Algemeen

Internationale filmcritici benoemen 'Mad Max: Fury Road' tot beste film van het jaar

Andere genomineerden waren films als Taxi, The Assassin en Son of Saul.

door Jim Pedd op 02.09.2015 om 12:53 in Algemeen
Regisseur George Millers post-apocalyptische actiefilm Mad Max: Fury Road is door de International Federation of Film Critics (FIPRESCI), de vereniging van internationale filmcritici, verkozen tot de beste film van het jaar. Daarmee verslaat de actiefilm meer arthouse-achtige films als Taxi, The Assassin en Son of Saul, waarvan gedacht werd dat ze meer kans zouden maken op de prijs.

Mad Max: Fury Road dient als vervolg op de oorspronkelijke trilogie, waarin Mel Gibson de hoofdrol speelde. Deze film, die zijn première in mei tijdens het Filmfestival van Cannes beleefde, had hoofdrollen voor Charlize Theron en Tom Hardy. Laatstgenoemde nam de titelrol van Gibson over.

”Je zou me omver geduwd kunnen hebben met een veertje!,” aldus Miller in een statement. ”Het is geweldig om zoveel critici te hebben die onze gezamenlijke werkzaamheden op deze manier erkennen.”

De FIPRESCI Grand Prix wordt op 18 september tijdens het San Sebastian Film Festival uitgereikt.

37 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Is het niet wat vroeg al de beste film van het jaar te bekronen?

brawljeff

Avatar

benjamin "Is het niet wat vroeg al de beste film van het jaar te bekronen?"


Inderdaad. Gaat dit over de beste film van dit kalenderjaar of de beste film sinds het festival van vorig jaar? (dus de beste film van een heel jaar)

Als het dat eerste is, vind ik Mad Max een terechte winnaar.

Straka

Avatar

De prijs is voor films met een release vanaf 1 juli 2014. De prijs heeft de naam FIPRESCI Gran Prix en is dus niet een traditionele "einde van het jaar"-prijs. De beste film van het jaar in titel is dus een beetje misleidend.

Banned

Avatar

Overdrijven is ook een vak.

horizon

Avatar

Alleen maar omdat Miller een oudgediende is. Fury Road is echt niet meer dan een 5/10.
Saaie repeterende actie. Na de zandstorm was het kruid verschoten. Beste aan de film waren Hardy en de flashbacks.

adofmirosch

Avatar

Overhypte film van het jaar.

DeMuizenkoning

Avatar

brawljeff "Inderdaad. Gaat dit over de beste film van dit kalenderjaar of de beste film sinds het festival van vorig jaar? (dus de beste film van een heel jaar)

Als het dat eerste is, vind ik Mad Max een terechte winnaar."


Denk inderdaad eerder de tweede mogelijkheid, je kan moeilijk zeggen beste film van het jaar als we nog een paar maanden te gaan hebben, maar hoe dan ook, vind het wel verdient, vind het een van de beste actie films aller tijden!

benjamin

Avatar

horizon "Alleen maar omdat Miller een oudgediende is. "
De verklaring dat mensen de film goed vonden was weer te simpel zeker.

adofmirosch

Avatar

horizon "Alleen maar omdat Miller een oudgediende is. Fury Road is echt niet meer dan een 5/10.
Saaie repeterende actie. Na de zandstorm was het kruid verschoten. Beste aan de film waren Hardy en de flashbacks."


Inderdaad, op een gegeven moment was de actie te eentonig.

horizon

Avatar

benjamin "De verklaring dat mensen de film goed vonden was weer te simpel zeker."

In het geval van deze prijs: ja.

Overdreven gehypte film. Gelukkig zie je dat bij meesten de waardering naar beneden gaat als ze de film een tweede keer kijken.

JamesBond

Avatar

horizon "Gelukkig"


Nogal misplaatst dit woord... Komt een beetje over alsof je vindt dat mensen de film geen hoog cijfer mogen geven...

benjamin

Avatar

horizon "In het geval van deze prijs: ja."
En dat alles omdat je er dan mee geconfronteerd wordt dat veel mensen een andere mening hebben?
horizon "Gelukkig zie je dat bij meesten de waardering naar beneden gaat als ze de film een tweede keer kijken."
En wie zijn die zogenaamde 'meesten' dan?

horizon

Avatar

Ja, ja en ja. ;)

Dat wat ik zoal tegenkom op het gevaarlijke interweb.

FilmMaster

Avatar

Het jaar is nog niet voorbij. Vind Mad Max 4 behoorlijk overgewaardeerd.

Frietgezicht

Avatar

benjamin "Is het niet wat vroeg al de beste film van het jaar te bekronen?"


We kregen pas betaald als we film hadden gekozen dus we hadden geen zin meer om te wachten. Was een lastige keuze maar een film met zoveel actie als winnaar kiezen was voor ons ook een zeldzaamheid.

