Box Office stelt flink teleur deze zomer

Box Office stelt flink teleur deze zomer

Vooralsnog forse daling omzet kaartjesverkoop.

Afgelopen weekend stond The Conjuring 2 met ruim $40 miljoen bovenaan de Noord-Amerikaanse Box Office Top 10. Een mooie score voor James Wan en zijn cast & crew, maar eigenlijk had de megablockbuster Warcraft ruim boven de horrorfilm moeten staan. En dit gegeven tekent het huidige zomerseizoen.

In hetzelfde weekend een jaar geleden opende Jurassic World met een recordscore van maar liefst $208,8 miljoen. Mede door deze klapper lag in dat weekend de opbrengst 44 procent hoger dan afgelopen weekend. De daling in Noord-Amerika is ook over een langere termijn terug te zien. Van 6 mei tot 12 juni 2016 werd er volgens The Hollywood Reporter $1,24 miljard opgehaald in de States tegenover $1,60 miljard over de periode in 2015; een verschil van maar liefst 22 procent.

Naast Warcraft zijn er nog meer titels die zwakker presteren dan verwacht. Denk aan X-Men: Apocalypse, Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows en Alice Through the Looking Glass. Daartegenover staat één echt grote succesvolle blockbuster, namelijk Captain America: Civil War. De Marvel-film opende met $179,1 miljoen en staat ondertussen op bijna $400 miljoen.

Maar er is hoop. Komende weken verschijnen grote titels als Finding Dory, Independence Day: Resurgence, Jason Bourne, Suicide Squad en nog flink wat andere potentiële krakers.

Of de studio's er heel erg mee zullen zitten valt te betwijfelen. De markt buiten de States speelt namelijk een steeds grotere rol. Denk maar aan de enorme opbrengsten die in China worden behaald.



NieuwsFilm

meest populair