'Gigi'- acteur Louis Jourdan overleden

Speelde onder meer in 'Madame Bovary', 'Octopussy' en 'The Swan'.

Louis Jourdan, een van de grote filmsterren van de jaren veertig en vijftig is op 93- jarige leeftijd overleden. De Fransman met een rol in Alfred Hitchcocks The Paradine Case en werd een internationale superster met zijn hoofdrol in het met Oscars overladen Gigi.

Na zijn doorbraak in Hollywood speelde hij jarenlang de rol van charmante minnaar tegenover tal van de grootste sterren van zijn tijd. Zo was hij te zien in het prachtige Letter from an Unknown Woman met Joan Fontaine, Madame Bovary als Rodolphe Boulanger met Jennifer Jones in de titelrol en bracht hij in The Swan het hoofd van Grace Kelly op hol. Hij liet echter ook zien een slechterik te kunnen spelen, zoals hij deed in de Bond- film Octopussy.

In de musical Gigi speelde hij de man, waar de jonge Gigi de courtisane voor leert te worden. Hij raakt echter verliefd op haar, iets dat hij tot uiting brengt in het nummer getiteld Gigi. Jourdan zelf vond deze rol echter niet het hoogtepunt van zijn carrière. Hij zei later dat de film mooie rollen bevatte voor Leslie Caron en Maurice Chevalier, maar zijn personage maar vlak was. Jourdan vond dat in zijn vijftien jaar als leading man, hij vaak getypecast werd. "Elke acteur die [naar Hollywood] komt met een accent krijgt automatisch de rol van minnaar," zei hij ooit. "Ik wilde niet eeuwig lieve woordjes fluisteren in het oor van een vrouw."

Jourdan kreeg twee sterren op de Hollywood Walk of Fame en in 2010 ontving hij de Legion D'Honneur, de hoogste eer die aan Fransen kan worden toebedeeld. Jourdan was zestig jaar lang getrouwd Berthe Frederique Jourdan, zij overleed vorig jaar.



NieuwsFilm

meest populair