POLL: Terugkerende geheim agenten in films

Van James Bond tot... Austin Powers. Welke 'secret agent' is jouw favoriet?

Enkele dagen geleden hoorden we dat Mission: Impossible 5 vijf maanden eerder in de bioscoop verschijnt. Goed nieuws voor de fan van de geheim agent Ethan Hunt. In deze POLL zetten we elf geheim agenten op een rij die al in meerdere films te zien zijn geweest.

Als eerste maar gelijk een korte introductie van twee bekende komedie-varianten Austin Powers en Johnny English, uit respectievelijk de drie Austin Powers-films en twee Johnny English-films. Beide geheim agenten zijn in min of meerdere mate gebaseerd op de bekende(re) "echte" geheim agenten. Overigens ging geheim agent Derek Flint hen voor in twee James Bond-parodieën, met Our Man Flint als eerste film.

Ook Agent J (Will Smith) en Agent K (Tommy Lee Jones) zijn geheim agenten, werkend voor MIB (Men in Black). Ze zijn gebaseerd op personages uit de comics van Lowell Cunningham en waren tot op heden te zien in drie films. Net als bovenstaande komedie-varianten duiken de MIB-agenten op in een andere genre dan onderstaande geheim agenten.

De bekendste en zeker de geheimagent die het vaakst in films opduikt is James Bond. Het personage van Ian Fleming werd door meerdere acteurs gespeeld en was voor het eerst succesvol in de film Dr. No (1962). Dit jaar zien we 007 in Spectre. Ook Tom Clancy's Jack Ryan werd door meerdere acteurs gespeeld. De CIA-agent dook op in vijf films, de laatste keer in Jack Ryan: Shadow Recruit (2014).

Een andere grote en geliefde geheim agent is Jason Bourne, bedacht door Robert Ludlum. Matt Damon vertaalde het personage reeds drie keer naar het witte doek en volgend jaar zomer verschijnt een vierde film. Misschien wel even bekend of in ieder geval succesvol is Ethan Hunt, een origineel filmpersonage uit de verfilmingen van de gelijknamige tv-serie uit de jaren 70. Deze zomer verschijnt Hunt in het nog titelloze Mission: Impossible 5. Bryan Mills is bekend uit de Taken-films. Mills is een oud-CIA agent en past zijn vaardigheden wat lukraker toe dan zijn meer behouden collega's.

En dan is er nog Harry Palmer. Deze geheim agent is waarschijnlijk voor velen een stuk minder bekend. Het personage van Len Deighton werd zes keer gespeeld door Michael Caine. Vier films verschenen tussen 1965 en 1976 en in 1995 en 1996 verschenen nog twee delen. In Austin Powers in Goldmember (2002) en het aanstaande Kingsman: The Secret Service geeft Caine gestalte aan personages die knipogen naar Palmer.

Nogmaals, deze POLL gaat over terugkerende geheim agenten! Laat op de gebruikelijke plaats je reactie achter.

Succes met stemmen
De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.



NieuwsFilm

meest populair