Peter Chelsom verfilmt 'The Paladin' van 'Death Wish'-auteur

Peter Chelsom verfilmt 'The Paladin' van 'Death Wish'-auteur

Over een 15-jarig joch dat in de Tweede Wereldoorlog een huurmoordenaar werd.

Regisseur Peter Chelsom, die momenteel druk bezig is met de sciencefictionfilm Out of This World, is door productiebedrijf The Firm aangenomen om het boek The Paladin van Brian Garfield te verfilmen. Laatstgenoemde schreef de verhalen waar Death Wish en The Stepfather op gebaseerd zijn. Samen met de Engelsman Christopher Creighton schreef Garfield in 1979 het Tweede Wereldoorlogsverhaal, dat om Creighton draait. Hij zou op jonge leeftijd door Winston Churchill zijn gerekruteerd om een geheime agent en huurmoordenaar te worden.

In het boek staat geschreven hoe Creighton als 10-jarig joch per ongeluk de pas gemetselde muur van zijn dikke, sigaar rokende buurman omstoot, Churchill. De oudere man wordt er niet woedend om, hij sluit zelfs vriendschap met het stuntelige kind. Vijf jaar later, wanneer Churchill tot minister-president wordt gekozen, vraagt hij Creighton om voor hem een spion te worden, in dienst van Engeland. Zijn eerste taak is om op visite te gaan bij zijn schoolvriend die in België woont. Op deze manier moet Creighton zien te achterhalen hoe het Belgische leger ervoor staat en of Hitler plannen bezit om Frankrijk binnen te vallen.

Dankzij het succesvolle plan evacueert Churchill zijn troepen, omdat de Belgen geen intenties zouden bezitten om zich tegen de Duitsers te weren. Creighton wordt al snel de persoonlijke geheime agent van de premier, zijn paladijn. Op 15-jarige leeftijd neemt hij deel aan een verschrikkelijke training, waarbij hij Duitse gevangenen moet doden en bijna zelf doodgeslagen wordt, voor opleidingsdoeleinden.

Het verhaal van Creighton is nog kleurrijker. Ook zou hij een Nederlandse onderzeeër tot zinken hebben gebracht met explosieven, of er geallieerden aan boord waren of niet. Vermoedelijk wilde Churchill niet dat de Amerikaanse President Roosevelt informatie van ons verkreeg over een uitgestippelde aanval op Pearl Harbor, zodat hij mee zou doen met de oorlog. Het boekwerk vertelt eveneens hoe Creighton drie andere, onschuldige, soldaten ombrengt en later de Duitsers infiltreert om valse inlichtingen te verspreiden over Operatie Overlord (waaronder de invasie van Normandië valt).

Volgens sommigen is het non-fictieve boek niet helemaal waarheidsgetrouw. Dat heeft Garfield in 2008 toegegeven. Wegens de welvarende verkoopresultaten dacht men dat het om een waargebeurd vertelsel ging. Creighton houdt uiteraard wel vol dat het geen larie en apekool is. Jason Keller (Escape Plan) en Eric R. Pfeffinger hebben het scenario op papier gezet. De onderneming wordt geproduceerd door de makers van The Man from U.N.C.L.E.



NieuwsFilm

meest populair