Records en overweldigend ontvangst 'Star Wars: The Force Awakens'!

Records en overweldigend ontvangst 'Star Wars: The Force Awakens'!

Onder meer de Nederlandse bioscopen worden plat gelopen.

Van de week verschenen er al wat luchtige tweets, maar nu Star Wars: The Force Awakens in steeds meer landen te zien is barst het van de kritische beschouwingen van uiteenlopende recensenten en zelf bestempelde filmkenners. Het mag ondertussen duidelijk zijn dat deze groep het grotendeels met elkaar eens is: de ontvangst blijkt namelijk overweldigend. Daarnaast komt de voorspelling dat de bioscopen plat worden gelopen volledig uit.

Update: Ondertussen is bekend dat afgelopen woensdag circa $14,1 miljoen is opgehaald, onder meer in Frankrijk ($5,2 miljoen), Italië ($2,0 miljoen), Zweden ($1,7 miljoen), Noorwegen ($1,1 miljoen), België ($800.000), Nederland ($800.000) en Finland ($600.000).

Op het moment van schrijven staat de Rotten Tomatoes-thermometer op een fraaie 95%, na 197 recensies en 10 negatieve beoordelingen. De IMDb noteert tot op heden een mooie 9,0, na ruim 25 duizend stemmen.

Eerst een aantal positieve quotes. Volgens de website Entertainment Weekly levert The Force Awakens "exact wat je zou willen", namelijk een "onstuimig avontuur verpakt in epische mythologie". Ook bewondert EW de cliffhanger. USA Today zegt dat de film flink leunt op de geschiedenis van de franchise. En dat wordt ook niet onder stoelen of banken gestoken. "Er zijn spectaculaire gevechten tussen X-wings en TIE Fighters, onder begeleiding van de fantastische muzikale ondersteuning van John Williams" en "de Starkiller Base laat de Death Star doen lijken op een Fisher-Price My First Space Battle Station.”

De recensenten die de film geen positieve beoordeling gaven, vallen vooral over het feit dat de film voor een groot deel een herhaling van zetten is. "[Abrams] heeft een bewonderende kopie gemaakt van Star Wars, op zoek naar verbeteringen van de gebreken van die film. Dit zonder te begrijpen dat niets van de context of bedoelingen of enorme culturele impact van die film gedupliceerd kan worden," aldus de recensent van Salon.com.

De vaderlandse filmkenners lijken het met elkaar eens. De recensenten van de grootste Nederlandse landelijke dagbladen gaven vier sterren of meer. De filmcriticus van Het Parool: ""Het 123 minuten durende The Force Awakens (die in de Nederlandse bioscopen in 3D en 2D wordt uitgebracht) is een superieur ruimtesprookje: de ideale mix van oude bekenden en nieuwe helden, spectaculaire achtervolgingen en miraculeuze ontsnappingen, grandioze ontploffingen en humor, nagelbijtende spanning en romantiek."



Naast de uitstekende ontvangst is ook duidelijk dat de $200 miljoen kostende film van J.J. Abrams vele miljoen gaat ophalen aan de wereldwijde bioscoopkassa's. In de States is al voor ruim $100 miljoen aan pre-sale tickets verkocht en in het thuisland wordt een opening van minimaal $210 miljoen verwacht. De wereldwijde recordopening van $525,5 miljoen van Jurassic World eerder dit jaar zou er sowieso aangaan.

In de Nederlandse bioscopen draait de film sinds gisteren en Pathé meldt dat de nodige records zijn verbroken. Op de openingsdag bezochten 35.212 mensen een Star Wars-voorstelling bij Nederlands grootste bioscoopketen. Ook het aantal bezoekers bij de IMAX-voorstellingen was indrukwekkend, met 10.033 bezette stoeltjes. De vorige records waren in handen van Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 (31.441 totaal bezoekers) en The Dark Knight Rises (6.240 IMAX-bezoekers). De Star Wars-voorstellingen in JT Bioscopen trok op de eerste dag 9.100 bezoekers. Hiermee verdween het recente record van Spectre uit de boeken.

Op FilmTotaal verschenen twee recensies van The Force Awakens; één met vier sterren en één met 4,5 ster. De komende dagen zal duidelijk worden hoe de film financieel presteert.



NieuwsFilm

meest populair