Michael Caine laat zijn gedachten horen over de 'Witte Oscars'

Michael Caine laat zijn gedachten horen over de 'Witte Oscars'

En trekken Robert Redford en Viola Davis zich er wat van aan?

Dankzij Jada Pinkett Smith is er een commotie gaande rondom de Academy Awards, oftewel de Oscars. Twee keer op een rij zijn er enkel blanke acteurs genomineerd die kans maken op Beste Acteur en Beste Actrice. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij beroemdheden die het voor de minoriteiten opnemen. De reacties zijn tot op heden redelijk variërend: zowel blanke en gekleurde mensen vinden dat er verandering moet komen, en anderen vinden het maar heibel om niks.

Technisch gezien maakt het al niets meer uit, de leden van de Academy hebben aangegeven hun bestuur aan te passen door beroep te doen op diversiteit. Ze zouden al druk bezig zijn met het selecteren van nieuwe leden die de volgende films nauw in de gaten houden, al zijn er berichten waarin de leden vermelden dat de grote veranderingen pas in 2020 van kracht zullen komen. Dan zou er evenwicht moeten zijn tussen blanken en minderheden, mannen en vrouwen.

Ondertussen hebben enkele Oscargenomineerden en winnaars van zich laten horen, waaronder Michael Caine. De 82-jarige Engelsman haalde er twee binnen voor Beste Bijrol in Hannah and Her Sisters en The Cider House Rules. Tegen BBC Radio vertelde Caine: "Er zijn vele zwarte acteurs, maar je kan niet op ze gaan stemmen omdat ze zwart zijn. Je moet als acteur een goede prestatie leveren en ik ben er zeker van dat die er wel waren. Wees geduldig. Het zal heus wel gebeuren. Het kostte mij jaren om een Oscar te krijgen." Cain beweerde bovendien verrast te zijn dat Idris Elba niet genomineerd was voor zijn optreden in Beasts of No Nation.

De 79-jarige Robert Redford, die voor Ordinary People Beste Regisseur won, maalt uit eigen beweging niet zoveel om prijzen. "Het kan me niet echt schelen. Wat ik bedoel is, daar focus ik mij niet op. Voor mij komt het werk eerst. Als er naderhand een beloning volgt dan is dat geweldig, maar daar denk ik niet aan. Want er is niets belangrijkers of opwindender dan het werk wanneer je bezig bent. Zodra het werk voltooid is neem ik een stap terug. Wat er volgt vind ik best, het houdt mijn gedachtes echter niet in beslag."

Voor haar rollen in Doubt en The Help werd Viola Davis met een Oscarnominatie beloond. Ze erkent dat er een hinderpaal is, zij het anders dan verwacht. "De Oscars zijn het probleem niet, dat is het systeem van Hollywood dat films maakt. Hoeveel films worden er jaarlijks voor zwarte mensen geproduceerd? Hoe worden ze gedistribueerd? En de films die gemaakt worden: denken de grote producenten buiten de kaders wanneer ze een geschikte persoon zoeken? Kan je een zwarte vrouw voor die rol casten? Of een zwarte man?" Davis eindigde resoluut, nadat ze vermeldde dat blanke actrices meer dan de zwarte dames verdienen: "Dat is het probleem. Je kan de Academy weliswaar veranderen, maar als er geen films voor zwarte acteurs worden geproduceerd, waar moeten de leden dan op stemmen?"



NieuwsFilm

meest populair