Algemeen

Protest tegen film 'Michiel de Ruyter'

De producenten van de film herkennen zich niet in de kritiek.

door Koen Friederichs op 27.01.2015 om 20:26 in Algemeen
Bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam protesteerden tientallen mensen tegen de film Michiel de Ruyter, die gisteravond in première ging. De actiegroep ‘Michiel de Rover’ verzet zich tegen de verering van de zeevaarder; de ‘VOC-mentaliteit’. Volgens hun staat De Ruyter symbool voor de Nederlandse slavenhandel. “Wij zijn hier vanwege die rotfilm,” vertelt een van de protestanten. “Onze geschiedenis wordt daar niet in verteld, over slavernij wordt niet gepraat. Het is niet mijn geschiedenis en niet de jouwe.”

Een tegengeluid kwam van vijftien ex-mariniers die het juist opnamen voor hun held. De Ruyter richtte 350 jaar geleden het Korps Mariniers op. “Hij heeft ongetwijfeld in opdracht van de toenmalige regering dingen gedaan verbonden aan slavernij. Maar hij heeft ook slaven bevrijd,'' nuanceert de oud-marinier. ”We willen met de betogers het gesprek aangaan.”

De producenten van de film herkennen zich niet in de kritiek. “Voor zover wij weten is de vermeende rol van Michiel de Ruyter bij de slavenhandel geen issue onder historici,” meldt producent Klaas de Jong. “Sterker nog, hij heeft met eigen geld 2500 slaven vrij gekocht."

‘Michiel de Ruyter’, met een hoofdrol voor Frank Lammers (Nachtrit, Rundskop), draait vanaf aanstaande donderdag 29 januari in de Nederlandse bioscopen. Naast Lammers zijn onder andere Rutger Hauer (Turks Fruit, Blade Runner), en Barry Atsma (Loft, Lucia de B.) te zien in de film.

24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Roeltje

Avatar

*zucht*

Het is maar een film jongens.

blijfaandegang

Avatar

Het jaar +\-1640..
Hoezo oude koeien uit de sloot halen.
ga toch eens verder met het leven stelletje jankerts.

Pete_027

Avatar

Mensen met teveel vrije tijd:O

Volksplein

Avatar

Slavernij roepen is naast racisme roepen het nieuwe toverwoord geworden bij deze totaal malloten.

jaime91

Avatar

Ik sluit me bij bovenstaande reacties aan. Ik vind dit zo belachelijk dom dat ik er bijna geen woorden voor heb hoe dom ik dit vind.

Inderdaad, het is maar een film. Ik ben niet heel goed bekend met het verhaal van de Ruyter maar dat maakt ook niks uit. De taak van de makers van de film is om te entertainen niet om een zo waarheidsgetrouwe film te maken. Het is geen documentaire. Daarnaast is het de visie van de makers. Zij zien Michiel de Ruyter als held, zij willen hem als held neerzetten dat is dat hun goede recht.

Je kan het daar niet mee eens zijn, prima dat is hun goede recht maar om spandoeken en weet ik het allemaal te gaan maken en vervolgens te gaan protesteren tegen de film vind ik heel overdreven. En ik vind dat die mensen zich ook gigantisch voor joker zetten. Ga dan gewoon niet naar die film, geef je geld gewoon uit aan iets anders.

Deniro

Avatar

Beroepsactivisten die in de nadagen van de Zwarte-Piet discussie heel nodig een andere festiviteit moeten verstoren. Maar in tegenstelling tot Zwarte Piet (waar ik persoonlijk neutraal in sta, zover dat kan) hebben ze hier eigenlijk geen enkele reden voor. Want:
- er is gewoon geen (hard) bewijs dat de Ruyter iets met de slavenhandel te maken heeft gehad
- het is een focking Film over de Ruyter waarin details (die dus niet bewezen zijn) niet verteld hoeven te worden.
- bijna elk historisch figuur van voor 1900 had een minder goed wereldbeeld als wij en dacht op een bepaalde manier over zwarten en handelde daarnaar. (slavernij afschaffer Lincoln bijv. had zelf slaven en had een grote afkeer van zwarten)

Michiel de Ruyter is wel de laatste van alle Nederlandse historische figuren die je met de slavernij in verband moet brengen. Het is heel ver gezocht

benjamin

Avatar

Klein detail, maar merkt iemand anders iets vreemd aan het concept van betogen op basis van de inhoud van een film tijdens de première van die film?

