Algemeen

Records en overweldigend ontvangst 'Star Wars: The Force Awakens'!

Onder meer de Nederlandse bioscopen worden plat gelopen.

door Bram de Groot om 16:25 in Algemeen
Van de week verschenen er al wat luchtige tweets, maar nu Star Wars: The Force Awakens in steeds meer landen te zien is barst het van de kritische beschouwingen van uiteenlopende recensenten en zelf bestempelde filmkenners. Het mag ondertussen duidelijk zijn dat deze groep het grotendeels met elkaar eens is: de ontvangst blijkt namelijk overweldigend. Daarnaast komt de voorspelling dat de bioscopen plat worden gelopen volledig uit.

Update: Ondertussen is bekend dat afgelopen woensdag circa $14,1 miljoen is opgehaald, onder meer in Frankrijk ($5,2 miljoen), Italië ($2,0 miljoen), Zweden ($1,7 miljoen), Noorwegen ($1,1 miljoen), België ($800.000), Nederland ($800.000) en Finland ($600.000).

Op het moment van schrijven staat de Rotten Tomatoes-thermometer op een fraaie 95%, na 197 recensies en 10 negatieve beoordelingen. De IMDb noteert tot op heden een mooie 9,0, na ruim 25 duizend stemmen.

Eerst een aantal positieve quotes. Volgens de website Entertainment Weekly levert The Force Awakens "exact wat je zou willen", namelijk een "onstuimig avontuur verpakt in epische mythologie". Ook bewondert EW de cliffhanger. USA Today zegt dat de film flink leunt op de geschiedenis van de franchise. En dat wordt ook niet onder stoelen of banken gestoken. "Er zijn spectaculaire gevechten tussen X-wings en TIE Fighters, onder begeleiding van de fantastische muzikale ondersteuning van John Williams" en "de Starkiller Base laat de Death Star doen lijken op een Fisher-Price My First Space Battle Station.”

De recensenten die de film geen positieve beoordeling gaven, vallen vooral over het feit dat de film voor een groot deel een herhaling van zetten is. "[Abrams] heeft een bewonderende kopie gemaakt van Star Wars, op zoek naar verbeteringen van de gebreken van die film. Dit zonder te begrijpen dat niets van de context of bedoelingen of enorme culturele impact van die film gedupliceerd kan worden," aldus de recensent van Salon.com.

De vaderlandse filmkenners lijken het met elkaar eens. De recensenten van de grootste Nederlandse landelijke dagbladen gaven vier sterren of meer. De filmcriticus van Het Parool: ""Het 123 minuten durende The Force Awakens (die in de Nederlandse bioscopen in 3D en 2D wordt uitgebracht) is een superieur ruimtesprookje: de ideale mix van oude bekenden en nieuwe helden, spectaculaire achtervolgingen en miraculeuze ontsnappingen, grandioze ontploffingen en humor, nagelbijtende spanning en romantiek."Naast de uitstekende ontvangst is ook duidelijk dat de $200 miljoen kostende film van J.J. Abrams vele miljoen gaat ophalen aan de wereldwijde bioscoopkassa's. In de States is al voor ruim $100 miljoen aan pre-sale tickets verkocht en in het thuisland wordt een opening van minimaal $210 miljoen verwacht. De wereldwijde recordopening van $525,5 miljoen van Jurassic World eerder dit jaar zou er sowieso aangaan.

In de Nederlandse bioscopen draait de film sinds gisteren en Pathé meldt dat de nodige records zijn verbroken. Op de openingsdag bezochten 35.212 mensen een Star Wars-voorstelling bij Nederlands grootste bioscoopketen. Ook het aantal bezoekers bij de IMAX-voorstellingen was indrukwekkend, met 10.033 bezette stoeltjes. De vorige records waren in handen van Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 (31.441 totaal bezoekers) en The Dark Knight Rises (6.240 IMAX-bezoekers). De Star Wars-voorstellingen in JT Bioscopen trok op de eerste dag 9.100 bezoekers. Hiermee verdween het recente record van Spectre uit de boeken.

