FEATURED: De weg naar Marvels 'Avengers: Age of Ultron'

Wat gebeurde er tot nu toe in Phase 2 van het Marvel filmuniversum?

Let op! Artikel bevat spoilers.

Nog maar twee weken en dan is het moment waar veel Marvel-fans op gewacht hebben daar; Joss Whedons Avengers: Age of Ultron gaat dan in première. Omdat er natuurlijk veel gebeurd is in de films tussen The Avengers en Age of Ultron in, hebben we de gebeurtenissen en hun verbinding met die laatste film, hieronder uiteen gezet. Verder bespreken we in deze special nog de plaats van de oude bekenden en nieuwe personages in de film.

Iron Man 3


Iron Man 3 is de eerste Marvel-film die verscheen na het enorm succesvolle The Avengers. De film speelt zich zes maanden na de Slag om New York af en laat zien hoe Tony Stark (Robert Downey Jr.) probeert om te gaan met de nieuwe realiteit. Hij lijdt aan post-traumatische stressstoornis en weet niet meer zeker wat het betekent om superheld te zijn. Als dan een nieuwe vijand, onder de naam Mandarin (Ben Kingsley) opdoemt, moet Stark de problemen zien te overkomen. Aan het einde van de film, zien we Stark de Iron Man-pakken vernietigen en laat hij de Arc reactor uit zijn borstkas verwijderen. Zo lijkt het erop dat hij gestopt is als superheld, maar de after credits-scène laat zien dat hij in contact staat met Mark Ruffalo's Bruce Banner.


Thor: The Dark World


Thor: The Dark World is de tweede film die uitkwam in Marvels Phase Two. Ditmaal een bredere opzet, want de film speelt zich af op een aantal planeten, waaronder Asgard. Centraal staat de strijd tussen Thor (Chris Hemsworth) en de Dark Elves, een mythisch ras dat onder leiding van Malekith (Christopher Eccleston) probeert het universum te vernietigen. En daarvoor maken ze gebruik van een nieuw geïntroduceerde Infinity Stone, de Aether. De strijd brengt Thor en Malekith uiteindelijk naar de Aarde, waar Thor zijn liefje Jane Foster (Natalie Portman) weer ziet. Aan het einde besluit hij zijn vader (Anthony Hopkins) niet op te volgen als heerser van Asgard en gaat hij op de Aarde wonen. In Age of Ultron kan hij de hamer dus makkelijk oppakken.


Captain America: The Winter Soldier


De gebeurtenissen in Captain America: The Winter Soldier hebben waarschijnlijk de grootste impact op Age of Ultron. In deze film volgen we Captain America (Chris Evans) in zijn strijd tegen de mysterieuze Winter Soldier (Sebastian Stan). Die werkt voor Hydra, een organisatie die geïnfiltreerd is in S.H.I.E.L.D., de machtige spionageorganisatie onder leiding van Nick Fury (Samuel L. Jackson). Samen met Black Widow (Scarlett Johansson) brengt hij Hydra en daarmee ook S.H.I.E.L.D. ten val. Verder worden in de after credits-scène van deze film nog drie personages onthuld. Het betreft slechterik Baron von Strucker (Thomas Kretschmann) en de tweeling Quicksilver (Aaron Johnson) en Scarlet Witch (Elizabeth Olsen).


Guardians of the Galaxy


Guardians is de film die de kleinste verbinding met Age of Ultron heeft. In plaats daarvan wordt de basis gelegd voor avonturen die zich in Phase Three van het Marvel filmuniversum af spelen. Centraal in deze film staat de man Peter Quill (Chris Pratt), die als kind van de Aarde ontvoerd werd door een groep huurlingen. Quill moet the Orb stelen en naar zijn opdrachtgever brengen. Dat blijkt de Kree Ronan (Lee Pace) te zijn, die van plan is genocide te plegen. Aan Quill en de huurlingen Gamora (Zoe Saldana), Rocket Raccoon (Bradley Cooper), Drax the Destroyer (Dave Bautista) en Groot (Vin Diesel) de taak hem daarvan te weerhouden. Een bijrol is er voor Thanos (Josh Brolin), wiens Chitauri de Aarde in The Avengers aanvielen.


Avengers: Age of Ultron


Het is technologie van de Chitauri, waarmee Tony Stark in deze film een zelfbewuste robot creëert. Die robot moet wat werk van de Avengers uit handen nemen, want zij hebben het sinds de val van S.H.I.E.L.D. maar druk. De superhelden proberen in deze film Hydra op te rollen en kunnen wel wat rust gebruiken. Aan robot Ultron (James Spader) de taak wat van die rust te brengen. Hij ziet het echter heel anders en denkt dat er een einde gemaakt kan worden aan het geweld, door de mensheid uit te roeien.Het leidt tot een strijd waarbij de Avengers het niet alleen tegen Ultron, maar ook tegen elkaar opnemen. Daarbij komen de Avengers de tweeling Quicksilver (Johnson) en Scarlet Witch (Olsen) tegen en Vision (Paul Bettany).