Infje

Avatar

Blijft grappig hoe iemand zijn mening altijd als waarheid tracht te verkopen. Met ruim 300.000 stemmen op IMDB, die een 8,3 als rating geven, plus een 89 rating op Metacritic en 97%/88% rating op Rotten Tomatoes kan je toch wel stellen dat de film het verdient. Maar goed....

FilmMaster

Avatar

Infje "Blijft grappig hoe iemand zijn mening altijd als waarheid tracht te verkopen. Met ruim 300.000 stemmen op IMDB, die een 8,3 als rating geven, plus een 89 rating op Metacritic en 97%/88% rating op Rotten Tomatoes kan je toch wel stellen dat de film het verdient. Maar goed...."

Onzin....

Paranoid

Avatar

FilmMaster "Onzin...."


Bedankt voor uw bijzonder sterke weerlegging.

JamesBond

Avatar

FilmMaster "Onzin...."


Ok.

Glennekeeeee

Avatar

Voor mij persoonlijk niet echt terecht want vond het maar een matige bedoening. Had er echt véél meer van verwacht
maar blijkbaar vonden de meeste critici en publiek het wel een geweldige film dus kan er wel inkomen al is beste film (oscarkandidaten etc van vorig jaar worden toch ook meegerekend want de meeste komen pas november 2014 ofzo uit) misschien toch écht te hoog gegrepen. Nuja, dat vind ik

JamesBond

Avatar

Glennekeeeee "voor mij persoonlijk niet echt terecht want vond het maar een matige bedoening. Had er echt véél meer van verwacht
maar blijkbaar vonden de meeste critici en publiek het wel een geweldige film dus kan er wel inkomen al is beste film (oscarkandidaten etc van vorig jaar worden toch ook meegerekend want de meeste komen pas november 2014 ofzo uit) misschien toch écht te hoog gegrepen. Nuja, dat vind ik"


Kijk, en als iemand het zo zegt vind ik het helemaal goed T+)

kingcreole

Avatar

Heerlijke film..lekker overdreven.
Het voelde voor mij als 1 lange actiescene

YOLO

Avatar

FilmMaster "Onzin...."
....want?

SeanDeNiro

Avatar

Infje "Blijft grappig hoe iemand zijn mening altijd als waarheid tracht te verkopen. Met ruim 300.000 stemmen op IMDB, die een 8,3 als rating geven, plus een 89 rating op Metacritic en 97%/88% rating op Rotten Tomatoes kan je toch wel stellen dat de film het verdient. Maar goed...."
|||De Telegraaf en TRL4 zijn ook de grootste in hun soort. Of het ook de beste zijn waag ik zeer ernstig te betwijfelen.
Ik heb de film gekeken door alle geweldige recensies (ook alhier). Wat een verschrikkelijk butfilm. Totaal geen verhaal of diepgang. Een vier en dan ben ik nog mild.
Over smaak valt niet te twisten; over kwaliteit des te meer. Deze film kan niet in de schaduw staan van de drie voorgangers.

M0vieFreak

Avatar

Een van de beste actiefilms die ik ooit heb gezien!

Ed Crane

Avatar

En terecht! :+

Xenolicker

Avatar

Ik ben blij dat een 3D film gewonnen heeft maar over het algemeen moet je niet teveel waarde hechten aan de mening van de filmcritici; voor je het weet zit je naar "Black Swan" te kijken, een film die er uitziet of dat 'ie opgenomen is met een mobiele telefoon uit de jaren 90... waar heb die fles wijn nou gelaten...?

Glennekeeeee

Avatar

Xenolicker "Ik ben blij dat een 3D film gewonnen heeft maar over het algemeen moet je niet teveel waarde hechten aan de mening van de filmcritici; voor je het weet zit je naar "Black Swan" te kijken, een film die er uitziet of dat 'ie opgenomen is met een mobiele telefoon uit de jaren 90... waar heb die fles wijn nou gelaten...?"


Nu heeft iedereen zijn eigen mening en moet die gerespecteerd worden maar die meningen van jou zijn de meest van de pot gerukte meningen die ik al heb gelezen...

Rorschach

Avatar

..maar we kunnen het er wel allemaal over eens zijn dat Mad Max: Fury Road een kwalitatief betere actiefilm is dan bijvoorbeeld Transformers of TMNT, toch? =)

Muufley

Avatar

Banned "Overdrijven is ook een vak."


Zeveren ook.

Muufley

Avatar

FilmMaster "Onzin...."


Hetb feit dat je enkel dit als repliek kan opdienen zegt genoeg. Probeer het nog eens.

horizon

Avatar

Rorschach "..maar we kunnen het er wel allemaal over eens zijn dat Mad Max: Fury Road een kwalitatief betere actiefilm is dan bijvoorbeeld Transformers of TMNT, toch? =)"

Ja, ik hap. Smiley face

Natuurlijk is Transformers een betere film dan Mad Max. Een dynamische actie film met afwisseling ten opzichte van een (na 25min) statische repeterende actiefilm. En ja, Mad Max, gebruikt ook CGI. ;)

adofmirosch

Avatar

Wat vinden jullie dan zo geweldig aan de volledige mad max Fury Road film.
Of vinden jullie de actie niet eentonig worden & en verhaal dat te snel gaat.