Op FilmTotaal verschenen twee recensies van The Force Awakens; één met vier sterren en één met 4,5 ster. De komende dagen zal duidelijk worden hoe de film financieel presteert.21 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

benjamin

Avatar

Dat er records zouden sneuvelen zat er wel aan te komen. Persoonlijk vond ik de opkomst gisteren toen ik hem zag nog wat tegenvallen, zaal zat slechts halfvol.

JamesBond

Avatar

Ik heb anders niet veel van die opkomst gemerkt. Ik zat gistermiddag bij een Dolby Atmos voorstelling met maximaal 10 andere mensen...

benjamin

Avatar

JamesBond "Ik heb anders niet veel van die opkomst gemerkt. Ik zat gistermiddag bij een Dolby Atmos voorstelling met maximaal 10 andere mensen..."
Oei, dat is wel heel weinig.

Ed Crane

Avatar

Toen ik gister vroeg op de avond aan de kassa ging reserveren voor vandaag, keek ik even hoeveel plaatsen er nog vrij waren voor de eerstvolgende avondvoorstelling (van gisteravond dus). Ik dacht, zal wel vol zitten. Er waren nog 203 plaatsen beschikbaar.

MenacE

Avatar

Ik zat gisteren 10 uur 's ochtends in de IMAX Rotterdam. En deze zat 95% vol.

gotrunks

Avatar

MenacE "Ik zat gisteren 10 uur 's ochtends in de IMAX Rotterdam. En deze zat 95% vol."

Ja niemand gaat eerste rij zitten:P

p.s ik zat ook bij die voorstelling

Artificialis

Avatar

De film is in vrijwel al haar aspecten beter dan ik had verwacht. Het is jammer dat de film zoveel leunt op ideeën uit de vorige films, maar de mysterie, drama en sfeer is beter dan ooit te voren.

Steve-O

Avatar

Nou de IMAX zaal was gistermiddag al helemaal vol in Arena! Meerdere voorstellingen uitverkocht. Hij speelde gewoon in drie of vier zalen haha

Ik vond het een topfilm, kan niet wachten op Episode VIII!

EKA

Avatar

Heb de film gisteren gezien!

De film is qua special effects en acteerwerk zeker vermakelijk, maar leunt aanzienlijk op ideeën uit de vorige films, met name Star Wars: Episode IV: A New Hope.
De laatste 40 minuten lijkt de film wel een moderne kopie van de film van 1977. Maar ook in het begin met de perikelen op de "nieuwe" woestijnplaneet Jakku doen erg "familiair" aan.

Voor mij was dit toch best wel een aderlading!
Ik hoop dat de volgende delen "frisser" / "origineler" zullen zijn dan dit deel.

Wat je ook mag vinden van de "prequel trilogy", naar mijn idee waren deze films "frisser / origineler" dan deze laatste film.
Het acteerwerk en sommige special effects van deze delen waren daarentegen vaak wel erg beroerd.

Er waren gelukkig wel een aantal nieuwe momenten te bespeuren in dit laatste Star Wars deel. Deze omarm ik wel zeker Smiley face

Star Wars: Episode VII: The Force Awakens : 7/10

JamesBond

Avatar

benjamin "Oei, dat is wel heel weinig."


Ja hè? Ik vond het ook absurd hoe weinig mensen er waren...

Aston

Avatar

Voor mij is ook het minpunt van de film de herhaling van zetten, maar ik heb zeer genoten! De film poogt de beste Star Wars film na te maken en waar nodig te verbeteren. En daar slaagt hij wonderwel ook verrassend vaak in. De humor in de film is zeker 1 van de pluspunten.

8/10

Pathé Delft gisteravond was ook halfleeg 1 uur voor voor de voorstelling van 2300. Verbaasde me er ook over. Blijkbaar kan er dus veel meer nog opgehaald worden.

Hexagone

Avatar

EKA "
Voor mij was dit toch best wel een aderlading!
Ik hoop dat de volgende delen "frisser" / "origineler" zullen zijn dan dit deel.
"


Tja, als je trade blockades en politiek gemanouvreer en midichlorians gaat beschouwen als "frisser" dan maak je daarin geen goede beurt moet ik zeggen. Orgineel? Ja, origineel gezever is het dan.

