Algemeen

Hoe goed voorspelden wij de Oscars 2015?

En deden we het beter dan verleden jaar?

door Bram de Groot op 24.02.2015 om 10:33 in AlgemeenGisteren werd bekend dat Birdman de grote winnaar was tijdens de uitreiking van Oscars tijdens de 87e Academy Awards. Voorafgaand aan de show plaatsten we de poll Oscars 2015 en nu kijken we terug op het resultaat.

De meest opvallende uitkomst is dat de stemmende FilmTotaal'ers enorm verdeeld waren over welke film de Oscar voor Beste film zou gaan winnen. Uiteindelijk kregen Birdman en Boyhood op de kop af evenveel stemmen! Overigens geen wonder. Boyhood werd langere tijd gezien als de gedoodverfde winnaar en ontving eerder onder meer de BAFTA en Golden Globe voor Beste film.

Bijna dezelfde situatie ging op voor Beste regisseur. Met één stem meer wezen de stemmers Boyhood-regisseur Richard Linklater aan als de persoon die het beeldje in ontvangst mocht nemen. Uiteindelijk bleek het Birdman-collega Alejandro Gonzalez Iñárritu die het podium besteeg.

Bij de andere Big Five-categorieën was er meer geluk. Met enkele stemmen meer dan The Grand Budapest Hotel (30%) werd het originele script van Birdman (33%) tot verwachte overwinnaar aangewezen en het was vrij snel duidelijk dat Julianne Moore werd gezien als Beste actrice. De beste acteur bleek weer niet juist voorspeld. Zo'n 41 procent zag het beeldje naar Michael Keaton gaan, maar uiteindelijk werd de Oscar overhandigd aan een andere favoriet, Eddie Redmayne (25%).

Over de vijf extra opgenomen categorieën kunnen we kort zijn. Alle winnaars werden juist voorspeld!

Conclusie: Als FilmTotaal'ers hebben we zeven van de tien opgenomen categorieën goed voorspeld. Een half puntje kan toegekend worden aan het feit dat het een gelijkspel werd bij de belangrijkste categorie. Hiermee scoren we anderhalve punt beter dan in 2014. Verleden jaar werden namelijk zes van de tien categorieën goed voorspeld. Op naar 2016!2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

jaime91

Avatar

De oscars waren voor een deel te voorspellen maar wisten mij ook voor een (klein) gedeelte te verassen. Bij beste film twijfelde ik ook onwijs tussen Boyhood en Birdman en toen de regisseur van Birdman uiteindelijk best director won, verwachte ik dat Boyhood er met beste film vandoor zou gaan. Omdat de Oscars er toch om bekend staan de prijzen netjes te verdelen onder al die films. Al gebeurt af en toe wel eens dat er films met ontzettend veel Oscars naar huis gaan.

En Birdman was dit jaar toch de grote winnaar omdat die film de belangrijkste awards won maar toch werden ook dit jaar de prijzen netjes verdeeld. Iedere film kreeg wel iets.

Hetgeen wat ik verrassend vond was Eddie Redmayne als beste acteur en Big Hero 6 als beste animatiefilm. Voor beste acteur had ik Michael Keaton verwacht, ik was er bijna zeker van en bij animatie ging ik voor How to train your dragon 2. Nu heb ik veel van de Oscar genomineerde films (nog) niet gezien maar wat ik zag van Redmayne heeft hij het wel verdient.

En dan is het natuurlijk ook heel leuk om te zien hoe blij hij ermee was. Sowieso waren er wel veel goede speeches bij de Oscars dit jaar, en ook de muziek was erg goed. Neil Patrick Harris heeft veel kritiek gekregen waar ik me in kan vinden maar het niet helemaal mee eens ben. Hij was een prima host al mag het wat de humor betreft wel wat grover alla Ricky Gervais of Seth Mcfarlane. Of wat meer show alla Hugh Jackman. En zijn grap met zijn koffertje was teleurstellend.

Hij was een prima host, alleen het mag wat gedurfder, wat korter en die vrouw van de Academy had ook geschrapt mogen worden. Maar over het algemeen prima Oscars.

Annefleur

Avatar

Met Ed als beste acteur was ik tevreden, maar verder vond ik het allemaal niet zoveel aan. Ik snap niet wat men zo goed vindt aan Birdman? Ik vond hem best vervelend en dat gedrum vond ik soms zelfs enorm irritant. Uiteraard een persoonlijke mening.
Verder vond ik de uitreiking erg saai en was het echt een avond puur voor de genomineerde. Jammer dat er geen show was. Vond de uitreiking met Hugh Jackman als host en Ellen Degeneres wel de leukste van de afgelopen jaren! Smiley face (wat ik me kan herinneren haha).

NieuwsFilm

meest populair