POLL: Films van Alejandro González Iñárritu

POLL: Films van Alejandro González Iñárritu

Een van de vaardigste regisseurs van de afgelopen circa 20 jaar.

Afgelopen maand won de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu zijn vierde Oscar, voor de regie van The Revenant. In de jaren daarvoor wist de regisseur zich uiteraard al vaker in de kijker te spelen. In de POLL van deze week kijken we terug op zijn films, met de vraag: welke film is jouw favoriet?

In 2000 debuteerde González Iñárritu met de Spaanstalige thriller Amores perros (RT = 92%, IMDb = 8,1, IMDb Top 250 = #187), het eerste deel in zijn "Trilogy of Death". Het was gelijk een doorslaand succes. De film werd namelijk genomineerd voor vele filmprijzen, waaronder de Academy Award. De BAFTA voor Beste Buitenlandse film werd zelfs gewonnen. Het leverde hem gelijk een klus in Hollywood op, 21 Grams (RT = 80%, IMDb = 7,7) met namen als Sean Penn, Naomi Watts, Benicio del Toro en Charlotte Gainsbourg. Het werd opnieuw een succes, met een uitstekende ontvangst vooral tijdens het Award-seizoen.

In 2006 was er een nog groter succes. Met Brad Pitt en Cate Blanchett in hoofdrollen werd Babel (RT = 69%, IMDb = 7,5), het afsluitende deel in de eerder genoemde trilogie, ook een echt financieel succes. Ook nomineerde de Academy het drama voor maar liefst zeven Oscars, waaronder Beste Regie en Beste Film. Uiteindelijk werd er één verzilverd, voor beste originele muziek. Vier jaar later spande González Iñárritu samen met onder meer Javier Bardem. Ondanks dat er opnieuw veel terechte positieve geluiden waren, bleef het drama Biutiful (RT = 64%, IMDb = 7,5) wat op de achtergrond.

In 2014 was er de megaklapper Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (RT = 91%, IMDb = 7,8). González Iñárritu won de Oscars voor Beste regisseur, Beste Film en Beste Originele Script. Uiteraard was er ook een Oscar voor Beste cinematografie, voor Emmanuel Lubezki. Afgelopen jaar leverde de regisseur opnieuw een pareltje af, met The Revenant (RT = 82%, IMDb = 8,2, IMDb Top 250 = #160). Opnieuw werden de Oscars voor Beste regie en Beste cinematografie gewonnen en hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio pakte zijn eerste Oscar voor Beste mannelijke hoofdrol. Nog altijd draait het avontuurlijke actiedrama in de bioscoop, wat tot op heden resulteerde in een wereldwijde box office opbrengst van $433,0 miljoen.

Succes met stemmen

De poll is geëindigd, je kan niet meer stemmen.

NieuwsFilm

meest populair