Michiyo Yasuda (Studio Ghibli) overleden

Michiyo Yasuda (Studio Ghibli) overleden

De vrouw die voor de mooie kleuren van de films van Studio Ghibli verantwoordelijk was, werd 77 jaar oud.

Animator Michiyo Yasuda, een van de veteranen van Studio Ghibli die een zeer belangrijke rol speelde bij het maken van onder andere bijna alle films van Hayao Miyazaki, is eerder deze maand op 5 oktober overleden. Zij werd 77 jaar oud.

Yasuda was niet alleen animator maar stond als kleurdesigner aan het hoofd van de kleurafdeling van Studio Ghibli. Als zodanig was zij verantwoordelijk voor de prachtige kleuren van vele van de mooiste creaties van de Japanse animatiestudio, zoals Spirited Away, Whisper of the Heart, Grave of the Fireflies, My Neighbor Totoro en Princess Mononoke.

Yasuda werkte veertig jaar samen met Hayao Miyazaki en Isao Takahata, de twee grote regisseurs van Studio Ghibli, dus ook voor de oprichting van de studio mid jaren tachtig. Niet alleen werkte ze al met Miyazaki aan zijn langspeeldebuut Nausicaä of the Valley of the Wind, maar ook met beide heren aan televisieseries die zij in de jaren zeventig maakten, zoals Panda! Go, Panda! en 3000 Leagues in Search of Mother.

In 2008 ging ze na het afronden van Miyazaki's Ponyo on the Cliff met pensioen, samen met Miyazaki eigenlijk, totdat hij in 2013 weer terugkeerde naar de studio om The Wind Rises te maken, waarvoor hij zijn vaste kleurdesigner Yasuda ook weer inschakelde. Tussen die twee films in won Yasuda in 2011 bij de Japan Movie Critics Awards de Animation Lifetime Achievement Award.



NieuwsFilm

meest populair