Roeltje

Avatar

horizon "Natuurlijk is Transformers een betere film dan Mad Max. Een dynamische actie film met afwisseling ten opzichte van een (na 25min) statische repeterende actiefilm. En ja, Mad Max, gebruikt ook CGI. ;)"


Ik heb Fury Road nog niet gezien, maar ik moet zeggen dat Transformers films ook wel repetitief kunnen zijn. Ik kan de Transformers films wel waarderen en heb ze ook allemaal gezien, maar de gevechten tussen de robots zien er allemaal wel veel hetzelfde uit.

Terwijl ik in de trailer van Fury Road toch wel allemaal verschillende en interessante setstukken en camerashots zag die er toch wel erg creatief uitzagen. Mijn punt is, ik denk dat Fury Road beter is dan de Transformers franchise, maar wie ben ik? Heb het niet gezien.

JamesBond

Avatar

adofmirosch "Wat vinden jullie dan zo geweldig aan de volledige mad max Fury Road film.
Of vinden jullie de actie niet eentonig worden & en verhaal dat te snel gaat."


Ik vond 'Mad Max: Fury Road' absoluut geen eentonige film en ik vond dat het verhaal eigenlijk best prima voor een film die eigenlijk een aaneenschakeling van actiescènes bevat. Sommige films moet je gewoon zien als een ervaring en waarbij je niet moet gaan zitten miereneuken over kleine dingetjes. 'Mad Max: Fury Road' is zo'n dergelijke film. Een film die niets anders wil doen dan vermaken. Acteerwerk en verhaal (hoewel naar MIJN mening goed) doen hier niet heel erg ter zake omdat het voornamelijk draait om de actie en de actie is mijn inziens van de bovenste plank! Het ligt natuurlijk aan je ervaring (er is immers geen goed of slecht hier) en ik werd gewoon helemaal meegezogen in die film, en daarom geef ik hem een 10 en staat hij in mijn top 10 favoriete films. Of je het daarmee eens bent of niet, je kan niet zeggen dat wat ik zeg onjuist is omdat het slechts mijn eigen ervaring met de film is...


En ik bedoel dit niet naar jou toe adofmirosch, maar meer naar horizon: waarom heb je er altijd zoveel plezier in om te doen alsof jouw mening de enige juiste is...?

horizon

Avatar

JamesBond "Ik vond 'Mad Max: Fury Road' absoluut geen eentonige film en ik vond dat het verhaal eigenlijk best prima voor een film die eigenlijk een aaneenschakeling van actiescènes bevat. Sommige films moet je gewoon zien als een ervaring en waarbij je niet moet gaan zitten miereneuken over kleine dingetjes. 'Mad Max: Fury Road' is zo'n dergelijke film. Een film die niets anders wil doen dan vermaken. Acteerwerk en verhaal (hoewel naar MIJN mening goed) doen hier niet heel erg ter zake omdat het voornamelijk draait om de actie en de actie is mijn inziens van de bovenste plank! Het ligt natuurlijk aan je ervaring (er is immers geen goed of slecht hier) en ik werd gewoon helemaal meegezogen in die film, en daarom geef ik hem een 10 en staat hij in mijn top 10 favoriete films. Of je het daarmee eens bent of niet, je kan niet zeggen dat wat ik zeg onjuist is omdat het slechts mijn eigen ervaring met de film is...


En ik bedoel dit niet naar jou toe adofmirosch, maar meer naar horizon: waarom heb je er altijd zoveel plezier in om te doen alsof jouw mening de enige juiste is...?"

Over dat laatste: dat plezier heb ik alleen bij Mad max fury Road. Meestal zit ik in zo'n discussie aan het andere eind van het spectrum.
Daarnaast vind ik het maar suf om elke keer 'naar mijn mening' of 'ik vind' te moeten tikken. Mijn bericht, mijn mening. Bedoel ik iets anders zal ik dat wel zeggen.
En er zijn best veel mensen hier die berichten alsof ze de waarheid in pacht hebben. Smiley face

benjamin

Avatar

horizon "Daarnaast vind ik het maar suf om elke keer 'naar mijn mening' of 'ik vind' te moeten tikken. Mijn bericht, mijn mening. Bedoel ik iets anders zal ik dat wel zeggen."
Ik kan er perfect inkomen dat je niet steeds letterlijk wil uitleggen dat iets je mening is aangezien dat door de context al duidelijk is. Maar het gaat hier ook grotendeels om uitspraken als "de meesten vinden het na de tweede keer niet goed" (bewering die je niet kan bewijzen) of "er wordt enkel op gestemd omdat Miller een oudgediende is" (ontkenning dat iemand een andere mening heeft).

nieuwslaatste nieuws

meest populair