Olrik

Avatar

Wat een onzin... Volgens mij is het hoofdthema van deze film geen slavernij en focust de film zich daar helemaal niet op. Mensen moeten zich gewoon niet zo druk maken om dit soort stomme dingen.

McGraig

Avatar

Smiley face Laat die mensen toch lekker. Overigens is de kans groot dat ze nog een punt hebben ook maar het enige dat ze feitelijk bereiken is het verschaffen van extra publiciteit aan de film. Roel Reine en Klaas de Jong zullen ze dankbaar zijn voor het steuntje in de rug.

Het zal me overigens benieuwen of het een goede film is. Reine heeft alleen nog maar B-films gemaakt met een budget dat vaak nog hoger was dan van wat in Nederland een mega productie is. Hij komt in interviews over als een sympathieke vent die weet wat hij doet. Dit is blijkbaar zijn eerste project waar hij volledig achter staat en het voorgaande zag hij als lesmateriaal

Spider-fan

Avatar

We moeten hem juist dankbaar zijn. Hij is toch de uitvinder van al dat lekker broodbeleg, zoals chocolade hagel, vlokken, vruchtenhagel en (gestampte) muisjes?

Frietgezicht

Avatar

jaime91 "Ik sluit me bij bovenstaande reacties aan. Ik vind dit zo belachelijk dom dat ik er bijna geen woorden voor heb hoe dom ik dit vind.

"Heel verhaal daarna haha :+

Brein8998

Avatar

Ik zou willen dat er mensen gingen protesteren tegen Transformers

YOLO

Avatar

jaime91 "Ga dan gewoon niet naar die film, geef je geld gewoon uit aan iets anders."
Goed advies. T+)

KeesjeNL

Avatar

Spider-fan "We moeten hem juist dankbaar zijn. Hij is toch de uitvinder van al dat lekker broodbeleg, zoals chocolade hagel, vlokken, vruchtenhagel en (gestampte) muisjes?"
In vruchtenhagel zitten gelige friemels, wat natuurlijk zeer racistisch is tegenover onze (van oorsprong) Aziatische medelanders. Verbieden die handel duizend maal sorry zeggen:-S:9!

FilmMaster

Avatar

Ik las juist dat ie 2500 slaven heeft vrijgekocht of is dat dan niet waar volgens hun?

Banned

Avatar

Nja als mensen veel tijd hebben krijg je dit…

Chris23

Avatar

Nu het toch over slavernij gaat;
Toen ik op school zat heb ik met het vak geschiedenis geen een les gehad over wat Holland allemaal geflikt heeft in Suriname, Indonesie, Curasou, de Antillen en Nieuw-Guinea enz.(Niks hoe het allemaal zit met b.v. Molukkers of waarom er Javanen enz. in Suriname wonen enz.)


Was dat alleen op mijn school?

jezus

Avatar

De producenten wrijven in hun handjes met deze aandacht, je zou bijna gaan denken dat dit door hun bedacht is.

Planethugo

Avatar

benjamin "Klein detail, maar merkt iemand anders iets vreemd aan het concept van betogen op basis van de inhoud van een film tijdens de première van die film?"
dat vraag ik me ook af ja, hebben ze een screener ofzo gekregen :P

MovieWanker

Avatar

Stelletje domme achterlijke heikneuters. Gewoon geen podium geven zijn ze zo weg met hun hun geleuter. Ik zou zeggen maak je nuttig en ga een baan zoeken! Maar dat gaat waarschijnlijk nog een hele opgave worden met zo`n laag IQ.

Vleeshaak

Avatar

De mensen kunnen de film nog niet hebben gezien, maar toch protesteren ze er tegen. Logica?

TheLoneWolf

Avatar

Toch wel ironisch dit. Áls de Ruyter al iets met de slavernij te maken had en als dat terug was gekomen in de film, hadden ze alsnog lopen protesteren omdat de Ruyter dan zogenaamd in te kwaad daglicht werd neergezet Ach ja, in Nederland is het ook niet snel goed.

NieuwsFilm

meest populair