Peter Jackson: "ik deed maar wat op de 'Hobbit'-set"

Peter Jackson: "ik deed maar wat op de 'Hobbit'-set"

Hij geeft toe niet helemaal te hebben geweten wat hij moest doen tijdens de opnames.

Na de Lord of the Rings-trilogie hadden velen de goede hoop dat Peter Jackson er ook iets van zou bakken met de Hobbit-films. Ondanks de wereldwijde verdienste van maar liefst 2,9 miljard dollar, geeft Jackson in een interessante featurette toe niet geweten te hebben wat hij aan het doen was tijdens de opnames. Dat is volgens Jackson te wijten aan het feit dat Guillermo del Toro vertrok en hij direct zijn plaats in moest nemen als regisseur. De voorbereidingstijd was daardoor gewoonweg te kort.

”Omdat Guillermo del Toro moest vertrekken en ik in het gat sprong en de boel overnam, konden we de klok geen anderhalf jaar terug zetten, zodat ik anderhalf jaar de tijd had om de film de film te ontwerpen die ik zou maken, wat uiteindelijk anders zou worden dan wat hij aan het doen was… Het was onmogelijk en omdat het onmogelijk was, begon ik de film op te nemen zonder de boel goed voorbereid te hebben.”

Maar het wordt erger: ”Je stapt op de set en je doet maar wat. Je hebt gigantisch ingewikkelde scènes, geen storyboards en verzint het maar ter plekke […] We stuurden de crew soms op een langere lunch van een uur of iets, zodat ik mijn hoofd leeg kon maken en het geheel uit kon denken. Ik heb zoveel tijd gewerkt aan de Hobbit met het gevoel dat ik er geen greep op had […] zelfs als je kijkt naar het scenario van Philippa [Boyens], Fran [Walsh] en ik, hadden we zelfs geen complete scenario’s die naar onze tevredenheid afgerond waren, dus ook daar stond veel druk op.”

Hierin ligt ook de reden waarom de release van Battle of the Five Armies uiteindelijk uitgesteld werd. ”We kregen twee maanden om die in 2012 op te nemen, en op een gegeven moment, toen we dat moment naderden, ging ik naar onze producenten en de studio en zei, ‘Daar ik geen idee heb wat ik op dit moment aan het doen ben, omdat ik geen storyboards en voorbereidingen heb, waarom stoppen we niet eerder?’ De vertraging geeft je tijd als regisseur om je hoofd leeg te maken en wat inspiratie te hebben om de veldslag te maken en dat goed in elkaar te zetten.”

De extended edities van alle films zijn nu beschikbaar. Hieronder de video, die een interessante blik achter de schermen geeft.



NieuwsFilm

meest populair