DeMuizenkoning

Avatar

Zoals al eerder hier werd gezegd, af en toe lijken bepaalde scènes gekopieerd uit de vorige delen, viel inderdaad wel wat op maar ik vond het niet echt storend, want er is verder (nauwelijks) kritiek te leveren. Ik kan nu al in ieder geval niet wachten op het volgende deel!
Verder wel typisch dat bij veel van jullie de zaal nauwelijks vol zat, hier in Frankrijk (oke, beetje lastig te vergelijken met het kikkerlandje maar toch) ben ik vanavond geweest naar de grootste zaal in Toulouse, en die zat toch echt bomvol, wat sinds het begin al zo schijnt te zijn.

Ed Crane

Avatar

Volgende deel hopelijk wel met een eigen verhaal.

Henk1108

Avatar

JamesBond "Ik heb anders niet veel van die opkomst gemerkt. Ik zat gistermiddag bij een Dolby Atmos voorstelling met maximaal 10 andere mensen..."


Dat is niet veel!! Ik ben gisteren ook heen geweest en het zat helemaal vol!!

jeroen92

Avatar

Henk1108 "Dat is niet veel!! Ik ben gisteren ook heen geweest en het zat helemaal vol!!"


Haha, ik ben ook gisteren geweest. Max 10 mensen in de zaal Smiley face

BuckRogers

Avatar

Gisteren naar de Dolby Cinema zaal geweest, en die zat voor 95% vol. Inclusief een aantal gasten in een badjas ;)

Shifty777

Avatar

Ja bepaalde plotelementen uit met name de eerste Star Wars worden hergebruikt en er zitten wat veel knipogen naar de originele trilogie in. Echter is de film met zoveel liefde en expertise gemaakt dat ik hier niet over kan vallen en ik snap de keuze ook. Met deze eerste film in de nieuwe trilogie wil men de oude fans terugwinnen en een nieuw publiek trekken met de sterke opzet van de originele trilogie. Het is wat veilig en had van mij niet gehoeven, maar de film biedt zoveel goeds en ook voldoende nieuws. Te gekke nieuwe personages, die ik graag in de volgende films zie. Star Wars is terug, voelt weer vertrouwd en is na de drie slechte prequels weer terug in degelijke handen! Smiley face

Rolo2013

Avatar

Nou niet boos gaan reageren want daar zijn een groot deel van de bezoekers hier erg goed in maar als ik naar de reacties hierboven kijk snap ik 2 dingen echt helemaal niet.

1: waarom gaan meerdere mensen opnoemen dat er maar 10 mensen in de zaal zitten? Elk record gaat voor 99% verbroken worden ook al zat jij om 10:00h op een werkdag in de bioscoop met een paar man, de 2 keer dat ik in een volle zaal zat heb ik van niemand last gehad maar zit het liefst met zo min mogelijk man in een zaal, minste kans op afleiding dus....

2: Dat er herkenbare dingen en sommige scenes op een moderne manier herhaalt worden is inderdaad het geval, ik vraag me dan alleen af hadden jullie het anders gewild? Niet alleen zie ik het grote deel van die momenten niet als makkelijk herhalen maar meer als een ode en teken van respect aan de trilogy die iedereen in zijn hart heeft.
Maar zou het slim zijn om anders te doen? Zo zorg je dat iedereen tevreden de bioscoop uitloopt, de fans door die momenten en nieuwe die je een beetje het Star Wars universum intrekt en zijn er stappen gemaakt voor de vervolg films!

Wat J.J. Abrahms en de rest nu hebben gedaan is de beste manier om deze film naar het scherm te brengen, knap dat een film zo goed ontvangen word wanneer het een vervolg is en het belangrijkste, een nieuwe Star Wars film maken die op welke manier dan ook zo goed als unaniem word ontvangen is denk ik het moeilijkste project wat je als filmmaker op je bord kan krijgen!

Even kijken wanneer we voor de 3de keer gaan :P

Pedrobear

Avatar

Ik ken het verhaal van Star Wars wel ongeveer. Heb al de films proberen te kijken, maar het was zo slecht dat ik ze nooit af heb gekeken. Vooral die laatste (prequels) niet. Al had het wat ideeen gepikt, het was voor mij een top-film. Je verveelt je geen moment. Je wordt gesleurd van de ene actie naar het andere.

NieuwsFilm

meest populair