Nu meer duidelijk is over de tijdlijn van de films in Phase Two, kan nog gekeken worden naar de personages in Age of Ultron. Hieronder bespreken we tien superhelden die een rol spelen in de tweede Marvel-film van regisseur Joss Whedon. Daarbij concentreren we ons op de plek die zij (waarschijnlijk) krijgen in zijn film.

Bekijk de afbeelding

Tony Stark / Iron Man (Robert Downey Jr.)


De plannen van Tony Stark vormen de aanleiding voor de gebeurtenissen in Age of Ultron. Sinds de val van S.H.I.E.L.D. is hij de geldschieter van de Avengers. Om hen rust te gunnen, richt hij de Iron Legion op, geleid door de zelfbewuste robot Ultron. Tony moet uiteindelijk verantwoording afleggen en er zal door hem een tweedeling ontstaan tussen de Avengers.


Bekijk de afbeelding

Steve Rogers / Captain America (Chris Evans)


Captain America gaat het zwaar krijgen in de film. Eén van de trailers toonde al een gebroken schild van de supersoldaat, terwijl dat gemaakt is van het sterkste metaal op Aarde. Vooral het gebrek aan leiderschap is moeilijk voor hem, want Cap heeft juist vastigheid nodig, liet acteur Chris Evans recent weten.


Bekijk de afbeelding

Thor (Chris Hemsworth)


De Aarde is in Age of Ultron zijn thuis, maar zal dat mogelijk niet lang blijven. Thor ziet volgens acteur Chris Hemsworth dat de bedreiging die af gaat van Ultron, deel uitmaakt van een groter geheel. Misschien dat hij dus heel snel weer zal vertrekken van de Aarde, bijvoorbeeld terug naar thuisplaneet Asgard.


Bekijk de afbeelding

Bruce Banner / Hulk (Mark Ruffalo)


Er zou vooral nadruk komen te liggen op de verhouding met zijn alter ego, de Hulk. De twee beheersen elkaar meer dan ooit tevoren. In de trailers lijkt het er verder op dat hij zich afzondert van de andere Avengers en dat er iets met hem aan de hand is. Daar komt nog bij dat er een verhouding met Black Widow lijkt te zijn.


Bekijk de afbeelding

Natasha Romanoff / Black Widow (Scarlett Johansson)


Een standalone film zit er niet in voor haar en dus wordt het verleden van Black Widow op andere manieren verkend. In Age of Ultron zou haar complexe en duistere achtergrondverhaal eindelijk verteld worden en krijgt ze een grotere rol dan ooit tevoren. Johanssons personage komt er niet heel goed af, naar het schijnt.


Bekijk de afbeelding

Clint Barton / Hawkeye (Jeremy Renner)


Hawkeye heeft ook nooit een eigen film gekregen en is al een hele tijd niet meer te zien geweest in Marvel-films. Waar hij in The Avengers vooral slechterik was, krijgt Renners personage eindelijk de kans om te schitteren als held. De film moet volgens Renner tonen waarom hij denkt, zoals hij denkt. En hij krijgt een grotere rol.


Bekijk de afbeelding

Ultron (James Spader)


Ultron wordt gemaakt door Tony Stark, om de Aarde te beschermen en het vuile werk voor de Avengers op te knappen. Maar erg vrolijk wordt hij daar niet van en hij keert zich tegen de superhelden. Dat zou volgens de merchandise voor de film komen, doordat hij gemaakt is met Chitauri-programmatuur.


Bekijk de afbeelding

Wanda Maximoff / Scarlet Witch (Elizabeth Olsen)


In eerste instantie werkt deze dame samen met Ultron. Ze bezit magische kwaliteiten en kan mensen met gemak hypnotiseren en objecten bewegen met haar wil. Mentaal gezien, is ze niet helemaal van de wereld, wat vooral te wijten zou zijn aan haar moeizame omgang met haar superkrachten. Dat leren, vormt deel van haar verhaal.


Bekijk de afbeelding

Pietro Maximoff / Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson)


Ook Pietro werkt in eerste instantie samen met Ultron. Hij kan zich op bovenmenselijke snelheden voortbewegen en is vooral veel te beschermend tegenover zijn zuster. Zijn voornaamste motivatie ligt daar en hij zou grote woede met zich meedragen. Dat komt voort uit 't feit dat ze als kind door hun ouders achtergelaten werden.


Bekijk de afbeelding

The Vision (Paul Bettany)


Eén van de grootste mysteries van de film is The Vision. Hij wordt gemaakt door Ultron en zou zich in eerste instantie dan ook achter hem scharen. Maar Vision voelt een bepaalde verantwoordelijkheid ten opzichte van een reeks personages in de film, waaronder Scarlet Witch. Wellicht dat die behoefte hem naar het andere kamp brengt.


NieuwsFilm

meest populair