Celebrity

'Neighbors 2'-regisseur Nicholas Stoller over vervolgen op komedies

En hoe hebben ze hun eigen sequel aangepakt?

door FilmTotaal om 13:00 in Celebrity
Voor filmmaker Nicholas Stoller is het werken aan vervolgen onbekend gebied. De man achter Forgetting Sarah Marshall en Get Him to the Greek kwam in 2014 met de Seth Rogen-komedie Neighbors. De film was succesvol genoeg voor een hervatting van het verhaal. Volgens de 40-jarige regisseur zijn er echter weinig goede vervolgen op komedies. "De enige recente die ik me kan herinneren is 22 Jump Street," aldus Stoller. "Het is een moeilijk genre."

Stoller schreef ook aan Zoolander 2, waardoor hij en het team achter Neighbors 2: Sorority Rising begreep hoe ze een continuering moesten aanpakken. "We wisten al vroeg dat het niet groter moest. Dat is een fout die mensen maken. Het moest precies dezelfde omvang van de eerste film zijn. En we willen niet doen wat andere beroemde komedies gedaan hebben: het verhaal op precies dezelfde manier herhalen."

Met een goed idee komen was moeilijk. Er waren vele versies van het script, waarin bijvoorbeeld Rogen en zijn filmvrouw Rose Byrne het tegen een nieuwe studentenclub van jongens moest opnemen, en swingers op oudere leeftijd. "Afschuwelijke ideeën!" vertelt Stoller. Het verhaal moest, ondanks variaties, wel dezelfde thema's behandelen. Dat was een vereiste.

"Ik vond het belangrijk om een ander, emotioneel verhaal te vertellen. Met dezelfde thematiek die we in 't eerste deel hadden. Het zou nergens op slaan als [Rogen en Byrne] opnieuw met de voeding van een baby omgaan. Nu gaat het over de volgende stap. Ze denken: "Zijn we slechte ouders?" We moesten letterlijk de eerste film bestuderen om uit te vogelen waar het allemaal om gaat."

Ook in actie- en avonturenfilms zien we vaak referenties naar een eerste deel in een saga. Neighbors 2 had er volgens Stoller ontzettend veel. Nu niet meer. "Mensen gaven er geen kut om. Ze lachten niet, want ze konden het zich niet herinneren. Natuurlijk niet! Velen hebben niet meer aan de eerste film gedacht. Persoonlijk hielden wij van de referenties naar de eerste film, maar we sneden ze eruit. Allemaal."

Wie de komedie uit 2014 nog wel kan herinneren, en zich een deuk heeft gelachen met Rogen en co., kan vanaf 5 mei zien of Sorority Rising dezelfde lachsalvo's voortbrengt.

NieuwsFilm

meest populair