas "
Over tien jaar ziet dit lijstje er sowieso anders uit aangezien elk bescheiden boek tegenwoordig zowat een trilogy is."
Dat lijkt me niet, Star Wars is na 40 jaar nog steeds een van de beste trilogieën, voor velen zelfs de beste. Als er de komende jaren iets aan deze trilogie veranderd, zal dit ten koste van The Dark Knight trilogie gaan, als geheel denk ik dat mensen hier wel snel op uit zijn gekeken.

EKA

Avatar

Eigenlijk kan men beter ook de vraag stellen welke trilogieën je kan blijven kijken. Dat bepaalt voor mij namelijk ook of een trilogie goed is.

The Lord Of The Rings trilogie is fantastisch mooi gemaakt hoor, maar de laatste keer dat ik de "extended editions" heb gekeken, is al weer meer dan een jaar geleden. The Matrix trilogie was ook fantastisch, maar daarbij heb ik ook een beetje het gevoel dat die films voornamelijk top waren in de tijd dat ze uitkwamen.

Voor mij is dé trilogie die ik kan blijven kijken (meerdere keren per jaar zelfs) Back To The Future. Ook al klopt de trilogie misschien wel niet helemaal volgens tijdreispuristen, de films blijven in mijn ogen uitermate vermakelijk en vormen ook een mooi afgerond geheel.

daanjor

Avatar

Terecht Lord of the Rings op de eerste plek! Star Wars is inderdaad het langst het meest populair. Dark Knight snap ik niet echt.. Alien had een grotere impact in zijn tijd.

Vleeshaak

Avatar

Ed Crane "Omdat er meerdere reeksen in stonden waarbij meer dan drie films zijn gemaakt, maar waarbij er ooit sprake was van drie films die samen een trilogie/ meer een eenheid vormden. Als de eerste drie Terminator-films zelfs als trilogie worden gerekend, dan moeten de eerste drie Alien-films zeker als trilogie gelden. Star Wars is anders ook geen trilogie maar een sextet (and counting...), Indiana Jones is ook geen trilogie maar een kwartet etc. Bij Alien vormen de eerste drie films meer een eenheid met wat toen was bedoeld als een einde, de vierde is meer een poging tot een nieuwe start, maar verder dan het vierde deel kwam die herstart niet."


Dat er een hoop filmreeksen onterecht in de lijst staan, wil niet zeggen dat dan ook maar elke reeks er in gezet kan worden. Alien 4 vormt toch echt een behoorlijke eenheid met de eerste 3, het is zelfs een direct vervolg met dezelfde actrice, zelfde setting, zelfde alien en er zat zelfs minder tijd tussen de 3 en de 4e dan tussen de eerste 2. Ik zou zeggen dat er zelfs meer series uit de lijst kunnen worden gehaald. Star Wars is inderdaad een sextet, hoe graag de fanboys de prequels ook willen vergeten. Net als Indy, maar blijkbaar tellen slechte films niet meer mee in de telling van een reeks. Maak de poll over de favoriete filmreeks, dan slaat het tenminste nog ergens op.

Ed Crane

Avatar

Hangt er vanaf hoe strikt je de definitie wilt houden, maar ik persoonlijk denk ik dat een trilogie ook binnen een reeks kan bestaan, als ze een duidelijke drieëenheid vormen. Alien Resurrection speelt zich geloof ik zo'n 500 jaar na het derde deel af, heeft een ander hoofdpersonage (Ripley stierf in het derde deel, dit is een alien-mens-hybride met deels haar herinneringen, maar het is niet Ripley), inhoudelijk ook wat mij betreft (was bedoeld om een afgesloten reeks nieuw leven in te blazen, is inhoudelijk duidelijk een beginnetje dat in een vervolg verder had moeten worden uitgewerkt ) etc. Maar goed, niet om nu een hele discussie over Alien Resurrection te gaan voeren, maar binnen de regels die FT stelt had ie gewoon niet moeten ontbreken.

Het probleem is dat wanneer je een trilogie definieert als dat er in een reeks nooit meer dan drie films mogen zijn gemaakt, vrijwel alles wegvalt wat ooit bekend stond als de beste/ meest populaire trilogieën: Lord Of The Rings, Star Wars, Indiana Jones, binnenkort ook Mad Max etc. Dan moet je Free Willy in de lijst gaan zetten om nog een beetje keuzemogelijkheid te geven ;) (of is daar ook al een derde deel van?)

Predator-trilogie stond er ook niet in?

NieuwsFilm

meest populair